Menu
Zoek
Contact

Welke soorten testamenten zijn er?

Er bestaan 3 verschillende vormen van testamenten. Zelf één van deze vormen opstellen? Dat kan. Ga hiervoor aan de slag met onze eenvoudige voorbeeldtestamenten.

1. Eigenhandig of holografisch testament

Bij een eigenhandig of holografisch testament schrijft, dateert en ondertekent de erflater zijn testament zelf. Het is dus geen notarieel testament, omdat je dit soort testament helemaal zelf opstelt. Het eigenhandig testament moet volledig handgeschreven zijn. Een uitgetypt document is dus niet geldig.

Je kan je eigenhandig geschreven testament best laten bewaren bij een notaris. Een notaris zorgt eveneens voor de archivering en registratie ervan in het Centraal Register van Testamenten (C.R.T.). Zo kan je er zeker van zijn dat je testament zal uitgevoerd worden na overlijden.

2. Authentiek testament

Anders dan bij een eigenhandig testament, wordt het authentieke testament wél geschreven door een notaris. Jij als testator (persoon die een testament opstelt) laat je notaris jouw wensen vastleggen, in het bijzijn van twee getuigen. Bij een notarieel testament zorg je best voor een meldingsbriefje, zodat je erfgenamen na je overlijden weten welke notaris ze dienen te contacteren.

3. Internationaal testament

Het internationaal testament is een mix van het eigenhandig en authentiek testament. Het is met andere woorden een handgeschreven of getypt document dat wordt opgemaakt door de erflater zelf of door iemand anders. De taal waarin het testament is opgesteld, speelt geen rol. Vandaar de benaming ‘internationaal’ testament. Deze derde testamentvorm wordt bewaard in een gesloten omslag bij de notaris, bijgevoegd met een notariële akte waarin de erflater in het bijzijn van zijn twee getuigen verklaart dat het zijn testament is en dat hij de inhoud ervan kent.

Bekijk onze voorbeeldtestamenten

Via onderstaande link kan je onze 4 voorbeeldtestamenten ontvangen. De voorbeelden helpen je op weg om zelf een testament op te stellen.

testament

Wat is de beste testamentvorm?

Voordelen Nadelen
Eigenhandig of holografisch testament + Eenvoudig

+ Goedkoop
- Grote kans op fouten wegens gebrek aan juridische kennis

- Probleem van bewaring: risico bestaat dat het testament verloren, vergeten of vernietigd wordt of in handen komt van een niet-erfgenaam

- Lage bewijskracht
Authentiek testament + Notaris heeft juridische kennis

+ Kan niet verloren gaan, want wordt geregistreerd in het C.R.T.

+ Datum en waarachtigheid kunnen niet betwist worden
- Duur

 

Nog niet helemaal overtuigd van het belang van een testament? Lees dan hier ons blogartikel en ontdek welke voordelen een testament jou kan opleveren.

Ontdek het nut van een testament


Bekijk onze voorbeeldtestamenten
Download onze voorbeeldtestamenten