Menu
Zoek
Contact

Hoeveel successierechten betalen de erfgenamen?

03 augustus 2023
Leestijd: 2 min
Op alle roerende en onroerende goederen, zoals spaargeld en een woning, worden na overlijden belastingen geheven die we successierechten noemen. Hoeveel de tarieven voor erfbelasting bedragen, hangt af van je stamboom en bezittingen. Met onze successiesimulator krijg je in vier korte stappen een idee van de legataris en erfenisrechten.

Wie zijn je erfgenamen?

De wettelijke erfgenamen die later recht hebben op (een deel van) je erfenis worden bepaald door het wettelijk erfrecht. Je kan steeds afwijken van deze regelgeving met een testament. In deze akte duid je jouw erfgenamen, ook wel legataris genoemd, aan en wijs je jouw bezittingen toe. Voor de reservataire erfgenamen (de langstlevende wettelijke echtgenoot en kinderen) is er een voorbehouden erfdeel, waardoor zij nooit onterfd kunnen worden.

Zelf een rechtsgeldig testament opstellen? Dat kan. Ga daarvoor aan de slag met onze vier handige voorbeeldtestamenten.

Bekijk onze voorbeeldtestamenten

Tarieven erfbelasting

Omdat de aangifte van de erfenis voor de erfgenamen verplicht is, is het verstandig om nu al te weten wat je geliefden te wachten staat als jij er later niet meer bent. Met onze successiesimulator krijg je in één-twee-drie een indicatief overzicht van wie wat erft en hoeveel de successierechten tarieven voor erfgenamen bedragen. Door alles vooraf goed te plannen, vermijd je dat je nabestaanden later voor verrassingen komen te staan. Gemoedsrust voor zowel jou als je omgeving.

Benieuwd wat je geliefden later te wachten staat?

Bereken het hier

Coöperatie DELA

Wie lid is van coöperatie DELA geniet van extra voordelen. Zo kunnen leden bij DELA terecht met al hun vragen over erven en nalaten. Bovendien worden er regelmatig infosessies gegeven rond dit topic.
De coöperatie werd opgericht vanuit onze diep verstrengelde waarde solidariteit. Bij DELA zorgen we voor elkaar en die verbondenheid keert terug in al onze facetten. Klanten die vanaf oktober 2022 een uitvaartverzekering bij DELA afsloten, zijn automatisch lid en genieten van deze voordelen en meer.