Zijn er verschillende vaste fases in het rouwproces? Wanneer je de ene fase hebt doorgemaakt, kan je dan meteen door naar de volgende tot je aan het einde bent en je je rouw hebt verwerkt? Helaas is rouw erg uniek en bestaan er ook geen vaste fases.
Rouw verloopt niet volgens fases of taken die moeten doorlopen worden, maar is volgens het Duale Procesmodel van Stroebe en Schut, eerder een slingerbeweging.
Het ene moment ben je bezig met het verlies en de emoties die hiermee gepaard gaan. Het andere moment is het goed hier af en toe ook een beetje afstand van te nemen en wat afleiding te zoeken in het leven dat weer verder gaat, zodat het draaglijk blijft. In een rouwproces beweeg je dus heen en weer tussen deze twee dimensies.
Deze slingerbeweging wordt ook wel eens vergeleken met een roeiboot. Zo spitst de ene riem zich toe op het verlies van de dierbare en alles wat daarbij komt kijken, terwijl de andere riem focust op het herstel, het leven dat verder gaat zonder de dierbare. Om vooruit te gaan heb je beide riemen nodig. Er hoeft geen constant evenwicht te zijn tussen beide riemen, maar het wisselen van riem is op termijn wel nodig om vooruit te varen.
Dit proces doorloop je je hele leven lang. In het begin kan de slinger snel heen en weer bewegen. Gaandeweg wordt deze slingerbeweging minder intens.
Sommige rouwenden zijn vaker verliesgericht, anderen zijn meer gericht op herstel of het leven dat verder gaat. In gezinnen en relaties komen vaak andere rouwstijlen voor. Het helpt om hierover open te communiceren en begrip op te brengen voor elkaars rouwstijl. Misschien ben je iemand die naar de buitenwereld slechts één dimensie laat zien. Zo zijn er rouwenden die dagelijks naar het kerkhof gaan, maar daarnaast ook proberen om de draad weer op te pikken. Of misschien lach je wel hardop in publiek, maar moet je thuis vaak huilen. Dat is jouw unieke slingerbeweging en dat is helemaal oké, ongeacht wat jouw omgeving hiervan denkt.