‘Het moet en kan anders’ dat was het motto van een aantal Eindhovenaren in 1937 die vochten tegen een groot onrecht, namelijk dat een waardige uitvaart afhankelijk was van sociale klasse. Wie in die tijd geen geld had voor een uitvaart, werd 's morgens vroeg in een hoekje van het kerkhof begraven, zonder grafzerk, zonder naam of zichtbaar kenteken. Mensen met geld werden dan weer begraven met veel aanzien.
Onze oprichters vonden dit onwaardig, en vonden dat iedereen recht had op een waardige begrafenis. Daarom stichtten zij de vereniging 'Draagt Elkanders Lasten, nu verkort tot DELA, een organisatie gebaseerd op solidariteit. Iedereen - ongeacht rang of stand - kon lid worden voor een beperkt maandelijks bedrag, en was hierdoor verzekerd van een waardige begrafenis.
De gedachte was: vele kleintjes maken samen sterk en vanuit vereende kracht kun je meer bereiken. De uitgangspunten waren – naast solidariteit – de verbondenheid van mensen en de zorg voor elkaar. De vereniging organiseerde immers zélf de uitvaarten voor haar leden waardoor er naast solidariteit ook ‘onderlinge verbondenheid’ en de ‘zorg voor elkaar’ ontstond.
In 1942 kreeg de vereniging in Nederland het toepasselijke statuut van een coöperatie
Vandaag is coöperatie DELA* over de landsgrenzen heen inmiddels een krachtig collectief van meer dan drie miljoen leden, met als doel: voor iedereen een waardig en betaalbaar afscheid mogelijk maken. Onze bestaansreden, onze diepgewortelde maatschappelijke betrokkenheid en de aard en gevoeligheid van onze activiteit maken dat hoe we het doen minstens even belangrijk is als wat we doen. Daarom blijven we - over de landsgrenzen heen – steeds denken en handelen vanuit onze coöperatieve identiteit. De coöperatieve waarden vormen het kompas van DELA in België, dat deel uitmaakt van coöperatie DELA. Daarom hebben leden zeggenschap, vinden we aandacht voor mens en maatschappij belangrijk, is winst geen doel op zich en zijn we niet afhankelijk van externe aandeelhouders.
Bekijk de voordelen van het lidmaatschap van coöperatie DELA.
DELA wil zo veel mogelijk van betekenis zijn aangaande één van de moeilijkste momenten van het leven: het verlies van een dierbare. Daartoe verzekeren en verzorgen we uitvaarten, en helpen we bij vragen rondom overlijden. Met onze dienstverlening willen we nabestaanden maximaal ontzorgen en mogelijk maken dat ze ‘de draad van het leven’ op een goede manier terug kunnen op nemen.
DELA is een organisatie die maatschappelijke betrokkenheid in de genen draagt en vindt het ook vandaag nog steeds belangrijk om een bijdrage te leveren aan de maatschappij.
DELA gelooft in maatschappelijk verantwoord ondernemen, op een kritische en menselijke, eerlijke, respectvolle, ethische en duurzame manier.
We proberen onze ecologische voetafdruk dan ook te beperken en beleggen op een fatsoenlijke manier. Wij beleggen niet bij bedrijven die betrokken zijn bij de productie van controversiële wapens of die de door de Verenigde Naties uitgedragen principes op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu en anticorruptie schenden.
Vanuit onze coöperatieve gedachte vinden we het belangrijk om onze bijdrage te leveren aan de samenleving en er te zijn 'voor elkaar'. Daarom werd het DELA Fonds opgericht. Sinds de oprichting in 2010 steunen wij financieel goede doelen. Het gaat om laagdrempelige projecten, die vooral gedragen worden door vrijwilligerswerk en die dat moeilijke moment rondom overlijden draaglijker maken. Binnen DELA zetten de medewerkers zich ook graag in voor maatschappelijke doelen bijvoorbeeld op de ‘DELA-doe goed dag’, onder het motto ‘Voor elkaar, voor een ander’.
Bij een coöperatie staat het belang van de leden en klanten voorop. Zo ook bij coöperatie DELA. Dat merk je hieraan:
DELA streeft geen winstmaximalisatie na en moet geen verantwoording afleggen aan externe aandeelhouders. Dit betekent niet dat we niet ondernemend zijn en geen winst (willen) maken, maar wel dat we de winst die we maken zoveel mogelijk ten goede laten komen aan onze klanten en leden. Winst is voor DELA geen doel op zich, maar een middel om een doel te bereiken, namelijk zo veel mogelijk van betekenis zijn voor elkaar en de samenleving rondom overlijden.
Verzekerden van het DELA Uitvaartzorgplan delen in de winst, deze winstdeling is gefundeerd en geïnspireerd door de coöperatieve gedachte ‘samen delen’ die van bij het begin en nu nog altijd een leidraad is van DELA.
DELA lanceert het lidmaatschap van coöperatie DELA in België in verschillende fases. In de beginfase – vanaf oktober 2022 – zullen enkel nieuwe verzekerden automatisch en vrijblijvend lid worden van coöperatie DELA. Op termijn – in de loop van 2023-2024 - willen we ook bestaande klanten die al een uitvaartverzekering bij DELA hebben graag verwelkomen bij coöperatie DELA. Klanten die voor oktober 2022 bij DELA een uitvaartverzekering hebben afgesloten moeten dus nog even geduld oefenen om lid te kunnen worden van coöperatie DELA. We vinden het echter rechtvaardig dat zij tot wanneer ze wel de mogelijkheid krijgen om aan te sluiten ook kunnen genieten van de ledenvoordelen.
Het lidmaatschap is niet verplicht: het staat je vrij om een DELA Uitvaartzorgplan af te sluiten zonder lidmaatschap van coöperatie DELA.
Geef hier aan dat je niet langer lid wenst te zijn. Medeverzekerden worden mee uitgeschreven. Je verzekering blijft uiteraard zoals ze is.
AfmeldenRaadpleeg hier onze veelgestelde vragen.
*DELA Coöperatie U.A., gelegen Oude Stadsgracht 1, 5611DD Eindhoven te Nederland met inschrijvingsnummer 17012026 bij de Kamer van Koophandel te Nederland