Menu
Zoek
Contact
wegwijzers

Een koesterplaats voor elk sterrenkindje in elke gemeente

In bijna 4 op de 10 Vlaamse gemeentes is momenteel nog geen plek voor een sterrenweide: een plaats waar sterrenkindjes, overleden tijdens of vlak na de zwangerschap, kunnen begraven worden. Voor de ouders – vaak sterrenouders genoemd – is er dan geen plek om naartoe te gaan om dichtbij hun sterrenkindje te zijn. Zij voelen zich daardoor vaak vergeten of miskend en het plaatst een rem op hun rouwbeleving.

DELA en Boven de Wolken willen gemeenten dan ook graag inspireren voor het (her)aanleggen van een sterrenweide of ‘koesterplaats’. We hopen op die manier ondersteuning te bieden op weg naar een sterrenweide voor elk sterrenkindje.

Een koesterplaats voorzien is één zaak, maar hoe moet die er dan uitzien? Aan welke functionele en conceptuele voorwaarden moet een geschikte sterrenweide voorzien?

 1. Inclusief: een koesterplaats voor allen
  Zorg dat iedereen terecht kan op de koesterplaats, ongeacht de duur van de zwangerschap en los van cultuur en geloofsgemeenschap.

 2. Een persoonlijk plekje
  Zorg voor een fysiek vaste begraafplaats voor elk kindje, en voorzie de mogelijkheid om deze plaats te personaliseren met een vrij te kiezen naamplaatje.

 3. Ruimte voor verbinding
  Laat de begraafplaats een plaats van verbinding zijn, waar sterrenouders hun familie kunnen ontmoeten en samen weer wat dichter bij de baby te zijn die ze moesten afgeven.

 4. Kindvriendelijk
  Zorg ervoor dat de begraafplaats een plek is waar kinderen graag komen en waar ze spelenderwijs hun rouw kunnen beleven.

 5. Kleurrijk en natuurlijk
  Twijfel niet om met kleur en organische vormen aan de slag te gaan bij het ontwerp van de koetserplek, eerder dan er een sombere, grijze, strakke plek van te maken.

 6. Toegankelijkheid
  het is belangrijk dat de koesterplaats toegankelijk is voor iedereen: jong en oud, met of zonder beperking.

De aanbevelingen werden verder uitgewerkt in de brochure ‘Een koesterplaats voor elk sterrenkindje’ die je hier kan downloaden. Raadpleeg ook het persbericht dat ter gelegenheid van de publicatie van de brochure werd verspreid.

Download hier de brochure


Download hier het persbericht

spreekbuis