Menu
Zoek
Contact

Wat kost een begrafenis of crematie?

29 juni 2021
Leestijd: 2 min
Een simpele vraag met een genuanceerd antwoord. Want de kostprijs van een uitvaart hangt volledig af van de keuzes die u of uw nabestaanden maken. 
Een sober, standaard of buitengewoon afscheid? In de details, de uitvoering van de verschillende uitvaartonderdelen en tussen uitvaartondernemers onderling zitten vaak (grote) prijsverschillen. Een uitvaartverzekering kan helpen om uw nabestaanden te beschermen tegen deze uitvaartkosten.

De gemiddelde kostprijs van een uitvaart

In België bedragen de uitvaartkosten gemiddeld 5.000 euro*. In dat bedrag zijn de koffietafel, grafsteen, graf- of urnenmuurconcessie en eventuele rouwjuwelen niet inbegrepen. Rekent u deze zaken er wel bij, komt u uit op een afscheid van 7.000 euro en meer.

Wat kost een gepersonaliseerd afscheid naar uw wensen? Wij geven een handig overzicht van gemiddelde totaalkosten van een crematie of begrafenis. Of bereken zelf de kosten van jouw gepersonaliseerde afscheid online via deze uitvaartkostencalculator. Een handige online tool die u een prijs indicatie geeft. Waarom indicatief? Omdat de gehanteerde prijzen per uitvaartonderdeel en per begrafenisondernemer vaak regionaal verschillen. 

Onze DELA uitvaartcentra in uw buurt heten u graag welkom voor meer informatie of een gedetailleerde prijsofferte op maat. Zo kunt u meteen ook nagaan of er een klik is met een bepaalde begrafenisondernemer.

*volgens een onderzoek van Test Aankoop in oktober 2018

Een kijk op alle uitvaartkosten?

Wij bezorgen je een totaalbeeld van de kosten per uitvaartonderdeel. Download ons handige kostenoverzicht.

Mail me het kostenoverzicht

Kost crematie en begrafenis

De basiskosten voor een uitvaart, of het nu een begrafenis of crematie is, liggen tussen 1.000 en 2.000 euro en bestaan uit:
  • overbrengen van de overledene
  • verzorgen van de overledene
  • opbaren van de overledene
  • administratieve formaliteiten
  • organiseren begroeting van de overledene

Crematie

Drie op de vier Vlamingen kiest vandaag voor een crematie. De prijzen voor een crematie zijn onder meer afhankelijk van de keuze van het crematorium, de kist en de urne. De kosten van een crematie kunnen oplopen tot 2.000 euro.

Begrafenis

De prijzen voor een klassieke begrafenis kunnen ook oplopen tot 2.000 euro. Zoals we hierboven reeds vermeldden: de grafsteen en de concessie zijn hier niet inbegrepen. Een grafsteen kan, afhankelijk van uw keuze, veel geld kosten. Bespreek dit op voorhand met uw begrafenisondernemer.  

Wie betaalt de kosten van de uitvaart?

De begrafeniskosten of crematiekosten kunnen op verschillende manieren betaald worden. Ze kunnen vooraf betaald worden uit de nalatenschap indien er voldoende geld is. Op basis van de begrafenisfactuur kan de bank van de overledene rechtstreeks het verschuldigde bedrag betalen.

Een andere mogelijkheid is dat een erfgenaam de begrafeniskosten betaalt en zich daarna verhaalt op de andere erfgenamen. Volgens de wet moet immers elke erfgenaam bijdragen in de betaling van de schulden en de lasten van de nalatenschap. Dus ook die van de uitvaart.

U kunt de kosten ook ingeven als schuld van de nalatenschap bij de aangifte van de nalatenschap. Daardoor zult u minder erfbelasting moeten betalen. 

 

Lees ook onderstaande blogartikels voor meer inspiratie rondom leven en afscheid.