Menu
Zoek
Contact

Repatriëring

DELA zorgt voor een vlotte repatriëring van de overledene naar België of naar het buitenland. We repatriëren de overledene met respect voor de specifieke gebruiken, wettelijke verplichtingen, afkomst, religie, levensbeschouwing en wilsbeschikking.

DELA beschikt over een eigen repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. De tarieven van de repatriëring zijn afhankelijk van de bestemming en de wijze van vervoer.

Wat gebeurt er als u in het buitenland overlijdt? Of wanneer u begraven wil worden in uw land van herkomst of een plaats waarmee u zich verbonden voelt? DELA repatrieert de overledene en beschikt hiervoor over een eigen repatriëringscentrum op Brussels Airport. Indien nodig repatrieert DELA ook met de wagen.

Repatriëring naar België

Wanneer iemand komt te overlijden in het buitenland repatrieert DELA de overledene met respect voor de specifieke gebruiken en wettelijke verplichtingen. DELA regelt daarbij alle praktische en administratieve zaken. De nabestaanden worden nauw betrokken bij de repatriëring.

Repatriëring vanuit het buitenland naar België is inbegrepen in het DELA Uitvaartzorgplan, de uitvaartverzekering van DELA. Deze repatriëring wordt niet afgetrokken van het verzekerd kapitaal.

Repatriëring naar het buitenland

DELA zorgt voor alle praktische, wettelijke en administratieve aspecten van de repatriëring van de overledene naar zijn/haar land van herkomst. Daarbij houdt DELA ook rekening met de religie of levensbeschouwing van de overledene. Vanuit België neemt de voorbereiding van een repatriëring ongeveer twee à drie dagen in beslag. Na het overlijden vangen we de familie op en informeren hen duidelijk over elke stap in het proces.

Regel de kosten van jouw repatriëring met een DELA Uitvaartzorgplan.

Ontdek het DELA Uitvaartzorgplan

DELA Repatriations - Caring hands to guide you home

Van Brussels Airport organiseren we de repatriëring van overledenen, ongeacht het land van overlijden of het land van bestemming en ongeacht de nationaliteit of religie van de overledene. Wereldwijd, dus. Dat doen we al meer dan dertig jaar. Snel, efficiënt en in nauw overleg met de nabestaanden.

Wat regelt DELA bij een repatriëring?

 • Contact met de nabestaanden
  DELA heeft alleen de naam van de overledene, de plaats van overlijden en het telefoonnummer van een nabestaande nodig. Als de nabestaanden niet gekend of niet op de hoogte zijn, schakelen wij de diplomatieke diensten in om hen zo snel mogelijk op te sporen en in te lichten. In de meeste gevallen gaat dit via de ambassade.
 • Verzorging en voorbereiding
  De overledene wordt in het buitenland overgebracht naar een koelruimte en verzorgd, gebalsemd en/of ritueel gewassen. Wanneer de overledene naar het buitenland gerepatrieerd wordt, kan hij in ons mortuarium verzorgd en/of ritueel gewassen of gebalsemd worden, met respect voor zijn/haar persoonlijke overtuiging. 
 • Autopsie
  In sommige gevallen is het mogelijk dat de lokale autoriteiten een autopsie (lijkschouwing) eisen wanneer de overledene naar België wordt overgebracht.
 • Inkisting
  Bij een repatriëring is behalve een houten kist ook een zinken binnenkist verplicht. Deze kist wordt hermetisch gesloten. De buitenkist wordt discreet verpakt bij een overbrenging per vliegtuig.
 • Administratie
  DELA regelt ook tal van administratieve zaken, zoals de aangifte van het overlijden, het invullen van de verplichte (nationale en internationale) documenten en de reservatie van de vlucht.
 • Ceremonie
  Desgewenst organiseert DELA een ceremonie in het repatriëringscentrum. Dit voor zowel een persoon die naar België wordt gerepatriëerd bij de aankomst of voordat een overledene naar het buitenland gerepatrieerd wordt.
 • Vervoer
  De overledene wordt met een speciaal daartoe uitgeruste wagen of per vliegtuig overgebracht.
Bezoek onze repatsite