Menu
Zoek
Contact

Hoe verloopt een repatriëring van of naar het buitenland?

30 december 2022
Leestijd: 4 min

Je wil graag zorgeloos op vakantie vertrekken, zodat je opgeladen en ontspannen terug naar huis kan keren. Maar wat als je reis een onverwachte wending neemt? We staan amper stil bij het feit dat we het leven zouden kunnen laten in het buitenland. Afscheid nemen van een dierbare komt vaak onverwacht en gaat gepaard met veel verdriet en tal van vragen waarop we niet voorbereid zijn. Bij een overlijden in het buitenland worden deze vragen nog complexer en zijn er heel wat externe factoren waarmee we plots geconfronteerd worden.

Het zal je hopelijk nooit overkomen, maar een overlijden in het buitenland gebeurt vaker dan je denkt. Afgelopen jaar repatrieerde DELA via haar repatriëringscentrum in Zaventem meer dan 800 mensen, zowel naar België als naar het buitenland.

Bij een plots overlijden komen veel emoties, vragen en vooral regelingen kijken. Bevind je je op dat moment in een ander land, dan zijn er ook nog eens culturele aspecten, taalbarrières en de lokale wetgeving rond internationale overbrengingen waarmee je moet rekening houden. De kosten van een repatriëring variëren en zijn vooral afhankelijk van de bestemming en de wijze van vervoer. Gemiddeld kost een repatriëring 4500 euro.

DELA (ont)zorgt, ook in het buitenland

Bij DELA zorgen we voor jou en je nabestaanden en dit zowel voor, tijdens, als na de uitvaart. Waar je ook bent. Zelfs wanneer je in het buitenland verblijft, kan je rekenen op de praktische en emotionele ondersteuning van DELA. We hebben een repatriëringscentrum in Zaventem waar een gespecialiseerd team 24/7 mensen ontzorgt onder de slogan “Carrying hands to guide you home”.

Die helpende handen zijn een immense hulp voor de nabestaanden, die meteen opgevangen en ondersteund worden wanneer zij op de locatie van overlijden aankomen. Kristo Baekeland getuigde in maart 2022 nog in het Nieuwsblad in maart 2022 vol lof en appreciatie over de vlotte en snelle repatriëring van zijn overleden zoon, wielrenner Cedric Baekeland.

Cedric overleed onverwacht aan hartfalen tijdens zijn stage in Mallorca. Overmand door emotie, reisde Kristo met een vriend af naar Mallorca, waarbij het repatriëringsteam van DELA hen zo goed mogelijk ontzorgde. Een week later was het lichaam van Cedric alweer in België, samen met alle persoonlijke spullen, zodat iedereen afscheid van hem kon nemen.

Greta Plas, Manager Mortuary Brussels Airport: “Zodra er een melding binnenkomt van een overlijden, stellen we alles in het werk om zo vlot, efficiënt en zorgeloos mogelijk de overledene te repatriëren. We hebben een nauw contact met lokale autoriteiten en ministeries zodat we snel de nodige acties kunnen ondernemen.

Een overledene zo snel mogelijk herenigen met de naaste familie en hen ontlasten van alle formaliteiten, zodat zij in alle rust kunnen rouwen. DELA neemt op dat moment de lasten die gekoppeld zijn aan een overlijden van de familie over.

Greta: “In het geval van overlijden in het buitenland zetten we de administratieve en logistieke winkel meteen in gang. Onze contactpersonen komen ter plaatse om de eerste formaliteiten te vervullen, zoals de overlijdensverklaring, conform de lokale wetgeving. We zorgen ook voor de vlucht, de transfer van de kist en de gehele logistiek, zodat de dierbare op een veilige en respectvolle manier kan herenigd worden met zijn of haar familie.

Repatriëringsvalkuilen

In een ander land gelden andere regels en spreek je ook vaak de taal niet. Dit is al niet evident wanneer je op vakantie bent, maar wanneer je ook nog eens een overlijden moet regelen, stoot je meteen op een andere wetgeving en verschillende gebruiken.

Greta: “Komen er plots allerhande papieren opduiken die je moet ondertekenen, weiger dit dan. Ook al zijn ze opgesteld in het Nederlands of word je onder druk gezet, mag je hier in geen geval op ingaan.

Als buitenlandse autoriteiten bepaalde officiële documenten eisen om specifieke formaliteiten te kunnen vervullen, zal DELA die stukken opvragen bij de juiste instanties en aan de autoriteiten in kwestie bezorgen.

Greta: “De belangrijkste tip die we kunnen meegeven, is om je altijd goed te laten verzekeren via een reisverzekering of een uitvaartverzekering waarin repatriëring inbegrepen is. Check ook dat de regio waar je naartoe reist ook gecoverd is door je reisbijstandsverzekering. Overkomt jou of je naasten iets wanneer je onverzekerd in het buitenland bent, dan wordt de hele zaak meteen een pak complexer.

Wat mag je zeker nooit doen bij een overlijden in het buitenland? We geven vier belangrijke tips mee:

  • Onderteken niets.
  • Betaal niets.
  • Vertrek nooit met de identiteitskaart van de overledene. De identiteitskaart of het paspoort dienen bij de overledene te blijven. Recupereer alle persoonlijke en waardevolle spullen van de overledene en bewaar ze op een veilige plek; probeer deze zelf mee te nemen. Niet alle verzekeringen dekken de terugkeer van de persoonlijke bezittingen.
  • Leg geen datum vast voor de uitvaart in België.

Wees gerust met het DELA Uitvaartzorgplan

Als uitvaartspecialist staat DELA altijd klaar voor jou en je nabestaanden. We bieden ondersteuning voor, tijdens en na de uitvaart en nemen alle zorg uit handen. Heb je nood aan extra bijstand of moet je beroep doen op onze repatriëringsdiensten? Je kan gerust zijn met het DELA Uitvaartzorgplan.

Regel het nu voor later