RouwWijzer DELA
Zoek
Omgaan met rouw en verlies

Omgaan met rouw & verlies

Waarom rouwen we allemaal anders, wat kan troost bieden tijdens het rouwproces en wat zeg je beter wel of niet tegen iemand in rouw?

RouwWijzer helpt om het eigen rouwproces of dat van anderen beter te begrijpen. 

Veel gestelde vragen rond rouw & verlies

Rouw is een antwoord of reactie op het verlies van een dierbare. Iedereen doet dit op zijn eigen unieke manier. Rouw is de prijs die we betalen voor liefde. Het is omdat we ons hechten aan iemand dat we rouwen als we die persoon verliezen.

Die liefde stopt niet bij het overlijden en bijgevolg kent ook rouw geen einde. Rouw zal wel niet altijd even intens aanvoelen. Het verloopt eerder in een golfbeweging. Soms zal het zeer zwaar aanvoelen en in andere perioden weer lichter. Ook als de band met de overledene minder goed was, kan er gerouwd worden. Om wat er niet was.

Rouw verloopt niet volgens fases of taken die moeten doorlopen worden, maar is eerder een slingerbeweging.

In een gezond rouwproces beweeg je heen en weer tussen het verlies en het leven dat weer verder gaat. Enerzijds ben je bezig met het verlies, de pijn en de emoties die hiermee gepaard gaan. Anderzijds zal je hier af en toe wat afstand van (moeten) nemen om bezig te zijn met het leven dat weer verder gaat. Deze slingerbeweging zorgt ervoor dat rouw wat draaglijker wordt.

Iedereen maakt deze beweging op een andere manier. Sommigen zijn meer verliesgericht, anderen zijn meer bezig met het leven dat weer verder gaat. Het helpt om hierover open te communiceren en begrip op te brengen voor elkaars rouwstijl.

Een verlieservaring heeft een impact op zeer veel verschillende facetten. Vroeger werd gedacht dat rouw zich enkel vertaalde door negatieve emoties, zoals verdriet, schuld, of boosheid.

Rouw heeft niet alleen een impact op je emoties, maar ook op je gedachten, je gedrag en je lichaam. Ook positieve emoties, zoals bijvoorbeeld dankbaarheid, spelen hierbij een belangrijke rol.

Ook kan rouw relaties veranderen: met de overledene zelf en met anderen (je naaste of ruimere omgeving). Ook kan het een impact hebben op je zelfbeeld, je wereldbeeld of religieuze of spirituele overtuigingen.

Lees meer over de impact van rouw.

Veel rouwenden vinden het woord rouwverwerking’ niet zo fijn en soms roept het zelfs boosheid op. ‘Rouwverwerking’ impliceert dat men rouw ergens te boven komt en sommige rouwenden willen dit helemaal niet.

 Omdat rouwen levenslang duurt en verloopt in een golfbeweging spreken we eerder van het ‘verweven’ of ‘integreren’ van rouw in ons leven. Het wordt een deel van de persoon die je bent, maar zal soms zwaarder aanvoelen en soms weer lichter.

Bij rouw is het belangrijk dat je je eigen unieke pad kan bewandelen en je je niet moet laten vertellen hoe je dit moet doen. Rouw is als een vingerafdruk. Doordat een rouwproces wordt bepaald door zoveel verschillende factoren is dit steeds een uniek pad dat de rouwende zal bewandelen.

Bijgevolg is het ook fijn wanneer de omgeving hier respect voor heeft. Dit vertaalt zich in een goede afstemming op de noden van de persoon in rouw. Noden die kunnen veranderen.... van dag tot dag en zelfs van uur tot uur. Je mag deze noden gerust zelf expliciet aangeven. Je zal op die manier sneller de hulp krijgen die je nodig hebt en het is helpend voor anderen die er graag voor jou willen zijn, maar niet altijd even goed weten hoe ze dat het best kunnen doen.

Minder aangewezen is dus wanneer je iemand in rouw advies gaat geven, want dit is niet altijd het advies dat de rouwende op dat moment nodig heeft en kan zelfs boosheid oproepen, omdat ze zich niet erkend voelen in het geleden verlies.

Rouw duurt levenslang, maar verloopt volgens een golfbeweging. We rouwen als we iemand verliezen aan wie we gehecht zijn. Die liefde stopt niet bij het overlijden en bijgevolg kent ook rouw geen einde. Je gaat het als het ware integreren of verweven in je verdere leven.

Maar rouw zal niet altijd even intens aanvoelen. Soms zal het zeer zwaar zijn en in andere perioden weer lichter. Het verloopt een beetje zoals een golfbeweging.

Bijgevolg heelt tijd ook niet alle wonden, maar zullen deze op termijn wel verzachten.

Rouw bij kinderen

Rouw bij kinderen

Kinderen rouwen ook. Ze doen dat enkel op een iets andere manier dan volwassenen. Via de online tool, ‘Mijn herinnering aan jou’, kan je als ouder of voogd samen met je kind op een veilige en kindvriendelijke manier een virtuele herinneringswereld creëren voor de overleden dierbare.

Meer informatie

Meer nood aan ondersteuning?

Rouwen kan soms heel overweldigend aanvoelen. Je staat er niet alleen voor.
Vind steun bij lotgenoten of schakel professionele hulp in.

Ontdek wat jou kan helpen

Verhalen van lotgenoten