Menu
Contact

Alles over erfenis en nalatenschap

Wanneer een familielid komt te overlijden brengt dit een hele hoop administratie met zich mee. Er komen ook tal van vragen naar boven: wie zijn de erfgenamen? In welke verhouding erven zij? Wat met successierechten? Het zijn vragen waar u op zulke momenten liever niet mee bezig bent. Wat is een nalatenschap precies en wat moet u in orde brengen vooraleer u recht hebt op een erfenis?

Een nalatenschap of een erfenis is alles wat een overledene nalaat bij het overlijden. Denk aan gelden bij de bank, de auto, het huis, … maar ook de schulden maken deel uit van de nalatenschap.

De nalatenschap wordt verdeeld volgens het wettelijk erfrecht. Hierbij hoort een bepaalde rangorde om tot de nalatenschap te komen, bijvoorbeeld: eerst kinderen, dan kleinkinderen, dan broers/zussen en ouders, enz. Er kan ook worden afgeweken van deze verdeling doordat u een testament hebt opgesteld.

Als u door het erfrecht aangeduid wordt als erfgenaam, bent u verplicht tot aangifte nalatenschap. Dit betekent dat u de ganse nalatenschap moet aangeven aan de belastingdienst zodat zij de successierechten of erfbelasting kan heffen. Let op, elke erfgenaam moet verplicht en binnen een wettelijke termijn een aangifte nalatenschap indienen (gezamenlijk of individueel), zelfs als de overledene zeer weinig bezittingen heeft nagelaten.

erfenis en nalatenschap schema's

Download onze schema's

Meer weten over de aangifte van nalatenschap of wilt u graag een duidelijk overzicht rond de erfenisverdeling? In enkele klikken krijgt u onze handige schema’s in uw mailbox!

Wel of niet aanvaarden van de nalatenschap?

Wanneer u te maken krijgt met een nalatenschap, bent u niet verplicht deze te aanvaarden. Als de overledene hoge schulden nalaat, is het perfect mogelijk de nalatenschap te verwerpen. Laat u hiervoor tijdig adviseren door een notaris of advocaat.

Zelf testament opstellen

Wat is een testament en hoe stelt u het zelf op?

DELA helpt u bij het samenstellen en schrijven van een rechtsgeldig testament met handige en praktische tips of download eenvoudig enkele voorbeeldtestamenten.

Hoe zelf een testament opstellen?

Dossier deel I: Erfenis

De fiscale aspecten van een erfenisverdeling

Aan een erfenisverdeling zijn heel wat fiscale aspecten verbonden. Wat met erfenisbelasting, ook wel successierechten genoemd? Hoeveel betaalt u precies op uw erfenis en hoe wordt dit bepaald?

Wat komt er kijken bij een erfenis?

Maak uw erfenisverdeling een stuk eenvoudiger

Bij een overlijden komen heel wat wettelijke, praktische en administratieve verwikkelingen kijken. Maar wist u dat u nu al een aantal zaken kan regelen voor later?

Hoe optimaliseert u bijvoorbeeld successierechten? Wat is het nut van een uitvaartverzekering en wat is het verschil met andere levensverzekeringen? Met een DELA Uitvaartzorgplan bespaart u uw naasten immers kosten en zorgen.

Meer over financiële planning