Menu
Zoek
Contact

Wie is DELA?

DELA is de enige uitvaartspecialist in België die de organisatie én verzekering van uitvaarten combineert. Meer dan 85 jaar ervaring en deskundigheid garanderen een vlotte, betaalbare en waardige begrafenis of crematie voor iedereen. Dankzij onze persoonlijke aanpak ben je bij DELA meer dan een klant. DELA staat niet toevallig voor Draagt Elkanders Lasten. Zo zorgen wij voor elkaar. 

Het verhaal van DELA


1937 DELA wordt opgericht in het Nederlandse Eindhoven als reactie op een groot onrecht. Wie in die tijd geen geld had voor een uitvaart, werd 's morgens vroeg in een hoekje van het kerkhof begraven, zonder grafzerk, zonder naam of zichtbaar kenteken. Mensen met geld werden dan weer begraven met alle egards.
Een groep mensen vond dit onwaardig, en vond dat iedereen recht had op een waardige begrafenis. Daarom stichtten zij de begrafenisvereniging 'Draagt Elkanders Lasten’, nu verkort tot DELA, een organisatie gebaseerd op ‘laagdrempeligheid en solidariteit’. Iedereen - ongeacht rang of stand - kon lid worden voor een beperkt maandelijks bedrag en was hierdoor verzekerd van een waardige begrafenis. De vereniging organiseerde zélf de uitvaart voor haar leden waardoor er naast solidariteit ook ‘onderlinge verbondenheid' en de ‘zorg voor elkaar’ ontstond.
1937 Onze oprichters voelen zich sterk genoeg om de vereniging om te vormen tot een coöperatie: een organisatie die geen winstmaximalisatie nastreeft en waarin de leden voor elkaar opkomen. De ideale vorm voor een op solidariteit gebouwde organisatie.
1947

DELA is uitgegroeid tot de grootste uitvaartorganisatie van Nederland.

1989 DELA steekt de grens over naar België als uitvaartverzekeraar. Zo ontstaat DELA België met hoofdkantoor in Antwerpen.
 DELA België biedt voortaan haar uitvaartverzekering niet enkel aan via haar eigen netwerk maar ook via onafhankelijke makelaars.
2005 DELA krijgt de kans om de 34 Vlaamse en Waalse uitvaartondernemers van de Sophia Groep over te nemen. De overname omvat tevens 5 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem, dat overledenen over de hele wereld terugbrengt naar het land van herkomst. Vanaf dat moment is het nu ook in België mogelijk om mensen met raad én daad bij te staan in één van de moeilijkste momenten van het leven.
2006

Zanger en tv-presentator Koen Wauters wordt DELA's ambassadeur in Vlaanderen.

Juni 2006: DELA introduceert nabestaandenzorg in België. De consulenten nabestaandenzorg helpen families met alle praktische en administratieve beslommeringen na een uitvaart, zodat nabestaanden tijd krijgen voor wat echt telt: het verwerken van het verlies van een dierbare. Nabestaandenzorg maakt standaard deel uit van het DELA Uitvaartzorgplan en van de dienstverlening van elke DELA uitvaartondernemer.

2007

DELA viert haar 70ste verjaardag en overschrijdt de kaap van 3 miljoen uitvaartverzekeringen in de Benelux.

2008

Zanger Adamo wordt DELA's ambassadeur in Wallonië.

2009

DELA wordt marktleider in de Benelux voor het verzekeren en verzorgen van uitvaarten.

2010 Vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid richt DELA België het DELAfonds op. Zo steunt DELA initiatieven die het moeilijke moment rondom het afscheid draaglijker maken.
2015

DELA opent een Waalse vestiging en neemt haar intrek in een gloednieuw kantoor in Luik.

DELA neemt de uitvaartverzekeringsactiviteiten van Hooghenraed over.

Vanaf 1 maart gaat coöperatie DELA ook in Duitsland haar activiteiten ontplooien, na België en thuisland Nederland het derde land waar DELA actief is. DELA start er met overlijdensrisicoverzekeringen.

Oktober 2018: DELA ontwikkelt ‘Mijn herinnering aan jou’: een rouwapplicatie waarmee kinderen een digitale herinneringswereld kunnen bouwen rond een overleden dierbare en hen zo ondersteunt in het rouwproces.

November 2019: DELA organiseert ‘Zicht op uitvaart’, het eerste uitvaartcongres in België dat de belangrijkste trends in uitvaart belicht en waar in dialoog wordt gegaan over de toekomst van de sector.
In maart 2021 wordt DELA voor het derde jaar op rij verkozen tot Best Workplace. Naast de 3de plaats op de lijst behaalt DELA ook de Special Award ‘Caring In Corona Times’.

In oktober 2021 wordt het DELA Uitvaartzorgplan voor de 5e keer door DECAVI verkozen tot beste uitvaartverzekering. De DECAVI trofeeën bekronen de beste Tak 21 levensverzekeringsproducten.
DELA viert haar 85-jarig bestaan.

Maart 2022: DELA is uitgeroepen tot World-class Workplace 2022. Dit betekent dat onze medewerkers onze organisatie bovengemiddeld waarderen op het gebied van medewerkersbevlogenheid en goed werkgeverschap.

5 februari 2022: De Algemene Vergadering keurt de toetreding van Belgische verzekerden tot de coöperatie DELA unaniem goed. Vanaf 1 oktober 2022 zullen nieuwe verzekerden kunnen toetreden tot de coöperatie DELA.

DELA België regelt de uitvaart van 1 op de 10 Belgen en telt vandaag
• 70 uitvaartcentra
• 3 crematoria
• een repatriëringscentrum in Zaventem
• 900.000 verzekerden
• 800 medewerkers

Onze missie

DELA wil zo veel mogelijk van betekenis zijn aangaande één van de moeilijkste momenten van het leven: het verlies van een dierbare. Daartoe verzekeren en verzorgen we uitvaarten, en helpen we bij vragen rondom overlijden. Met onze dienstverlening willen we nabestaanden maximaal ontzorgen en mogelijk maken dat ze ‘de draad van het leven’ op een goede manier terug kunnen op nemen.

Voor Elkaar Dagen

Bij DELA krijgt elke medewerker de kans om zich tijdens de werkuren vrijwillig in te zetten voor een organisatie die net als DELA ontzorgt rondom afscheid. Zo ruimden we al een herinneringsbos op, maakten we troostpakketten en zetten we een strand vol kaarsjes.

Lees meer over de DELA Voor Elkaar Dagen

DELA Jobs

Werken bij DELA, dat is werken in een wereldklasse-omgeving. DELA werd immers gekroond tot World Class Workplace. We doen er dan ook alles aan om optimale werkomstandigheden te creëren voor alle collega’s, en zijn er trots op dat dit zich vertaalt in een grote tevredenheid.

Solliciteer voor één van onze boeiende functies

DELA in de pers

Lees de persberichten van DELA.

Onze locaties

DELA heeft twee hoofdkantoren (Antwerpen en Luik), een uitgebreid netwerk van begrafenisondernemers, crematoria en beschikt over een eigen repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem.

Onze uitvaartlocaties
hoofdkantoor DELA Antwerpen adres