Menu
Zoek
Contact

De motoruitvaart: ceremonie op maat van een passie

23 augustus 2021
Leestijd: 1 min

Huguette, weduwe van Alex, houdt jaren na het afscheid van haar man nog even warme herinneringen aan de uitvaartplechtigheid. Dat was een bijzondere plechtigheid, want Huguette had een motoruitvaart geregeld: “We hebben beslist om mijn man met de motor te begraven omdat dat ook zijn droom zou zijn, om nog eens op de moto te zitten.”

De uitvaart van Alex werd georganiseerd door DELA Uitvaartcentrum Van Dooren – Claessen. Uitvaartondernemer Mady Engelen krijgt regelmatig de vraag: “Uitvaarten blijven al lang niet meer beperkt tot een klassieke ceremonie. Waarom zou men ook kiezen voor de traditionele ceremoniewagen als een dierbare overledene de vrijheid, kracht en het ronkende geluid van zijn motor verkoos. Voor veel liefhebbers is motorrijden zoveel meer dan een hobby. Het is een échte passie. De vraag om de liefde voor de motorfiets op te nemen in de ceremonie komt dan ook geregeld voor.”

De motoruitvaart is echter verre van een standaardpakket dat wordt aangeboden. Mady: “Elke ceremonie, en dus zeker ook de motoruitvaart, wordt volledig op maat uitgewerkt. Volledig volgens de wensen van de overledene of van diens familie. Zo kiezen mensen er bijvoorbeeld soms voor om de kist te versieren met insignes en badges van de motorclub, of zelfs volledig te voorzien van een tekening of foto van de geliefde motor. Ook het drukwerk en de gedenkplaat worden vaak gepersonaliseerd in de stijl van de motorclub.”

 

De motorclub zelf speelt ook vaak een prominente rol bij een motoruitvaart. Zo kan een ‘laatste rit’ worden georganiseerd met een colonne motorrijders, waarbij de urne – vaak in de vorm van een motorhelm - meerijdt. Patrik, zoon van Alex, herinnert zich nog precies hoe het werd geregeld bij het afscheid van zijn vader: “Toen de mis begon, stonden de motorrijders buiten geparkeerd. Toen iedereen nadien buitenkwam, werden de motors gestart. Alle Harleys stonden klaar op een rij. Een erehaag. Het starten van de motors was heel pakkend. De passie van mijn vader was motorrijden en daar hoort het geluid echt bij; dat weergalmde door de kerk, als muziek.”

Alle uitvaartcentra van DELA bieden een motoruitvaart op maat aan.
Klik hier voor een begrafenisondernemer in uw buurt.

Meer info over de motoruitvaart: www.motoruitvaart.be.

Lees ook onderstaande blogartikels voor meer inspiratie rondom leven en afscheid.