Menu
Zoek
Contact

Hoe een testament opmaken?

Zelf een testament opstellen zonder langs te gaan bij een notaris? Dat kan, maar houd altijd rekening met de vormvereisten waaraan het testament moet voldoen. Een testament dat niet voldoet aan de vereisten is niet rechtsgeldig en kan dus niet uitgevoerd worden. In de regel geldt dat alle soorten testamenten duidelijk en ondubbelzinnig moeten worden opgesteld.

Bekijk onze voorbeeldtestamenten

Via onderstaande link kan je onze 4 voorbeeldtestamenten ontvangen. De voorbeelden helpen je op weg om zelf een testament op te stellen.

testament tekenen
Zelf een rechtsgeldig testament opstellen?
Ga aan de slag met onze voorbeeldtestamenten

Voorwaarden bij het opstellen

In principe kan iedereen die aan onderstaande voorwaarden voldoet een testament opstellen:

  • voldoende helder van geest zijn
  • door de wet niet onbekwaam verklaard zijn
  • minstens 16 jaar oud zijn: minderjarigen kunnen slechts een testament opmaken over de helft van de goederen waarover ze beschikken en zelfs maar over één vierde als beide ouders nog leven. Meerderjarigen kunnen een testament opmaken over het geheel van de goederen waarover ze beschikken.      

Wie kan niet erven?

In principe kan iedereen bij testament ontvangen. Minderjarigen en onbekwaam-verklaarden dus ook. Toch bestaan er uitzonderingen. Volgende personen kunnen volgens de wet bij testament niet erven:

  • ongeboren kinderen
  • dokters en apothekers die een persoon tijdens zijn laatste ziekte verzorgd hebben: er bestaat een captatieverbod (verbod voor artsen, verpleegkundigen,…), omdat medici meestal een band hebben met de zieke persoon en de kans op beïnvloeding daardoor groter is. Er wordt echter een uitzondering gemaakt voor verwanten. Stel bijvoorbeeld dat een vader behandeld werd door zijn zoon die arts is. In dat geval kan de zoon ondanks het captatieverbod wél erven van zijn vader.

Wist je dat er verschillende vormen van testamenten bestaan? Ontdek hier de 3 soorten.

Partners

Klaar met je testament of gewoon benieuwd naar meer? Ga naar onze Successiesimulator en krijg in één-twee-drie een handig overzicht van wie wat erft en hoeveel successierechten je erfgenamen zullen betalen. Maak hier een snelle inschatting.

Ga naar de successiesimulator