Een gepersonaliseerde uitvaart is de nieuwe standaard. Een afscheidsceremonie die een weerspiegeling is van het leven van de overleden dierbare. ‘Groen begraven’ lijkt alvast een nieuwe trend te worden. Ook in België zijn er al heel wat groene uitvaart-alternatieven. Naast de ‘groene begrafenis’ zijn er nog andere uitvaarttrends die we graag delen.
Mensen die de natuur een warm hart toedragen, kunnen deze mooie ecologische gedachte ook na hun overlijden verderzetten. De mogelijkheden worden steeds ‘groener’:
Vandaag bestaan er heel wat online initiatieven die het rouwen meer publiek hebben gemaakt. Op het online rouwplatform ingedachten.be kunnen nabestaanden een condoleance achterlaten in een openbaar rouwregister bij een overlijdensbericht. Een makkelijke, snelle en gebruiksvriendelijke manier om online jouw medeleven te betuigen. Samen rouwen kan het verlies van een dierbare draaglijker maken. Daarnaast zijn er nog andere manieren om persoonlijk en online te condoleren:
Steeds meer mensen schenken na hun overlijden (een deel van) hun vermogen aan een goed doel. België is één van de weinige Europese landen die ook op erfenissen aan goede doelen erfenisrechten int. Deze tarieven gaan van 7% tot 25% van het geschonken bedrag.
Wie in ons land kiest om een deel van zijn nalatenschap te schenken aan een culturele instelling of een goed doel, kan dat doen onder de juridische vorm van een duo-legaat. Dat betekent dat de vereniging in kwestie alle erfenisrechten op zich neemt. Dus ook het deel van de nabestaanden. Deze constructie is dus vaak voordelig voor de erfgenamen, die soms wel tot 45% erfenisrechten moeten betalen.
Meer informatie over de erfenisverdelingBewegend beeld met geluid zegt zoveel meer dan een foto of een tekst. In Amerika staan ze op dat vlak al een beetje verder dan België. Daar is het een gewoonte dat de overledenen een afscheidsfilmpje voor de nabestaanden maken. Zo kunnen ze hun eigen herinneringen bij familieleden en vrienden ‘sturen’ en zorgen ze mee voor hun eigen mooie en persoonlijke afscheid.
Afscheidsfilmpjes zijn nog niet ingeburgerd bij de Belgen. Bij onze begrafenisondernemers is het wel al mogelijk om de uitvaartplechtigheid vast te leggen op DVD of USB. Camera’s in de aula zorgen dan voor een mooie en serene opname van de afscheidsceremonie. Op die manier kunnen de nabestaanden het uitvaartmoment ‘herbeleven’. Een service die door de families geapprecieerd wordt, want vaak beleven de dichte nabestaanden de ceremonie zelf in een roes.
Vind een begrafenisondernemer in jouw buurtAdèle is een topper op uitvaarten. Maar als het op afscheidsliedjes aankomt, zijn de uitvaartklassiekers ongeslagen: ‘Tears in Heaven’ van Eric Clapton, ‘My Way’ van Frank Sinatra, ‘Angels’ van Robbie Williams en ‘One’ van U2 staan ook allen in de top 10 van uitvaartmuziek. Eén ding staat vast: de typische hymnen hebben plaats gemaakt voor hedendaagse popnummers. Iets waar pastoors al eens problemen mee hebben wanneer deze songs geprogrammeerd staan tijdens een kerk-uitvaart wegens té expliciet of ongepast.
Naar DELA's Laatste Lijst op SpotifyJe hebt heel wat inspiratie opgedaan voor een persoonlijke afscheidsceremonie volgens jouw ideeën en wensen? Je kan dit nu al vrijblijvend plannen! Het enige wat je hoeft te doen, is jouw uitvaartwensen vastleggen in onze digitale wilsbeschikking en officialiseren in een laatste wilsbeschikking bij jouw gemeente of stad.
Leg jouw uitvaartwensen vastUitvaarten worden steeds persoonlijker: het leven van de overledene staat steeds centraler in de uitvaartceremonie. Een evolutie die we ook zien bij voetbalsupporters. Daarom lanceert DELA in samenwerking met KAA Gent en KRC Genk de voetbaluitvaarten in België. Een voetbaluitvaart is een persoonlijke afscheid volledig in het teken van de club. Een uitvaart in look 'n feel van de club.
Hoe ziet zo'n voetbaluitvaart er nu uit? Een korte opsomming van de opstelling:
Zowel in de Ghelamco Arena in Gent als in de Cristal Arena in Genk werd er tevens een fysieke herdenkingsmuur voorzien. Op deze bijzondere muur krijgen de namen van overleden supporters en spelers een speciale plek in het stadion van hun geliefde club en dit te midden van al hun vrienden-supporters.
Op deze herdenkingsmuur zijn tevens prikborden voorzien voor persoonlijke boodschappen, tekeningen, teksten voor de voetbalfans die ons zijn ontvallen. Tijdens de thuiswedstrijd die volgt op de uitvaart van de overleden supporter wordt de fan tevens geëerd op alle tv-schermen in het stadion, dus ook op de grote schermen boven de grasmat. Zo willen we de herinnering aan onze overleden mede-supporters levendig houden.
Op de Facebook-pagina van de club staat tevens een speciale tab die doorverwijst naar een 'herdenkingsapp'. Dit is een online herinneringsruimte waar nabestaanden, vrienden en kennissen van de overleden supporter een herinneringspagina kunnen aanmaken voor hun supporterskameraad. Daar kan iedereen 'Facebookgewijs' een reactie nalaten in de vorm van een mooie (afscheids)tekst, een gedicht of een memorabele foto. Deze ruimte moet de supporter herinneren zoals hij/zij werkelijk was.
Daarnaast is er de mogelijkheid om een rouwregister aan te maken voor de overleden supporter op het online condoleren platform ingedachten.be. Dit is een virtuele plaats waar vrienden van de supporter een condoleance-bericht kunnen nalaten voor de nabestaanden. Ze kunnen daar ook een virtueel kaarsje branden en een privé condoleancekaart versturen naar de familie en nabestaanden van de overleden fan.
Fans van KAA Gent en KRC Genk kunnen bij elk uitvaartcentrum van DELA terecht voor een voetbaluitvaart.
Vind een DELA begrafenisondernemer