Menu
Zoek
Contact

Rouwbrief of rouwadvertentie: aan jou de keuze

Met het oog op een persoonlijke uitvaart krijgt een rouwbrief of doodsbrief een persoonlijke toets. Bijna alle begrafenisondernemers doen het rouwdrukwerk in eigen beheer. Maar er zijn ook websites waar je zelf een rouwbrief kan ontwerpen en laten afdrukken. De brieven kunnen dan afgehaald worden in een verdeelpunt.

Rouwbrieven kunnen gedrukt worden in alle vormen en maten, met of zonder (achtergrond)foto, met een eigentijds ontwerp of een sobere opmaak. Toch kiezen nog heel wat nabestaanden voor een standaard rouwbrief met de naam van de overledene, geboortedatum en –plaats, en overlijdensdatum en –plaats. Daarnaast worden de naaste familieleden (en eventuele vrienden) vernoemd. Doodsbrieven worden ook vaak gedrukt op iets dikker wit of crème-kleurig kwaltiteitspapier.

Betuig je medeleven op ingedachten.be
troostboekje

Hoe schrijf ik een persoonlijk rouwkaartje?

Afscheid nemen is nooit makkelijk. Je medeleven betuigen is dat ook niet. Daarom ontwikkelde DELA samen met Libelle een boekje vol mooie citaten, liedjesteksten en gedichten. Een (plots) overlijden van een zoon of dochter, moeder of vader, partner, kennis of huisdier? Dit boekje biedt troost en helpt je in elke rouwsituatie op weg.

Hoe rouwbrief opstellen?

Als de datum, het uur en de plaats van de uitvaart bekend zijn, is het zaak om zo snel mogelijk de rouwbrieven op de post te doen. De uitvaartondernemer kan je helpen met gepaste teksten en opmaak van de brief. Zorg er steeds voor dat bijzondere wensen, zoals bijvoorbeeld een gift voor een goed doel, in de rouwbrief komen te staan. Als de begrafenisondernemer zelf zorgt voor het drukwerk, levert dat altijd tijdswinst op.

Vraag ook steeds een drukproef en laat de rouwbrief nalezen door meerdere personen. Want heel vaak staan er nog fouten in namen, plaatsen en uur (van begrafenis of crematie bv.). Een groot voordeel van rouwdrukwerk via een begrafenisondernemer zijn de speciale rouwzegels die hij in voorraad heeft, waardoor doodsbrieven een voorkeursbehandeling krijgen bij De Post.

rouwbrief

Een rouwadvertentie plaatsen

Een rouwadvertentie is een aanvulling op de rouwbrieven. Meestal wordt een rouwbericht in een dagblad geplaatst om de mensen te bereiken van wie de adressen of telefoonnummers niet bekend zijn. Als er geen doodsbrieven worden verstuurd, kan het rouwbericht geplaatst worden als enige kennisgeving. Dit moet dan ook duidelijk vermeld worden in de rouwadvertentie. In Vlaanderen worden vooral rouwbrieven per post en via mail gestuurd met als (sporadische) aanvulling een rouwadvertentie in één of meerdere kranten. In Wallonië werkt men voornamelijk met rouwadvertenties in meerdere dag- en weekbladen. Doodsbrieven worden daar bijna nooit gebruikt.

Ook andere wensen, zoals geen bloemen of bezoek, moeten duidelijk worden vermeld. De begrafenisondernemer zorgt ervoor dat de rouwadvertenties op de juiste manier in de kranten worden geplaatst. De kosten van zo’n rouwbericht zijn echter niet te onderschatten. Vraag daarom steeds naar prijzen bij het voorafregelingsgesprek bij de begrafenisondernemer.

Steeds meer families gaan dan ook over tot het plaatsen van rouwberichten op internet en de mogelijkheid tot online condoleren. Dat kan via de website van de begrafenisondernemer zelf of via gespecialiseerde websites voor online condoleren, zoals www.ingedachten.be. Deze website is gratis en voor iedereen toegankelijk. Je kan er condoleren via een openbaar rouwregister, een privé condoleance kaart versturen, een virtueel kaarsje branden en enkele dagen voor de uitvaart bloemen bestellen voor de nabestaanden van de overleden dierbare.