Menu
Zoek
Contact

Nieuwe rituelen om onze dierbaren te herdenken

09 september 2021
Leestijd: 3 min

In ons leven houden we van rituelen bij belangrijke mijlpalen, ook bij overlijden. Er bestaan heel wat rituelen om van een uitvaart een warme en persoonlijke gebeurtenis te maken waaruit we troost kunnen putten. Maar ook nadien kunnen rituelen om de overledene te herdenken, helpen om het leed van het verlies te verzachten en draaglijker te maken.

Door de ontkerkelijking zijn we de voorbije decennia op zoek gegaan naar nieuwe rituelen. Onder invloed van corona en de lockdown, een periode waar we het zonder fysieke troost van onze omgeving moesten doen, zijn we daar nog creatiever en persoonlijker in geworden. Met onderstaande nieuwe troostrituelen biedt DELA inspiratie aan wie op zoek is naar mooie rituelen om alleen, of samen met vrienden en familie, onze dierbare overledenen te herdenken.

De troost van de natuur

Veel mensen houden mooie herinneringen over aan wandelingen met hun geliefde. Vaak is er in de buurt van de woonplaats ook een vast traject dat regelmatig samen werd afgelegd. Bovendien kan er van wandelen, en van het contact met de natuur, een helende werking uitgaan. In coronatijden was een wandeling ook vaak de enige activiteit die mensen samen konden beleven.

Roep daarom ‘jullie traject’ uit tot troostwandeling, die u regelmatig alleen of met de familie kan maken om u dichter bij uw dierbare te voelen. Op het plekje waar jullie vroeger vaak samen van het mooiste uitzicht genoten bestaat er misschien zelfs een mogelijkheid om een troostbank, met een herdenkingsplaatje, te plaatsen. Praat erover met de ambtenaar van uw gemeente.

Feestdagen

Op feestdagen of op feestelijke aangelegenheden zoals een huwelijk is de afwezigheid van de mensen die ons zijn ontvallen vaak nog zwaarder dan anders. Nu we allen samen zijn, is dit een gelegenheid om hen te herdenken, en daar zijn mooie manieren voor:

  • Toast met het favoriete drankje van uw moeder of vader die er niet meer is. Of serveer zijn of haar favoriete gerecht.
  • Houd een plaats vrij aan tafel voor uw dierbare, met een bloemetje, een kaarsje en een foto erbij.
  • Herwerk de favoriete muziek van de overledene in de playlist van de avond. Muziek wekt voor heel veel mensen herinneringen op.

Herinneringsdoos

In een herinneringsdoos bewaart u uw mooiste herinneringen aan een overledene: de mooiste foto’s en brieven, maar ook persoonlijke items als een bril, ring of heerlijk geurende shawl. Houd de doos altijd dicht bij de hand, en grijp ernaar op elk moment dat het wat moeilijker is. Extra persoonlijk wordt het als u zelf de herinneringsdoos maakt en versiert. Ook voor kinderen is dit een toegankelijke manier om rouw te beleven en de herinnering aan de dierbare levendig te houden.

Herdenkingsstatus op Facebook

De Facebook-pagina van de overledene behouden of niet? Voor veel mensen is dat een moeilijke vraag, voor anderen is het een evidentie om de pagina net wel te behouden. Het laat hen toe om regelmatig door de herinneringen te scrollen voor een moment van troost. Ook de condoleanceberichten in de commentaren van vrienden kunnen helend werken.

Brieven aan overledenen

Schrijf een brief aan uw dierbare overledene. Voor velen werkt het helend om hun herinneringen op papier te zetten; door de brief te richten aan de overledene blijft er een band met de overledene. U kan de brief zelf bijhouden in een mooie doos, maar er bestaat ook een mooi initiatief waarbij brieven aan overledenen gearchiveerd worden: Postkantoor 00/00/00.

Mensen kunnen hun handgeschreven brief richten aan het postkantoor, dat alle brieven bijhoudt in zijn archief. Het postkantoor zorgt ook voor een hertekening van de inhoud van de brief onder de vorm van een illustratie, waarvan een afdruk gratis naar de briefschrijver wordt gestuurd.

In onze rouwrubriek vindt u meer tips die kunnen helpen om het verlies een plaats te geven in uw leven.

Lees ook onderstaande blogartikels voor meer inspiratie rondom leven en afscheid.