Menu
Zoek
Contact

Overlijden melden: rouwbrief, rouwadvertentie of digitaal?

21 september 2023
Leestijd: 4 min

Vlak na het overlijden van een dierbare moeten de nabestaanden al snel tal van praktische zaken regelen, waaronder de rouwbrieven opmaken en versturen. Ondertussen bestaan er verschillende digitale opties die de keuze niet evident maken. Welke mogelijkheden bestaan er om een overlijden aan te kondigen en hoe pak je het aan? De uitvaartondernemers van DELA zijn er om jou te helpen bij het maken van keuzes. Hun tips in deze blog kunnen alvast helpen.

Wat staat er op een doodsbrief?

De rouwbrief of ‘doodsbrief’ zoals hij traditioneel wordt genoemd, is een aankondiging van een overlijden en is vaak meteen ook een uitnodiging om de uitvaart bij te wonen. Stuur hem dus naar iedereen die je er die dag graag bij wil. Je kan er ook voor kiezen om de praktische info over de uitvaart, zoals locatie en tijdstip, niet op te nemen in de rouwbrief en hem enkel te gebruiken bij wijze van kennisgeving. Voorzie in dat geval een extra kaartje dat je toevoegt in de omslag van de genodigden.

Rouwbrief maken

Rouwbrieven kan je laten ontwerpen en drukken in allerlei formaten en op diverse soorten papier (bv. gerecycleerd papier). De mogelijkheden om een rouwbrief te personaliseren zijn eindeloos. Denk maar aan het toevoegen van foto’s van de dierbare overledene, het plaatsen van een typerende quote, het gebruik van een lakstempel op de omslag of van zelf ontworpen postzegels. Het schrijven van de omslagen is doorgaans een familiegebeuren en een mooi moment om samen herinneringen op te halen.

Online rouwbrieven versturen

In tijden van verduurzaming, waar ook DELA vanuit haar maatschappelijk engagement ten volle achter staat, en digitalisering kiezen mensen steeds vaker voor alternatieven. Als je weet dat je voor de verzendtijd van rouwdrukwerk moet rekenen op 2 à 3 werkdagen is de keuze voor een digitale rouwbrief soms snel gemaakt. Van zodra het ontwerp klaar is, kiezen de meesten er vandaag voor om een pdf-versie van de rouwbrief te delen (via Whatsapp).

Rouwadvertentie in de krant

Wanneer de overledene een publiek figuur was, zich maatschappelijk engageerde of een functie bekleedde in het verenigingsleven, wordt er vaak een rouwadvertentie geplaatst in de (regionale) krant of in het verenigingsblad. Een rouwadvertentie is de ideale manier om in één keer veel mensen te bereiken, maar dient meestal ter kennisgeving en bevat dus geen details over de uitvaart. Dat laatste gebeurt over het algemeen uit veiligheidsoverwegingen, want dieven pluizen wel eens de rouwadvertenties uit op zoek naar een makkelijke buit.

Overlijden aankondigen op sociale media

Op Facebook en andere sociale media kunnen nabestaanden op hun eigen profiel een overlijdensbericht plaatsen om hun vrienden- en kennissenkring in te lichten. Indien de overledene vooraf heeft aangegeven dat hij voor zijn Facebook-profiel na zijn overlijden een herdenkingsstatus wil, kan je dat bij Facebook aanvragen. Het profiel van de overledene wordt dan een plek waar vrienden en familie virtueel kunnen samenkomen om herinneringen te delen.

Er bestaan ook online platformen voor rouwaankondigingen. Ingedachten.be is een initiatief van DELA. Op deze website kan je niet alleen de rouwbrief raadplegen, maar ook een persoonlijk condoléancebericht achterlaten, online jouw medeleven betuigen of een virtueel kaarsje branden.

Nood aan een inspirerend tekstje om op het rouwkaartje te schrijven?

Download ons troostboekje