Menu
Zoek
Contact

Zo maakt u uw afscheid bespreekbaar: 5 tips

09 september 2021
Leestijd: 3 min

Nadenken over uw eigen uitvaart is moeilijk, laat staan er met uw naasten over praten… Met volgende tips helpen we u op weg naar een warm en inzichtelijk gesprek.

We weten allemaal dat de dood onlosmakelijk verbonden is met het leven, en toch gaan we het gesprek over ons afscheid liever uit de weg. Begrijpelijk, want het herinnert ons aan onze eigen vergankelijkheid. Het zijn nochtans onze naasten die ooit onze uitvaart zullen organiseren. Daarom is het belangrijk dat zij op de hoogte zijn van onze wensen.

Vooraf onze uitvaartwensen kenbaar maken, maakt een persoonlijk afscheid mogelijk en voorkomt dat nabestaanden moeilijke keuzes moeten maken op een heel moeilijk moment in hun leven. Bovendien zorgt het vooraf regelen en bespreken van een aantal zaken voor gemoedsrust.

Wil u graag het gesprek over uw uitvaartwensen aangaan met uw naasten, maar weet u niet goed hoe eraan te beginnen? Dan kunnen onderstaande tips u op weg helpen.

1. Wacht niet te lang

Wanneer de dood nog ver vooruit voelt, zijn we misschien minder geneigd om het gesprek aan te gaan. Hoe eerder u uw uitvaartwensen bespreekt, hoe makkelijker het nochtans is. De sfeer is dan immers minder beladen.

2. Val niet met de deur in huis

Het onderwerp ligt wellicht niet alleen gevoelig voor u, maar ook voor uw naasten. Bent u van plan om uw uitvaartwensen met hen te bespreken? Overval hen er dan niet mee, maar kondig dit vooraf aan. Zeg bijvoorbeeld: “Als jij er klaar voor bent, dan zou ik graag eens willen praten over ons afscheid”. Geef ook aan waarom dat belangrijk is voor u.

3. Denk na over de plek en het tijdstip

Veel mensen associëren plekken met herinneringen. Bespreekt u uw uitvaart samen met uw partner onder de appelboom in jullie tuin, dan bestaat de kans dat die plek vanaf dat moment de plek is ‘waar jullie praatten over de dood’. Kies bij voorkeur voor een wat neutralere locatie, bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Ga het gesprek ook wat eerder op de dag aan om te vermijden dat mensen ‘s avonds in bed liggen te piekeren.

4. Leg uit waarom u waarde hecht aan bepaalde keuzes

Hebben uw dierbaren het moeilijk met bepaalde wensen? Leg dan uit waarom u er net wel waarde aan hecht. De jurk waarin u wil opgebaard worden kan bijvoorbeeld dan wel geen specifieke betekenis hebben voor uw kinderen, maar is misschien van uw moeder geweest.

5. Sta open voor de mening van uw dierbaren

Kunnen uw dierbaren zich ondanks uw uitleg echt niet vinden in een bepaalde uitvaartwens? Geef hen dan de ruimte om uit te leggen waarom niet en stel u flexibel op. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u graag wil dat uw as wordt uitgestrooid in zee, maar dat uw geliefden aangeven dat ze u liever op een meer ‘tastbare’ plaats willen kunnen bezoeken. Dan kunnen jullie er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van de as in een asjuweel te bewaren.

Blijft u het moeilijk vinden om het onderwerp aan te snijden? Misschien kan een meer speelse manier wel soelaas brengen. Met onze kaartenset wordt het gesprek met uw dierbaren over uw uitvaartwensen een stuk luchtiger.

Ook een gesprek met een begrafenisondernemer over de verschillende mogelijkheden van een persoonlijke uitvaart kan u op weg helpen. Hij kan als geen ander vorm geven aan uw ideeën rond afscheid. Vind een begrafenisondernemer in uw buurt.

Aansluitend op het gesprek kunt u uw wensen ook noteren in onze online uitvaartwensentool. Deze zgn. 'digitale wilsbeschikking' kan tevens helpen om het gesprek aan te gaan.

Lees ook onderstaande blogartikels voor meer inspiratie rondom leven en afscheid.