Iedereen gaat op zijn eigen manier om met het verlies van een dierbare. Hier zijn geen antwoorden of spelregels voor. Neem de tijd en de ruimte die je nodig hebt om het verlies te verweven in jouw leven. Rouwen doe je een leven lang. Het verloopt in golven. Soms is het heel zwaar en soms gaat het weer beter. Tijdens de moeilijke periodes kan het zeer helpend zijn als je erover praat met vrienden, familieleden of andere nabestaanden. Of door de liefdevolle band met de overledene te blijven koesteren. Door samen herinneringen op te halen bij voorbeeld.
Betrek kinderen op een actieve manier bij het afscheid van een dierbare. Het is belangrijk dat je hen daarbij aanspreekt in klare taal, maar tegelijkertijd ook een baken bent waar ze steeds terechtkunnen met vragen.
Enkele tips:
Soms kan het verdriet om het wegvallen van een bijzonder persoon zo groot zijn, dat het een hulp kan zijn om samen te rouwen. Mensen in dezelfde situatie die je kunnen helpen bij het verwerken van dit verlies en de nodige steun en geborgenheid bieden. Zo zijn er verenigingen die speciale rouwavonden in groep organiseren.
Hieronder een overzicht van online rouw- en (zelf)hulpgroepen:
Worden jouw (lichamelijke) klachten tijdens een periode van rouw erger en maak je zich daar zorgen over? Merk je dat je niet goed meer kunt functioneren? Bespreek deze klachten dan met jouw huisarts. Jouw huisarts bekijkt samen met jou welke soort hulp het meest welkom. De dokter kan hierin steeds doorverwijzen naar een psycholoog of rouwtherapeut.