Menu
Zoek
Contact
koesterplaats

De mooiste begraafplaats voor sterrenkindjes ligt in Buggenhout

Elk jaar worden er in ons land meer dan 1.000 gezinnen getroffen door het verlies van een stilgeboren kindje of sterrenkindje. Omdat het voor sterrenouders belangrijk is om de herinnering aan hun baby een warme plaats te kunnen geven, heeft DELA samen met Boven De Wolken alle Belgische gemeenten opgeroepen om een troostrijke sterrenweide of koesterplek aan te leggen op hun begraafplaats. Tientallen gemeenten gaven hier gehoor aan. Buggenhout werd beloond met de titel ‘Mooiste koesterplaats van België’.

Wat is een sterrenweide?

Een sterrenweide is een herdenkingsplaats op de begraafplaats die specifiek werd ingericht voor stilgeboren kinderen of sterrenkindjes: baby’s die tijdens of vlak na de zwangerschap het leven verloren. Voor hun ouders of sterrenouders is het belangrijk om zich tot zo’n plek te kunnen wenden voor troost in hun verdriet en erkenning van hun ouderschap.

Volgens een onderzoek dat DELA en Boven de Wolken in 2021 voerden, zijn er in Vlaanderen nog 40% van de gemeenten zonder sterrenweide. In Wallonië gaat het om 25%. Daarom richtte DELA de wedstrijd ‘De mooiste koesterplaats van België’ in en gaf ze een brochure uit met inspirerende tips voor de aanleg van een mooie, groene, inclusieve en kindvriendelijke sterrenweide. Zo hopen we steden en gemeenten te inspireren om jaarlijks meer dan 1.000 sterrenkindjes in ons land een warme plaats te geven.

Download de brochure

De mooiste koesterplek

Maar liefst 27 gemeenten dienden een dossier in om mee te dingen naar de titel van ‘De mooiste koesterplaats van België’. Een jury van onafhankelijke experten boog zich over de ingediende dossiers en heeft de koesterplaats van de gemeente Buggenhout unaniem uitgeroepen tot mooiste van het land.

Joyce De Leeuw, zelf sterrenouder en medebezielster van de koesterplaats bij de gemeente Buggenhout: ‘Het doet ons enorm veel plezier dat de jury onze schommelbank, natuurhuisje en boekenkoffer konden appreciëren. Op onze vlinderweide met witte, blauwe en paarse bloemen kunnen kinderen al spelenderwijs rouwen. Het inclusieve karakter, waarbij onze koesterplaats open staat voor alle sterrenkindjes, heeft de doorslag gegeven. Maar ook onze boekenkoffer die broertjes en zusjes helpen rouwen, is een extra troef.’

Lees het persbericht

Sterrenweide gemeente Buggenhout uitgeroepen tot mooiste koesterplaats van België

Sterrenouders in rouw ondersteunen

Is er in jouw omgeving een gezin dat geconfronteerd werd met het verlies van een baby en zoek je naar woorden en gebaren om hiermee om te gaan? Dan kunnen de tips in onze blog jou wellicht helpen.

Lees meer