Een simpele vraag met een genuanceerd antwoord, want de gemiddelde kostprijs van een uitvaart in België hangt af van de keuzes die jij of jouw nabestaanden maken. Een ceremonie in besloten kring of een grote viering? In de details en in de uitvoering zitten vaak (grote) prijsverschillen.
Vrijwel de eerste vraag die de begrafenisondernemer stelt, is wat er met het lichaam van de overledene dient te gebeuren: begraven of cremeren. Momenteel zijn er in België nog geen (duurzame) uitvaartalternatieven toegelaten.
Over het algemeen is een begrafenis net iets duurder dan een crematie, omdat er meer kosten zijn. Denk bijvoorbeeld aan de grafdelving, de grafsteen en de grafconcessie. Alhoewel er bij crematie ook een urnenmuurconcessie kan worden aangekocht. Althans als je niet kiest voor asverstrooiing of thuisbewaring. Rekenen we de kosten van de grafsteen en de concessie niet mee, dan kost een standaard begrafenis en crematie gemiddeld tussen € 5.500 en € 6.500.
Naast de keuze van crematorium, is de kist een bepalende prijsfactor bij een crematie. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is een kist (of lijkwade) verplicht bij crematie.
De begrafenis- of crematiekosten kunnen betaald worden uit de nalatenschap, op voorwaarde dat er voldoende geld is. Hoewel de bankrekeningen van de overledene worden geblokkeerd, kan je de begrafenisfactuur aan de bank bezorgen om het verschuldigde bedrag te betalen.
Elke erfgenaam in rechte lijn heeft een onderhoudsplicht. Dit betekent dat ouders en kinderen volgens de wet moeten bijdragen in de betaling van de schulden en de lasten van de nalatenschap. Dus ook die van de uitvaart. Een verwerping van de nalatenschap heeft niet tot gevolg dat je niet meer verantwoordelijk kan worden gesteld voor de uitvaartkosten. Als onderhoudsplichtige nabestaande heb je namelijk een wettelijke om de uitvaartkosten te betalen en dit staat los van het al dan niet aanvaarden van de nalatenschap.
Samengevat: je kan je ouders of kinderen een waardig afscheid schenken – en dus betalen voor de uitvaart – maar tegelijk de erfenis verwerpen. Zorg er dan wel voor dat je bij het ondertekenen van de uitvaartfactuur vermeldt dat het om een daad van beheer gaat. Neem zeker ook niets mee uit de nalatenschap, bijvoorbeeld bij het leeghalen van de kamer in het rusthuis. Ook geen souvenirs, zoals een fotoalbum, want dit kan worden beschouwd als een daad van aanvaarding.
Tip: breng de uitvaartkosten binnen als schuld bij de aangifte van de nalatenschap. Dan zal je minder erfbelasting betalen.
Jazeker. Het is zelfs heel verstandig om dit vooraf te regelen. Zo bespaar je jouw nabestaanden kosten en zorgen. Wij lijsten de verschillende mogelijkheden graag voor je op.
Een uitvaartverzekering sluit je af bij leven en is bedoeld om de uitvaartkosten op het moment van overlijden te dekken. Nochtans kan je er ook voor kiezen om het kapitaal niet te gebruiken voor de uitvaartkosten, maar rechtstreeks uit te keren aan je geliefden. Afhankelijk van het doel waarvoor je het wil gebruiken, kan je het verzekerd kapitaal kiezen in functie van je uitvaartwensen.
Een uitvaartverzekering heeft als grote troef dat je uitvaartkosten op elk moment zijn gegarandeerd. Ook bij vroegtijdig overlijden, want je bent meteen verzekerd vanaf de eerste premiebetaling en van zodra de polis in werking treedt (lees: ontvangt).
De uitvaartverzekering van DELA biedt ook hulp na de uitvaart. Een consulent DELA nabestaandenzorg informeert en helpt bij een aantal praktische en administratieve taken, waaronder het stopzetten van lopende abonnementen en verzekeringen, geblokkeerde bankrekeningen en de aangifte van de nalatenschap. Maar ook de hulp van een psycholoog om je nabestaanden doorheen hun rouwproces te begeleiden, is inbegrepen.
Alle DELA-begrafenisondernemers bieden de mogelijkheid om je uitvaart vooraf te regelen én te betalen (al dan niet gedeeltelijk). Dit is vooral een goede optie als je al een goed beeld hebt van hoe jouw uitvaart er moet uitzien. Zo zorg je ervoor dat je uitvaart een persoonlijke weerspiegeling is.
Onze uitvaartondernemers kunnen jou steeds verder adviseren en informeren over de mogelijkheden en een duidelijke offerte opstellen. Je kan hiervoor terecht in één van onze 130 uitvaartcentra in België. We zijn transparant over onze tarieven. De prijzen zijn dezelfde bij elke DELA-uitvaartondernemer, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Vind een begrafenisondernemer
Heb je al een idee van de grote lijnen van je uitvaart, maar wil je nog niet meteen overgaan tot de betaling ervan? Dan kan het opstellen van een wilsbeschikking handig zijn. Je behoudt de flexibiliteit om dit aan te passen, zoveel als je wil.
Ook dit helpt jouw nabestaanden want ze worden niet geconfronteerd met deze moeilijke keuzes. Het is ook een troostende gedachte dat ze weten dat de uitvaart volledig volgens jouw wensen verloopt.
Uit onderzoek van DELA bij 2.000 Belgen blijkt dat slechts 1 op de 6 Belgen voldoende geld opzij heeft staan voor z’n uitvaart (of een uitvaartverzekering afsloot). Dat is een positieve evolutie, maar ligt toch nog altijd een pak lager dan het aantal Belgen dat aangeeft de nabestaanden niet te willen opzadelen met de kosten van hun uitvaart (66 %). Maak jij mee het verschil voor je geliefden? Ze zullen je later dankbaar zijn.
De uitvaartkosten vermeld in dit blogartikel zijn gebaseerd op de DELA uitvaartkostencalculator.