Wie is DELA?

DELA is de enige uitvaartspecialist in België die de organisatie én verzekering van uitvaarten combineert. Meer dan 75 jaar ervaring en deskundigheid garanderen een vlotte, betaalbare en waardige begrafenis of crematie voor iedereen. Dankzij onze persoonlijke aanpak bent u bij DELA meer dan een klant. DELA staat niet toevallig voor Draagt Elkanders Lasten. Zo zorgen wij voor elkaar. Dat doen we met ons DELA Uitvaartzorgplan, een uitvaartverzekering op maat.

Coöperatie DELA neemt in Nederland uitvaartorganisatie Yarden over

Ons moederbedrijf Coöperatie DELA in Eindhoven gaat Yarden overnemen. Dat is een grote uitvaartorganisatie in Nederland met 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 7 begraafplaatsen. Daarnaast is Yarden ook een verzekeraar met 1 miljoen leden. Door de aanhoudende lage rente kwam Yarden vorig jaar in financiële moeilijkheden en zocht het al een tijdje naar een sterke en geschikte partner voor een overname. DELA is zo’n sterke partij. Nadat Yarden de problemen op korte termijn opgelost heeft, ligt de weg open naar een gestructureerde oplossing. Door deze overname krijgt coöperatie DELA er een groot aantal uitvaartcentra en crematoria bij die complementair zijn aan die van DELA.

Algemeen directeur Edzo Doeve van coöperatie DELA Nederland licht toe: “DELA en Yarden delen een soortgelijke historie, zijn beide ledenorganisaties en zijn beide opgericht om een waardige uitvaart mogelijk te maken. In de praktijk werken we al veel en goed samen. We gebruiken elkaars faciliteiten in gebieden waar de ander geen uitvaartcentrum of crematorium heeft. Nu Yarden op zoek is naar een structurele oplossing, kunnen we - dankzij onze financiële buffers - helpen. Ik ben er trots op dat onze solidariteitsgedachte - ‘Draagt Elkanders Lasten’ - springlevend is. De gedachte achter deze overname is dat een sterk collectief een verzwakt collectief helpt, zodat er één nog sterker collectief ontstaat.”

De overeenkomst voor de overname werd ondertekend op 28 oktober 2019. Als de toezichthouders in Nederland de voorgenomen overname goedkeuren, is Yarden vanaf begin 2020 officieel onderdeel van DELA. Dit is zowel voor de leden van Yarden als die van DELA een goede zaak. Zo komt er een brede landelijke dekking (zie afbeelding) en zijn alle leden van de uitgebreide DELA coöperatie financieel beschermd wat betreft hun uitvaart. Door deze overname zal Coöperatie DELA vanaf 2020 1 op 3 uitvaarten verzorgen in Nederland.

Voor de Belgische klanten van DELA verandert er niets door deze overname. We worden als dé uitvaartspecialist in België enkel een nog sterkere uitvaartverzekerings- en verzorgingsorganisatie. DELA België is vooral gekend als uitvaartverzekeraar, maar heeft ook 55 hooggekwalificeerde uitvaartcentra op 112 locaties in België, 4 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. Bovendien staan 25 consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen. DELA doet ongeveer 80% van de repatriëringen in België en begraaft of cremeert momenteel 1 op de 10 Belgen.

Want we zijn er #voorelkaar.

Onze Geschiedenis


1937

DELA – Draagt Elkanders Lasten- wordt opgericht in het Nederlandse Eindhoven. Wie in die tijd geen geld had voor een uitvaart, werd 's morgens vroeg in een hoekje van het kerkhof begraven, zonder steen, zonder naam of zichtbaar kenteken.

Een groep mensen vond dit onwaardig, en vond dat iedereen recht had op een waardige begrafenis, ongeacht rang, stand of inkomen. Daarom stichtten zij de vereniging 'Draagt Elkanders Lasten', nu verkort tot DELA. Iedereen kon lid worden voor een beperkt maandelijks bedrag, en was hierdoor verzekerd van een waardige begrafenis.

1937

DELA wordt een coöperatie die haar leden en verzekerden financiële, praktische en emotionele bijstand biedt voor, tijdens en na een uitvaart.

1947

DELA is uitgegroeid tot de grootste uitvaartorganisatie van Nederland.

1989

DELA België wordt opgericht met hoofdkantoor in Antwerpen. Met haar combinatie van financiële, praktische en persoonlijke bijstand is DELA als organisator en verzekeraar van uitvaarten uniek op de Belgische markt. Zo groeit DELA in de loop der jaren uit tot dé uitvaartspecialist bij uitstek in de Benelux.

2005

De Belgische afdeling van DELA Uitvaartverzekering neemt de Sophia Group over, die momenteel bestaat uit 5 crematoria (Brugge, Hasselt, Vilvoorde, Charleroi* en Bergen) en ruim 60 Belgische uitvaartcentra. (*minderheidsparticipatie)

2006

Zanger en tv-presentator Koen Wauters wordt DELA's ambassadeur in Vlaanderen.

2007

DELA viert haar 70ste verjaardag en overschrijdt de kaap van 3 miljoen uitvaartverzekeringen. Dit stelt DELA in staat om haar klanten een nog betere prijs-kwaliteitsverhouding te bieden.

2008

Zanger Adamo wordt DELA's ambassadeur in Wallonië.

2009

DELA wordt marktleider in de Benelux voor het verzekeren en verzorgen van uitvaarten.

2010

DELA richt in België haar DELA fonds op.

2011

DELA telt ruim 295.000 Belgische verzekerden die mogen rekenen op een vlekkeloze begrafenis of crematie.

2012

DELA blaast 75 kaarsjes uit en verhuist van de Londen Tower naar een nieuw hoofdkantoor op de Noorderplaats 5 (bus 2) in Antwerpen.

DELA neemt de uitvaartverzekeringsactiviteiten van AXA Bank (LILAS) over.

DELA neemt de uitvaartgroep Bemelmans in Luik over.

2013

DELA lanceert een nieuwe uitvaartverzekering: het DELA Uitvaartzorgplan.

2015

DELA neemt haar intrek in een gloednieuw kantoor op Boulevard Emile de Laveleye 191 in Luik.

2016

DELA België telt vandaag

  • 64 uitvaartcentra
  • 4 crematoria
  • een repatriëringscentrum in Zaventem
  • 750.000 verzekerden

Onze missie

DELA is een coöperatieve organisatie die mensen helpt om op een waardige manier afscheid te nemen. Dit helpen komt voort uit een diep geworteld maatschappelijk engagement. Onze hulp bestaat erin, dat wij de financiële en praktische zorgen voor, tijdens en na een uitvaart in handen nemen.

Hierbij streven we ernaar om ieders verwachting te overtreffen. Met respect voor het leven, verleden en tradities zorgen we voor een blijvende herinnering voor iedereen.

Dankzij onze medewerkers kunnen wij dit realiseren. Zij zijn het kloppend hart van onze organisatie. Een hart dat gedreven wordt door betrokkenheid, integriteit en ondernemerschap. Wij zijn er voor u als één warme familie.

 

DELA Jobs

Werken bij DELA, dat is werken bij een waardengedreven organisatie met een mooi evenwicht tussen werk en privé.

Solliciteer voor één van onze boeiende functies

DELA in cijfers

  • Meer dan 800 werknemers
  • 64 uitvaartcentra verspreid over meer dan 120 locaties
  • 4 crematoria
  • 60% van de Belgen kiest voor crematie

Onze locaties

DELA heeft twee hoofdkantoren (Antwerpen en Luik), een uitgebreid netwerk van begrafenisondernemers, crematoria en beschikt over een eigen repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem.

Onze uitvaartlocaties