Menu
Zoek
Contact

Hoe persoonlijker de ceremonie, hoe mooier de herinnering

Afscheid nemen blijft een zware emotionele ervaring. Daarom is het zo fijn om nabestaanden een bijzondere herinnering te schenken. En hoe kan je dit beter doen dan een uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken? Vandaag is elke afscheidsceremonie uniek maatwerk: een persoonlijke dienst gevormd door de wensen van de betrokkene, familie en vrienden. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over een:

Vind een begrafenisondernemer in jouw buurt
Vader en zoon

Nieuwe opties voor begraven en cremeren

De Vlaamse wetgever paste een aantal zaken aan die een impact hebben op de regelingen die we kunnen treffen voor onze uitvaart. Wat is er veranderd?

  • Eerder overleden en gecremeerde huisdieren kunnen mee begraven worden met hun baasje.
  • In de laatste wilsbeschikking van je gemeente kan je nu ook opnemen dat je kiest voor schenking van je lichaam aan de wetenschap of samen met je eerder overleden echtgenoot of partner met wie je een feitelijk gezin vormde te ruste wil gelegd worden.
  • Bijbegraving, bijzetting van de urn en gezamenlijke uitstrooiing van echtgenoten of partners die een feitelijk gezin vormen zijn voortaan toegestaan in het gemeentelijk reglement.
  • Niet-aanverwanten (bv. ver familielid of goede vriend) kunnen nu ook zelfstandig beslissen over de asbestemming.

Houd er rekening mee dat de uitvoering van sommige bepalingen een gemeentelijk reglement vergen. Er kan dus enige tijd over gaan tot deze wijzigingen ook in jouw gemeente van toepassing zijn.

Sta even stil bij...

  • Begrafenis of crematie
  • Kist of urne
  • Grafsteen of gedenkplaatje
  • Muziek of gedicht
  • Rouwadvertentie of rouwbrief
  • Foto’s of video
Leg jouw uitvaartwensen vast

Tijden veranderen, net zoals uitvaarten

Duurzame en milieuvriendelijke uitvaarten winnen de jongste jaren aan populariteit. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een praktische eco-doodskist. En crematoria ontwikkelden inmiddels nieuwe technieken die de uitstoot van CO², en andere schadelijke stoffen, sterk verminderen. Een mooi gebaar voor onze planeet.

Ontdek meer uitvaarttrends

Hoe schrijf ik een persoonlijk rouwkaartje?

Afscheid nemen is nooit makkelijk. Je medeleven betuigen is dat ook niet. Daarom ontwikkelde DELA samen met Libelle een boekje vol mooie citaten, liedjesteksten en gedichten. Een (plots) overlijden van een zoon of dochter, moeder of vader, partner, kennis of huisdier? Dit boekje biedt troost en helpt je in elke rouwsituatie op weg.

troostboekje

De mooiste liedjes voor een afscheid

Een persoonlijke afscheidsceremonie wordt steeds belangrijker. Hoe kunnen we de persoonlijkheid van de overledene laten ‘leven’ tijdens de uitvaartplechtigheid? Door de juiste nummerkeuze en zorgvuldig uitgekozen afscheidsteksten. Inspiratie nodig? In onze Laatste Lijst op Spotify staan heel wat gepaste afscheidsliedjes.

Beluister de uitvaart Top 50