Menu
Zoek
Contact

10 manieren om jouw geliefde te herdenken

29 augustus 2022
Leestijd: 3 min

Onze dierbare overledenen zijn voor altijd in ons hart. Maar soms hebben we nood aan iets concreets om troost uit te putten. Er bestaan heel wat mooie manieren om overledenen op een tastbare wijze te herinneren. Er zijn objecten die je zelf kan maken – ook het creatieproces zelf zal vaak troost bieden – of je kan een tastbare herinnering laten creëren door een professional. Wie inspiratie zoekt vindt hieronder de mooiste uit het aanbod van persoonlijke herinneringsproducten.

  1. Sieraden

    Weinig objecten hebben even veel emotionele waarde als sieraden. Misschien wil je gewoon het kettinkje of de ring van jouw dierbare overledene blijven dragen. Maar er zijn ook andere opties. Zo kan je de oude sieraden laten versmelten en er een nieuw sieraad van maken, waarin je bijvoorbeeld een vingerafdruk van de overledene laat verwerken, of een stukje van de as. Het is zelfs mogelijk om een diamant te scheppen uit de as van de overledene. Een sierlijke manier om jouw geliefde altijd dichtbij te hebben.


  2. Tattoo

    Voelt een sieraad nog niet dicht genoeg aan? Dan wil je misschien overwegen om een herdenkingstatoeage te late laten zetten. Het is in ieder geval een manier van herdenken die steeds aan populariteit wint. De naam tatoeëren van een overleden dierbare wordt daarbij steeds vaker vervangen door het tatoeëren van speciale symbolen (een veer, het infinity-teken…) de geboorte- en sterfdatum en zelfs hele portretten van de overledene. Er bestaan zelfs astattoos, waarbij de as van de overledene wordt vermengd met de tatoeage-inkt. Pas hier wel voor op, want gezondheidsrisico’s zijn hierbij niet uitgesloten.


  3. Koesterkledij

    Wat doe je met de kledij van de overledene? Het liefst zou je misschien alles bewaren. Want wat biedt er meer troost dan op moeilijke momenten tijdens het rouwproces je neus in zijn of haar kledingkast te stoppen en die o zo bekende geur weer op te snuiven? Omwille van praktische redenen lukt het echter meestal niet om alles bij te houden, en op een bepaald moment zijn we er misschien aan toe om het los te laten. Denk er dan aan om iets nieuws de favoriete trui of t-shirts te (laten) maken: een lappendekentje, een knuffelbeer of een troostkussen. Zowel aan kinderen als volwassenen kunnen die steun bieden in moeilijke tijden.


  4. Recycleren om te troosten

    Net als het geval is met de kledij van de overledene, weet je mogelijk niet wat aanvangen met de rest van zijn of haar spullen. Denk aan het speelgoed van een kindje of aan het hobbymateriaal van een volwassene. Neem je tijd. Ga er pas als je je daar klaar voor voelt mee aan de slag: sorteren, weggeven, weggooien en recycleren tot nieuwe bruikbare voorwerpen. Een gitarenkoffer kan je bijvoorbeeld omtoveren tot een handig rekje, of skateboards tot een bankje.


  5. Herinneringsboompje

    Maak een speciaal boompje – type mini kerst- of paasboom – vol met herinneringen. Hang er bijvoorbeeld foto's en briefjes van de overledene in of misschien zelf een aantal van zijn of haar kleine spullen, zoals sleutelhangers of juwelen. Je kan er ook voor kiezen om al bij de uitvaart een boom vol herinneringen te maken. De gasten kunnen dan hun leukste foto of herinnering in het boompje hangen.


  6. Boom planten

    Wil je liever gaan voor een echte boom? Plant hem in je tuin of kies een kleine boom of heester voor op je balkon of terras. Zo heb je tientallen jaren een tastbare herinnering aan jouw dierbare. Een levend monument dat met de seizoenen verandert en in de lente symbool staat voor nieuw leven. Houd er wel rekening mee dat ook bomen en planten kunnen sterven en dat dit dan opnieuw een moeilijk moment kan betekenen.


  7. Herinneringsdoos

    Spulletjes van de overledene die van grote emotionele waarde zijn kan je bewaren in een mooie herinneringsdoos, of in een koffertje. Denk aan het flesje met haar favoriete parfum, zijn lievelingssjaal… en vul dit aan met foto’s en brieven van hem of haar. Personaliseer de doos met de naam van de overledene, of vraag aan betrokken kinderen om de doos te beschilderen. Geef de doos een bijzonder plekje en grijp ernaar terug als je het lastig hebt, of als je wil genieten van mooie herinneringen.


  8. Herinneringskunstwerk

    Hou je van kunst? Dan kan je er voor kiezen om een herinneringskunstwerk te (laten) maken: een schilderij of een beeldhouwwerkje. Je kan er zelfs een deel van de as in laten verwerken. Kies voor het portret van de overledene, of voor een tafereel dat jullie mooiste moment samen weergeeft. Geef het kunstwerk een prominente plek in huis zodat het elke dag je herinneringen voedt. Misschien lokt het ook vragen uit van je gasten; op die manier kun je weer de herinneringen die erbij horen naar boven halen.


  9. Bijzondere muzikale herinnering

    Mogelijk deel je met de dierbare een muzikale herinnering: hadden jullie een favoriet nummer, of gingen jullie samen naar een optreden. Bij het horen van die liedjes kan je met slechts een paar tonen terug gevoerd worden naar een specifiek moment van samenzijn. Daarom kan het mooi zijn om een playlist samen te stellen op Spotify, of een cd te laten branden met jullie liedjes. Wil je het helemaal bijzonder maken? Dan kan je een lp laten maken waarin as van jouw overleden dierbare is verwerkt. Bij het opzetten van die plaat kan je dan extra eens stilstaan bij de mooie momenten die jullie samen hebt beleefd.


  10. Herinneringen in kleine dingen

    Sta bewust stil bij herinneringen aan degene die je zo lief had. Praat over hem met anderen, deel herinneringen en kom dingen te weten die je nog niet eerder wist. Schrijf ze op zodat je ze nooit zult vergeten. Je kunt op alle momenten een herinnering levend houden: vier elk jaar nog de verjaardag van je partner of eet een madeleinekoekje bij de thee omdat oma dat altijd deed. Bewust met herinneringen bezig zijn kan helpen bij het rouwproces.