Menu
Zoek
Contact

Uitvaartadviseur Kay: "nooit te jong om stil te staan."

17 augustus 2021
Leestijd: 2 min

De keuze voor een job in de uitvaartsector op de jonge leeftijd van 26 jaar: het lijkt niet meteen een evidentie. Maar voor Kay Nieling, adviseur bij het DELA Uitvaartcentrum Roger Barthels in Lanaken en al van kinds af aan geraakt door alles wat met afscheid te maken heeft, was het een vanzelfsprekende stap. Kay deelt zijn inspirerend verhaal over bewust in het leven staan, het belang van tradities en hoe afscheid nemen het leven kan verrijken.

“Toen ik bij DELA aan de slag ging, hadden mijn vrienden en familie iets van ‘Eindelijk!’. Eindelijk een job in de uitvaart, want iedereen in mijn omgeving vond dat ik daarvoor in de wieg was gelegd, omwille van mijn bijzondere band met de dood. Dat heeft alles te maken met de mooiste herinnering uit mijn kindertijd: de wekelijkse wandeling op het kerkhof met mijn opa. De mooi versierde grafstenen, de verhalen die hij over overleden tantes of ooms vertelde, de rust die uitging van die plek… dat sprak mij erg aan.”

“Toen mijn opa op 59-jarige leeftijd overleed, was ik enorm aangegrepen. Het wakkerde mijn geloof aan, en zo werd ik op mijn 14de koster. Nadien ging ik theologie studeren. Mijn interesse voor alles wat met afscheid te maken heeft, werd er alleen maar door vergroot.”

Herinneringen koesteren

“Nu ik in de uitvaartsector werk, merk ik dat ik meer dan vroeger ook bij mijn eigen eindigheid stil sta. Daarom vind ik het des te belangrijker om heel bewust te leven, en ook bewust om te gaan met het maken en koesteren van herinneringen. Zoals die over de wandelingen met mijn opa die mij zo dierbaar zijn.” “Ben ik daarom somber? Helemaal niet. Ik ben net een levensgenieter, wil het mooiste uit het leven halen en daar hoort ook een mooi afscheid bij. Ik beschouw het als een hele eer dat ik hier als uitvaartadviseur iets wezenlijks kan betekenen voor mensen.”

Nieuwe en oude tradities

“In vergelijking met 12 jaar geleden, toen ik als koster begon, zijn uitvaarten veel persoonlijker geworden. Oude tradities verdwijnen dan vaak en maken plaats voor nieuwe rituelen. Zelf krijg ik nog steeds een warm gevoel bij de klassieke tradities: de lange stoet naar het kerkhof, het klokkengeluid…”

“Als het gaat over rituelen, dan moet ik het hebben over het volksgeloof en de dodencultus in Bretagne, een thema waar ik in het kader van mijn studie theologie 4 jaar onderzoek naar heb gedaan. Ik heb er zelfs 6 maanden voor in Bretagne gewoond. Het komt erop neer dat de werelden van de levenden en de doden in Bretagne door elkaar lopen. Dat merk je aan de symboliek – overal afbeeldingen van skeletten in kerken bijvoorbeeld – en bijvoorbeeld ook aan het feit dat thuisopbaring daar tot voor kort de regel was. Die verwevenheid neemt de angst voor de dood weg, zorgt ervoor dat afscheid bespreekbaar is. In onze streken bestaat daar toch nog vaak een taboe over, ook al merken we een evolutie naar meer openheid. Het is voor mij een hele verrijking, dat ik hier voor een stuk aan kan bijdragen.”

Heeft het verhaal van Kay u geïnspireerd en bent u benieuwd wat een job bij de uitvaartspecialist nog meer te bieden heeft? Bekijk dan onze vacatures op www.delajobs.be.

Lees ook onderstaande blogartikels voor meer inspiratie rondom leven en afscheid.