Menu
Zoek
Contact

De juiste afscheidsmuziek voor een gepersonaliseerde uitvaart

24 juni 2021
Leestijd: 2 min
Muziek is emotie. Een universeel maar persoonlijk gegeven dat onlosmakelijk verbonden is met sterke gevoelens en belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven. Daarom is de juiste muziek ook zo belangrijk bij een afscheid.

Een weloverwogen muziekkeuze bij een begrafenis of crematie is één van de mooiste manieren om een afscheidsceremonie een persoonlijke ‘touch’ te geven. Sommige liedjesteksten zijn immers heel toepasselijk en roepen mooie, dierbare, bijzondere of emotionele herinneringen op.

De nummerkeuze is voor iedereen anders maar als u weet welke songs de overleden dierbare graag hoorde of aan welke liedjes hij/zij speciale herinneringen bewaarde, kunt u ze op het juiste moment inzetten tijdens de afscheidsviering. 

De nummers worden doorgaans afgespeeld van CD of usb-stick. Bespreek dit op voorhand met de begrafenisondernemer want hij, of één van zijn medewerkers, verzorgt meestal ook de regie tijdens de uitvaart. Zo is het een goed idee om in de respectievelijke afscheidsspeeches al een link te leggen met het afscheidsnummer dat daarop volgt. Bezorg de muziekdrager dus tijdig aan het uitvaartcentrum zodat de gehele uitvaartceremonie met afscheidsmuziek zorgvuldig kan voorbereid worden en een mooi geheel vormt.

LIVE: bezint eer ge begint 

U kunt als nabestaande ook grootser aanpakken: de lievelingssong(s) van de overleden dierbare live brengen. Het is het laatste eerbetoon dat je iemand in het bijzijn van familie en vrienden kan geven. Hou in dat geval rekening met de emotionele factor. Een stem die gebukt gaat onder spanning door stress of zware emoties klinkt doorgaans bibberig en niet toonvast. Maar net zoals een moeilijk of emotioneel moment tijdens het voorlezen van een afscheidsspeech komt dit wel authentiek en oprecht over.

Een professionele zanger of zangeres met muzikant(en) kan een mooie oplossing zijn. Personen die verder van de overleden dierbare afstaan zodat er een minder emotionele binding is. Steeds meer aula’s in uitvaartcentra hebben een eigen orgel of piano die kan gebruikt worden.

Een favoriet afscheidsnummer dat live gezongen wordt, geeft een gepersonaliseerde toets aan het afscheid en raakt de aanwezigen vaak meer dan muziek van een geluidsdrager. Een meerwaarde voor de één, emotioneel te moeilijk voor de ander. Aan u de keuze.

De muziekvolgorde

Vaak is er een muziekstuk te horen bij het binnenkomen, een nummer tussendoor en eentje bij het verlaten van de zaal. Maar ook hier heeft u weer de vrije keuze. Informeer bij uw uitvaartondernemer naar de mogelijke muzikale momenten.

De Laatste Lijst: top 100 van uitvaartmuziek

In DELA’s Laatste Lijst op Spotify vindt u een verzameling van de meest gedraaide afscheidsnummers op uitvaarten in België. 

 

Lees ook onderstaande blogartikels voor meer inspiratie rondom leven en afscheid.