Menu
Zoek
Contact

Wat schrijf je op een rouwkaartje? 5 tips voor troostende woorden bij overlijden

12 maart 2024
Leestijd: 3 min

Wanneer iemand uit onze omgeving afscheid moet nemen van een geliefde willen we graag onze steun betuigen. Een rouwkaart of condoleancekaart is een eenvoudige manier om ons medeleven te tonen. Met deze tips schrijf je een mooie condoleancetekst waaruit de familie en nabestaanden troost zullen putten.

1. Gebruik je eigen woorden

Er is niks mis met ‘gecondoleerd’, ‘heel veel sterkte’ of ‘innige deelneming’, maar doordat die woorden zo vaak worden gebruikt, hebben ze een beetje aan betekenis verloren. Probeer de tekst op het rouwkaartje dus met je eigen woorden in te vullen. Zeg in plaats van veel sterkte bijvoorbeeld ‘ik vind het zo erg voor je’ of ‘ik wil je graag alle kracht van de wereld wensen’.

2. Deel concrete herinneringen aan de overledene

Probeer iets persoonlijks te maken van je condoleancekaartje. Bijvoorbeeld door mooie herinneringen aan de overledene te delen. Wat zei je vriend de laatste keer toen je hem zag? Heeft hij jou recent nog een leuk sms’je gestuurd of hebben jullie misschien samen een onvergetelijke wandeling gemaakt? Vertel een korte anekdote. De familie zal veel troost putten uit de concrete en warme herinneringen.

3. Leen een passende quote of liedjestekst

Had de overledene een favoriete auteur of band? Dan kan je ervoor kiezen om een quote of fragment uit de songtekst op het rouwkaartje te schrijven. Het maakt niet uit dat je de tekst niet zelf geschreven hebt. Het gaat uiteindelijk om het gevoel dat je wil overbrengen. Op droevige momenten kan muziek sowieso ook mooie herinneringen naar boven halen.

4. Vul rouw niet zelf in

‘Tijd heelt alle wonden’ en ‘je moet het een plekje geven’ zijn ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar zijn voor de naasten vaak pijnlijk om te horen. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en tempo. ‘Snel weer doorgaan met het leven’ is niet aan de orde. Vermijd daarom dergelijke uitspraken en snel advies in een rouwtekst.

5. Schrijf altijd vanuit je hart

Schrijf op hoe je je voelt en wat er door jou heen gaat. Het is niet nodig om een lange condoleance tekst te schrijven, maar maak hem wel zo persoonlijk mogelijk. Weet je echt niet goed wat je op de condoleancekaart moet zetten? Schrijf dit dan gerust zo neer door aan te geven dat woorden tekortschieten. Het gaat er uiteindelijk niet om jouw creativiteit in de verf te zetten, maar wel om de nabestaanden te laten weten dat je aan hen denkt.

Op het rouwtekstenplatform van DELA en in ons Troostboekje vind je nog meer inspiratie rond persoonlijke afscheidsteksten, quotes, citaten en gedichtjes.

Vind een passende tekst