Menu
Zoek
Contact

Kies je voor asverstrooiing? DELA geeft inspiratie

Bijzondere asbestemmingen

Na crematie zijn er verschillende manieren om de as te bewaren of te verstrooien. Sommige mensen vinden het fijn om (een deel van) de as thuis te bewaren op een speciaal plekje. Anderen geven er de voorkeur aan om de as te laten verstrooien op de begraafplaats (strooiweide of strooibos), te laten begraven in een urnenveld of bij te zetten in een columbarium op het kerkhof. Maar er zijn nog andere manieren om aan asbestemming te doen.

Asverstrooiing op zee

Sinds 1999 is het in België verboden om de as van overleden dierbaren vrij uit te strooien in de Noordzee. Wat wel toegelaten is, is het gebruik van een biologisch afbreekbare urne. Die vult zich na het te water laten met het zoute zeewater en zakt op die manier zachtjes naar de bodem. Daar breekt ze na enige tijd biologisch af en mengt de as zich met het zeewater.

Onze begrafenisondernemers helpen je bij het organiseren van een asverstrooiing op zee. Zij doen daarvoor een beroep op gespecialiseerde bedrijven.

Hoe verloopt een afscheidsplechtigheid op zee?

  • Het onthaal van de familie en de aanwezigen
  • Het schip vaart de haven uit en begeeft zich naar open zee. Eenmaal aangekomen plaatst het schip zich in een gunstige positie.
  • De plechtigheid. Na de toespra(a)k(en) kunnen de nabestaanden een laatste groet brengen.
  • De verstrooiing wordt uitsluitend door de gemeentebeambte verricht. Deze ontvangt de in zee oplosbare asurn en de asuitstrooiing vloeit voort uit het neerlaten van de urn in zee.
  • Natuurlijke bloemen kunnen tijdens de plechtigheid mee verstrooid worden.
  • Deze plechtigheid verloopt met de nodige eerbied, waardigheid en sereniteit aan de overledene en de nabestaanden.
  • De terugvaart. Het schip laat zijn sirene horen bij het voorbijvaren op de plaats van het neerlaten van de urne.

Draag de as op jouw lichaam

Sommige mensen willen de as van hun overleden dierbare voor altijd bij hen hebben. Eén van de manieren om dat te doen is via een astattoo. De as wordt vermengd met de tatoeage-inkt om een mooie en blijvende herinnering te creëren op de huid. Onder meer de nabestaanden van Herman Brood en André Hazes hebben dit in het verleden gedaan. Wel opletten want astattoos verhogen de kans op kanker.

Een asplaat met jouw lievelingsmuziek

Muziekfans van het eerste uur en met een hoog rock’n roll gehalte kunnen steeds inspiratie opdoen op de website van de firma And Vinyly. Zij verwerken de as van jouw geliefde in een klassieke LP met jouw lievelingsliedjes of die van jouw overleden dierbare(n). Bij het opzetten van die plaat kan je dan eens stilstaan bij de mooie momenten die je samen hebt beleefd.

Ontdek de mogelijkheden

Forever in space…

Het bedrijf Celestis in Texas heeft zich gespecialiseerd in ruimtevluchten met asverstrooiingen ‘in space’. Zo werden de bedenkers van de gekende scifi-serie Star Trek Gene Roddenberry en zijn vrouw Majel Barret ‘begraven’ in de ruimte. Ook de as van acteur James ‘Beam me up Scotty’ Doohan vliegt ergens rond in de ruimte in een soort van ascapsule. Celestis schiet de as met een raket het onmetelijke universum in zodat de overleden dierbare tot in de eeuwigheid kan blijven rondzweven. Een mooie gedachte…

Een asjuweel voor het leven

Als je een astattoo niet meteen ziet zitten, kan je de as ook laten verwerken in een asjuweel. De mogelijkheden zijn onbeperkt: in hangers, armbanden of ringen. In Zuid-Korea laten ze de as bijvoorbeeld smelten op zeer hoge temperatuur tot ze kristalliseert tot kralen die aan de nabestaanden overhandigd worden.

Bij LifeGem kan je de as of een haarlok van de overledene ook als herinnering in een diamant laten verwerken. Die kan dan op zijn beurt op een hanger of ring gezet worden. Een blik op de diamant zal je dan altijd mooie en warme herinneringen oproepen aan jouw geliefde.