Menu
Zoek
Contact

Een testament opstellen: wanneer en hoe begin je eraan?

07 juli 2023
Leestijd: 2 min
Een testament (laten) opstellen is bijzonder nuttig, ook wanneer je jong bent. Vaak linken we zaken zoals testament en erfenis aan een latere levensfase. Maar de bescherming en toewijzing van ons nalatenschap is een goede zaak op elk moment van ons leven, jong of oud.

Wanneer je overlijdt gaan je bezittingen automatisch naar je wettelijke erfgenamen. Zou je dat liever anders zien, dan kan je via een testament zorgen dat een deel van je nalatenschap toekomt aan je zelf gekozen erfgenamen. Hopelijk kan je testament nog heel lang bewaard blijven, maar op deze manier ben je nu wel al zeker dat je wensen gerespecteerd zullen worden op het moment van je overlijden.

Wanneer sluit je best een testament af?

Veel mensen stellen het opstellen van een testament uit, omdat ze denken dat het pas op latere leeftijd nodig is. Maar tegenwoordig bouwen we op jongere leeftijd al heel wat op: we beleggen ons geld, investeren in vastgoed of kunst, kopen een woning… Zijn er ook al kinderen, dan zijn zij automatisch de grootste wettelijke erfgenamen.

Wil je hier toch van afwijken of zit je in een nieuw-samengestelde gezinssituatie, dan is het zelfs van groot belang een testament op te stellen.

Heb je (nog) geen kinderen en ben je niet getrouwd of wettelijk samenwonend? Dan gaat je nalatenschap naar je wettelijke erfgenamen. Denk aan ouders, nonkels, tantes, neven en nichten. Dat is niet voor iedereen de gewenste uitkomst, en ook dan kan een testament dus bijzonder nuttig zijn. In dit blogartikel hebben we de verschillende situaties waarbij een testament uitkomst kan bieden, op een rijtje gezet.

Hoe begin je aan een testament?

In principe kan je zelf jouw testament opstellen, desnoods op een bierkaartje. Zolang het maar handgeschreven is, jouw naam en handtekening en de datum bevat, is het rechtsgeldig. Ook als je je niet hebt laten bijstaan door een notaris. Je loopt dan natuurlijk wel het risico dat de inhoud van het testament geen rekening houdt met wat er wettelijk mogelijk is. Advies van een notaris of expert kan dus meer dan nuttig zijn.

Je bent ook niet verplicht om een eigenhandig testament in bewaring te geven bij de notaris en te laten registeren. Dankzij de bewaargeving voorkom je natuurlijk wel dat nabestaanden die zich zouden benadeeld voelen door jouw testament, dit zouden laten verdwijnen. Dankzij registratie in het centraal register kunnen nabestaanden jouw testament makkelijk opsporen. Het zijn dus zeker diensten die te overwegen zijn als je zeker wil zijn dat jouw laatste wensen correct kunnen worden uitgevoerd.
Wil je meer weten over je erfrechten, erfbelasting of wie je wettelijke erfgenamen zijn? Lees er meer over in onze erfenisdossiers of bereken zelf wie wat krijgt met onze handige successiesimulator.