Menu
Zoek
Contact

Hoe kunnen we onze uitvaartkosten betaalbaar houden?

21 april 2023
Leestijd: 3 min

We kunnen er niet om heen: het leven wordt duurder. Denk maar aan de energieprijzen en de kosten op bouwmaterialen. Deze trend zet zich ook verder in andere sectoren, waaronder die van de uitvaart. Wat betekent dit nu concreet voor onze uitvaartkosten? Zullen we dan ook meer moeten betalen voor een begrafenis of crematie? En kunnen we hierop anticiperen?

Door de combinatie van loonindexatie, gestegen energieprijzen en verhoogde materiaal- en aankoopkosten, stegen uitvaartkosten in 2022 met 5 tot 10%. Begin dit jaar hebben al enkele crematoria hun tarieven verhoogd. (*)
Als uitvaartspecialist probeert DELA de uitvaartkosten voor de consument zo laag mogelijk te houden, maar ook binnen de organisatie merken we dat bepaalde onderdelen binnen een uitvaart iets duurder zijn geworden. Personeelskosten, drukwerk, postzegels en de catering zijn in een jaar tijd fors gestegen.
Hoeveel moeten we dan ongeveer rekenen voor een uitvaart? De gemiddelde kost ligt nu tussen de 5.000 en 5.500 euro, exclusief kosten voor de koffietafel, grafsteen, concessie. Tellen we die daarbij op, dat kan dit oplopen tot 7.000 euro.
(bron: marktanalyse DELA 2022)

Sparen of uitvaartverzekering?

Met deze stijgende kosten in het achterhoofd kan het aanleggen van een eigen spaarpotje een geruststellende gedachte zijn. Je nabestaanden blijven dan bespaard van financiële opdoffers tijdens een emotioneel moeilijke periode. Maar er moet dan natuurlijk de discipline zijn om dit potje onaangeroerd te houden in het geval men geconfronteerd wordt met onverwachte kosten (voor vb. ziekte, renovatie, etc.)

En wat als je plots zou overlijden? Heb je dan wel voldoende gespaard om alle uitvaartkosten te betalen? Het is geen fijne gedachte, maar het kan ons helaas overkomen. In dergelijk geval biedt een uitvaartverzekering soelaas.
Je kiest zelf voor welk bedrag je je wenst te verzekeren en je bent vanaf de eerste premiebetaling verzekerd voor dat volledige bedrag. Zou je dus vroeger komen te overlijden, dan ben je zeker dat jouw uitvaartkosten betaald worden of dat het kapitaal aan je begunstigden wordt uitgekeerd. Spaar je zelf, dan duurt het veel langer om deze som te verzamelen.
Met een uitvaartverzekering bied je financiële zekerheid aan je naasten. Zij kunnen immers gerust zijn dat alles geregeld is. Bovendien krijgen zij hulp en ondersteuning na de uitvaart. Een uitvaartverzekering blijft ook waardevast: je kapitaal wordt geïndexeerd om te kunnen beantwoorden aan de evolutie van de levensstandaard.

Regel het nu voor later

Een uitvaart zal dus wel degelijk duurder worden, maar deze kosten hoeven niet noodzakelijk een te grote impact te hebben op jouw financiën of die van je nabestaanden. Benieuwd hoeveel jij maandelijks zou betalen voor een uitvaartverzekering op maat van jouw wensen? Bereken het hier snel en eenvoudig.
Lees meer over onze uitvaartverzekering en ontdek alle voordelen. Wil je je geliefden beschermen tegen zowel kosten én zorgen? Met DELA kan je gerust zijn en je nabestaanden ook praktisch ondersteuning, voor, tijdens en na de uitvaart.

(*) bron Gazet van Antwerpen en Nieuwsblad