Menu
Zoek
Contact

Waarom wachten tot later? Spreek nu al mooie woorden...

17 juni 2021
Leestijd: 2 min
Hoe vaak vertelt u uw geliefde(n), ouders, broer, zus of beste vriend wat ze écht voor u betekenen? Vaak blijven die mooie woorden onuitgesproken tot op het allerlaatste moment. Dit hoeft echter niet.

Met volgend stappenplan helpen we u om uw gevoel om te zetten in mooie woorden. En die woorden ook écht uit te spreken.

1. Waarom is het goed om te vertellen wat u voor iemand voelt?

Vaak stellen we gesprekken over gevoelens uit. Of we voeren ze helemaal niet, omdat we ervanuit gaan dat iemand heus wel weet dat we van hem of haar houden. Toch is het goed om mooie woorden nu al uit te spreken naar de ander. Want door ze hardop te zeggen, geeft u ze net extra betekenis. En door uw gevoelens te uiten bij mensen die dichtbij u staan, komt u dichter tot elkaar en versterkt het jullie band. Bovendien geeft u uw dierbaren de kans om iets moois terug te zeggen.

2. Het juiste moment en de juiste plek

Denk na hoe u uw mooie woorden wilt delen. U kunt er een officieel moment van maken, waarbij u iemand verrast met een cadeautje en een mooie toespraak. Misschien wel in het bijzijn van anderen. Maar u kunt het natuurlijk ook gewoon op een gepast moment vertellen. Samen op de bank, bij een etentje of tijdens een uitstapje.

Door er een speciaal moment van te maken, zet u die persoon echt in het zonnetje en heeft u de tijd om rustig te vertellen wat u voelt, zonder dat het weggewuifd wordt. Maar sommige mensen vinden het verschrikkelijk om in de schijnwerpers te staan. Dan is het misschien passender en verstandiger om het wat minder formeel aan te pakken.

3. Hoe vindt u de juiste woorden?

Wat wilt u écht zeggen tegen uw naaste? Ga er rustig voor zitten met pen en papier en schrijf op wat er in u opkomt. Of u de uiteindelijke tekst nu gebruikt of niet, schrijven zorgt ervoor dat u uw gevoelens beter onder woorden kunt brengen. Daarbij kunt u gebruik maken van onderstaande vragen:

  • Welk gevoel geeft uw dierbare u?
  • Hoe komt dat?
  • Wat bewondert u het meest in hem of haar?
  • Wat hebben jullie samen zoal meegemaakt?
  • Hoe heeft hij of zij u ooit geholpen?
  • Waar wil u uw naaste voor bedanken?
  • Wat wenst u uw dierbare toe?

4. Formuleer de kern

Heeft u alle mooie momenten en herinneringen verzameld? Probeer dan een korte kernboodschap te formuleren. Wat vindt u het allerbelangrijkst om te vertellen tegen uw dierbare? Zet dat bovenaan en zoek vervolgens de anekdotes en herinneringen die daarbij aansluiten.

5. Voorbereiden

Tekst en locatie bepaald? Tijd om te oefenen. Lees uw verhaal op papier nog eens goed door en zet een paar sleutelwoorden op een spiekbriefje. Het is aan te raden om dat wat u wilt zeggen een (paar) keer hardop tegen de spiegel te vertellen. Misschien bent u erg zenuwachtig, bijvoorbeeld omdat u niet weet hoe uw dierbare op uw woorden gaat reageren. Haal diep adem en bedenk dat het niet erg is om emotioneel te worden. Daarmee laat u alleen maar zien dat u het écht meent.

6. Wat als er problemen zijn?

Het is niet altijd makkelijk om te praten over gevoelens. Misschien heeft u net een ruzie met uw zus achter de rug of heeft u uw ouders al jaren niet meer gezien omdat ze aan de andere kant van de wereld wonen. Toch is het goed om het te proberen: “Zwijgen is zilver, spreken is goud” zegt het wijze gezegde.

7. Zeg het op een andere manier

Soms lukt het echt niet om mooie woorden face-to-face uit te spreken. Bijvoorbeeld vanwege een afstand, omdat er te veel gebeurd is of wegens fysieke redenen. Denk creatief: schrijf een brief of een kaart, neem iemand mee om het samen te vertellen, laat een roos bezorgen met een korte boodschap op het kaartje, spreek een ‘voice’ bericht in of vertel het over de telefoon.

Op zoek naar de juiste woorden wanneer u even woordeloos bent bij een afscheid? Vind inspiratie op ons rouwtekstenplatform

 

Lees ook onderstaande blogartikels voor meer inspiratie rondom leven en afscheid.