Menu
Zoek
Contact

Uitvaarttrends

Nieuwe ontwikkelingen in de uitvaartsector

Een gepersonaliseerde uitvaart is de nieuwe standaard. Een afscheidsceremonie die een weerspiegeling is van het leven van de overleden dierbare. ‘Groen begraven’ lijkt alvast een nieuwe trend te worden. Ook in België zijn er al heel wat groene uitvaart-alternatieven. Naast de ‘groene begrafenis’ zijn er nog andere uitvaarttrends die we graag delen.

Een ecologische uitvaart, iets voor jou?

Mensen die de natuur een warm hart toedragen, kunnen deze mooie ecologische gedachte ook na hun overlijden verderzetten. De mogelijkheden worden steeds ‘groener’:

  • Rouwdrukwerk: verstuur de rouwbrieven en bidprentjes online zodat er geen bomen moeten sneuvelen voor de papieren versies.
  • Biologisch afbreekbare urnen: als je kiest voor crematie, kan je opteren voor een bio-urne. Dat zijn urnen die volledig ‘oplossen’ samen met jouw as eens ze in contact komen met aarde of water.
  • ECO-kisten: kisten die gemaakt worden uit natuurlijke en ecologisch verantwoorde geteelde gewassen zoals bamboe, riet, wilde ananas en wilgenteen. Indien beschikbaar en in voorraad kunnen deze ecologisch verantwoorde kisten afzonderlijk besteld worden.
  • Bio-maaltijden: het hoeven niet altijd pistolets en koffie te zijn. Een koffietafel met biologisch geteelde groenten en fruit of een vegetarische schotel behoren ook tot de mogelijkheden
  • Groen rouwvervoer: de rouwstoet met al zijn wagens die achter elkaar rijden is meestal de grote vervuiler tijdens een begrafenis. Het kan anders. Huur eens een rouwbakfiets of een koets met paarden.
  • Cryomeren en resomeren: twee milieuvriendelijke manieren om het overleden lichaam te vriesdrogen of ‘op te lossen’ tot een fijn poeder. Dit is wettelijk helaas nog niet toegestaan in België.
Naar het dossier over de groene uitvaart

Samen online rouwen

Vandaag bestaan er heel wat online initiatieven die het rouwen meer publiek hebben gemaakt. Op het online rouwplatform ingedachten.be kunnen nabestaanden een condoleance achterlaten in een openbaar rouwregister bij een overlijdensbericht. Een makkelijke, snelle en gebruiksvriendelijke manier om online jouw medeleven te betuigen. Samen rouwen kan het verlies van een dierbare draaglijker maken. Daarnaast zijn er nog andere manieren om persoonlijk en online te condoleren:

  • Brand een virtueel kaarsje voor de overleden dierbare
  • Stuur een privé condoleancekaart (e-card) naar de nabestaanden
  • Bestel rouwbloemen voor de uitvaart
  • Via speciaal opgerichte Facebook-pagina’s of –groepen n.a.v. een overlijden
Naar ingedachten.be

Schenk jouw erfenis aan een goed doel

Steeds meer mensen schenken na hun overlijden (een deel van) hun vermogen aan een goed doel. België is één van de weinige Europese landen die ook op erfenissen aan goede doelen erfenisrechten int. Deze tarieven gaan van 7% tot 25% van het geschonken bedrag.

Wie in ons land kiest om een deel van zijn nalatenschap te schenken aan een culturele instelling of een goed doel, kan dat doen onder de juridische vorm van een duo-legaat. Dat betekent dat de vereniging in kwestie alle erfenisrechten op zich neemt. Dus ook het deel van de nabestaanden. Deze constructie is dus vaak voordelig voor de erfgenamen, die soms wel tot 45% erfenisrechten moeten betalen.

Meer informatie over de erfenisverdeling

Een film van het leven of van de uitvaart

Bewegend beeld met geluid zegt zoveel meer dan een foto of een tekst. In Amerika staan ze op dat vlak al een beetje verder dan België. Daar is het een gewoonte dat de overledenen een afscheidsfilmpje voor de nabestaanden maken. Zo kunnen ze hun eigen herinneringen bij familieleden en vrienden ‘sturen’ en zorgen ze mee voor hun eigen mooie en persoonlijke afscheid.

Afscheidsfilmpjes zijn nog niet ingeburgerd bij de Belgen. Bij onze begrafenisondernemers is het wel al mogelijk om de uitvaartplechtigheid vast te leggen op DVD of USB. Camera’s in de aula zorgen dan voor een mooie en serene opname van de afscheidsceremonie. Op die manier kunnen de nabestaanden het uitvaartmoment ‘herbeleven’. Een service die door de families geapprecieerd wordt, want vaak beleven de dichte nabestaanden de ceremonie zelf in een roes.

Vind een begrafenisondernemer in jouw buurt

Someone like you…

Adèle is een topper op uitvaarten. Maar als het op afscheidsliedjes aankomt, zijn de uitvaartklassiekers ongeslagen: ‘Tears in Heaven’ van Eric Clapton, ‘My Way’ van Frank Sinatra, ‘Angels’ van Robbie Williams en ‘One’ van U2 staan ook allen in de top 10 van uitvaartmuziek. Eén ding staat vast: de typische hymnen hebben plaats gemaakt voor hedendaagse popnummers. Iets waar pastoors al eens problemen mee hebben wanneer deze songs geprogrammeerd staan tijdens een kerk-uitvaart wegens té expliciet of ongepast.

Naar DELA's Laatste Lijst op Spotify

Een uitvaart compleet volgens jouw wensen?

Je hebt heel wat inspiratie opgedaan voor een persoonlijke afscheidsceremonie volgens jouw ideeën en wensen? Je kan dit nu al vrijblijvend plannen! Het enige wat je hoeft te doen, is jouw uitvaartwensen vastleggen in onze digitale wilsbeschikking en officialiseren in een laatste wilsbeschikking bij jouw gemeente of stad.

Leg jouw uitvaartwensen vast

Een voetbaluitvaart voor echte supporters

Hoe onze dierbare overledene leefde, welke hobby’s hij beoefende, wat haar passies waren… het is een bron van inspiratie bij de organisatie van een uitvaart, die we graag zo persoonlijk mogelijk maken. Voor iemand met een passie voor de motor kan je bijvoorbeeld een motoruitvaart organiseren. En het laatste eerbetoon aan een echte voetbalfan kan in het teken staan van de club waarvoor hij of zij volop supporterde.

Hoe ziet zo'n voetbaluitvaart eruit? De keuze is breed: voor wie dat wil kan de club tot in de details aanwezig zijn in het afscheid van de overledene. Nabestaanden, of fans die zelf hun voetbaluitvaart willen voorbereiden, kunnen kiezen uit verschillende mogelijkheden om zelf te bepalen in hoeverre ze de club een centrale plek willen geven in het afscheid. Een korte opsomming van de mogelijkheden:

  • een gepersonaliseerde kist in de kleuren van de club
  • de club-vlag of een t-shirt gedrappeerd over de kist, of in de groetruimte van de overleden supporter
  • een herdenkingskaars of bloemen in de kleuren van de club
  • een rouwbrief of rouwdrukwerk in de kleuren en stijl van de club
  • de koffietafel in het clubhuis

Bespreek de uitgebreide opties met jouw begrafenisondernemer. Een aantal clubs bieden ook specifieke uitvaartformules aan. KAA Gent gaat samen met DELA nog een stap verder: tijdens de 52ste minuut van elke wedstrijd en op de herdenkingsmuur in het KAA Gent stadion worden de overleden KAA Gentsupporters herdacht. Lees hier meer over het eerbetoon aan de overleden supporters. 

voetbaluitvaart