Een testament is een schriftelijk document waarin een notaris of erflater (de persoon die overlijdt en iets nalaat) vastlegt waar het vermogen van de overledene naartoe gaat. De erflater kan het testament op elk ogenblik herroepen, aanvullen en herschrijven. Het testament treedt pas in werking van zodra de persoon in kwestie overlijdt. Op dat moment kan er niets meer veranderd worden aan de inhoud van het document.
Download onze voorbeeldtestamentenEen testament opstellen kan nuttig zijn voor iedereen: of je nu kinderen hebt of niet.
In een testament geef je jouw erfgenamen op en kies je zelf op welk deel van je erfenis ze recht hebben, maar je kan nooit afwijken van de zogenaamde reservataire erfgenamen. Dit zijn de langstlevende wettelijke echtgenoot en kinderen van de overledene. Deze personen bezitten een zogenaamd voorbehouden of reservatair erfdeel, waardoor ze altijd recht hebben op een deel van de erfenis.
Als reservataire erfgenaam kan je je tegen de uitvoering van het testament verzetten, maar je bent niet verplicht om dat te doen.
De begrippen ‘testament’ en ‘laatste wilsbeschikking’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde.