Menu
Zoek
Contact

Zeg het met afscheidsbloemen

Begrafenisbloemen of uitvaartbloemen afgeven bij de begrafenis- of crematieplechtigheid, het is een gepaste manier om afscheid te nemen van een overleden dierbare. Nabestaanden voelen zich erdoor gesteund en het kan hen helpen in de verwerking van het verlies.

Betuig je medeleven op ingedachten.be
Rouwboeket

Er zijn tal van mogelijkheden: een wit of gekleurd bloemstuk voor op de kist, een mooi grafstuk of grafboeket voor op de grafsteen of een rouwboeket met gepersonaliseerd rouwlint bij de urne. Mensen die hun medeleven willen betuigen aan de familie of nabestaanden kunnen ook een rouwkrans met rouwlint en persoonlijke tekst (laten) bezorgen.

Vaak werkt de begrafenisondernemer samen met een vaste uitvaartbloemist die deze rouwboeketten maakt en bezorgt vlak voor de afscheidsceremonie. Bloemstukken of bepaalde bloemsoorten kunnen een persoonlijke betekenis hebben voor de overledene. Daarom is het handig te weten welke bloemen een symbolische waarde hadden voor de persoon die er niet meer is. Daar kan je dan op inspelen bij het samenstellen van een gepersonaliseerd grafstuk, rouwboeket of grote rouwkrans. Bijvoorbeeld een prachtige krans of boeket van gekleurde orchideeën of witte rozen.

Rouwlinten in alle kleuren en formaten kunnen toegevoegd worden aan zowel rouwboeketten als rouwkransen. Daarop kan je een persoonlijke boodschap laten drukken met bijvoorbeeld namen van geliefdenwoorden van troost of de favoriete quote of uitspraak van de overledene.


Online rouwbloemen bestellen

Naast de bloemist waarmee de uitvaartondernemer samenwerkt, zijn er ook condoleance websites waar je rouwbloemen, -boeketten en kransen kunt bestellen voor een uitvaart. Eén van die websites is www.ingedachten.be. Een online rouwplatform waar mensen een condoleance bericht kunnen nalaten in een openbaar rouwregister, een privé condoleance bericht kunnen sturen naar specifieke nabestaanden, een virtueel rouwkaarsje kunnen branden en afscheidsbloemen kunnen bestellen.

Tijdens het voorafregelingsgesprek bij de begrafenisondernemer kan de familie beslissen om rouwbloembestellingen te activeren op deze condoleance site. Vervolgens zal er online een knop verschijnen bij het desbetreffende overlijdensbericht om rouwbloemen te bestellen. Dit kan tot 3 dagen voor de uitvaart. Je kunt er tevens een rouwlint met gepersonaliseerde tekst of een rouwkaart bij bestellen en meteen online betalen. Op de dag van de afscheidsplechtigheid levert de bloemist dan de condoleance bloemen of rouwkrans af vlak voor de ceremonie aan de aula of de kerk.

Rouwbloemen kerkhof

Bloemenpracht op Allerheiligen

Tijdens Allerheiligen op 1 november is het ook gebruikelijk om bloemen neer te leggen bij de urne of het graf van overleden dierbaren. We bezoeken dan de vele Belgische begraafplaatsen om onze overleden dierbaren te gedenken.

Naast het schoonmaken van de grafsteen, het columbarium met de urne of de gedenkplaat, zetten we ook bloemen neer. Meestal gaat het om kleurrijke chrysanten, maar er zijn ook heel wat gepersonaliseerde bloemstukken die zorgen voor een rijke kleurschakering op het kerkhof. Een bijzondere manier om onze overleden dierbaren te herinneren.

Mensen houden van bloemen, maar bloemen houden ook van mensen. Een liefdevol en warm gebaar in emotioneel moeilijke tijden. Daarom, zeg het met een (rouw)bloemetje…

Hoe schrijf ik een persoonlijk rouwkaartje?

Afscheid nemen is nooit makkelijk. Je medeleven betuigen is dat ook niet. Daarom ontwikkelde DELA samen met Libelle een boekje vol mooie citaten, liedjesteksten en gedichten. Een (plots) overlijden van een zoon of dochter, moeder of vader, partner, kennis of huisdier? Dit boekje biedt troost en helpt je in elke rouwsituatie op weg.

troostboekje