Menu
Zoek
Contact

Troosten en rouwen met bloemen – trends en inspiratie

07 oktober 2022
Leestijd: 2 min

Troost, steun en medeleven zijn vaak moeilijk onder woorden te brengen. Maar wanneer woorden tekortschieten, kan een gebaar zoveel zeggen. Met bloemen, bijvoorbeeld, laat je aan nabestaanden weten dat je hen wil steunen en dat je hun pijn wil helpen verzachten. Met bloemen blijven we ook de geliefden die er niet meer zijn herdenken. Bloemen zijn een mooi gebaar waarmee je eenvoudig kan zeggen: ‘ik denk aan jou’, of je nu kiest voor klassieke rouwbloemen of meer hedendaagse seizoensbloeiers.

De kracht van bloemen bij een afscheid

Wanneer we afscheid nemen van een geliefde, spelen bloemen een centrale rol bij de uitvaart. Bloemen zijn een uitdrukking van rouw, een manier om te zeggen tegen de overledene dat je hem of haar mist. DELA-Uitvaartadviseur Gaëlle Beugoms stelt vast dat de keuze van rouwboeketten de laatste jaren geëvolueerd is: “Waar vroeger de voorkeur werd gegeven aan rouwkransen, kiezen mensen nu vaker voor een bloemstuk. Vaak gaat het dan over meer delicate stukken, en wordt er minder geopteerd voor bombastische bloemenformaties. Na de herdenking nemen families de bloemen ook graag mee naar huis. Daarom is een vaste plant, zoals een orchidee, ook steeds meer gebruikelijk. Die kan dan thuis een plekje krijgen naast een kaarsje of een foto van de overledene.”

Vaak worden tijdens een afscheidsdienst bloemen uitgedeeld aan de aanwezigen, of bloemblaadjes, die tijdens het groetmoment op de kist worden gelegd. Gaëlle: “Meestal kiezen families voor witte rozen. Rozen staan symbool voor licht, rust en liefde. Bovendien wordt op die manier de overledene nog even omringd door een gezamenlijk gebaar van alle nabestaanden. Hij wordt als het ware een laatste keer in de bloemetjes gezet.”

Het hele jaar door herdenken met bloemen

Ook na het afscheid van dierbaren wil je hen blijven eren. Bloemen zijn daarvoor het perfecte middel: ze brengen kleur op het graf van je geliefde op bijzondere dagen, en drukken uit dat je aan hem of haar denkt. Traditioneel is de chrysant de bloem die we associëren met rouw en verlies. Het is een typische najaarsbloem die zeer lang houdbaar is, waardoor ze uitermate geschikt is om rond Allerheiligen op de begraafplaats te zetten. Op 1 november kleuren onze kerkhoven dan ook oranje, geel en paars, als teken dat onze gedachten zijn bij de personen die we verliezen.

Een chrysant is dan wel de meest traditionele bloem, er zijn natuurlijk wel meer opties. We willen niet enkel op 1 november onze dierbare overledenen herdenken, en buiten het najaar kiezen we misschien liever voor seizoensbloeiers, wat ook duurzamer is. Welke bloemen je ook kiest: wat belangrijk is, is dat je keuze goed voelt. Misschien denk je aan de lievelingsbloem- of kleur van de persoon die je mist, of draagt een bepaalde bloem een belangrijke betekenis of herinnering met zich mee. Of misschien wil je je laten leiden door de symbolische betekenis van een aantal bloemsoorten. We zetten enkele bloemen, hun bloeiperiodes en betekenissen op een rijtje.

Seizoensbloemen en hun symboliek

In het voorjaar en in de zomer zijn veel bloemen die een mooie symboliek dragen en eer bewijzen aan alle aspecten van het leven, net in bloei. De meest voor de hand liggende bloem is het vergeet-mij-nietje. Dat bloeit in de maanden april tot en met juni. Dit blauwe, roze of witte plantje heeft een sterke symbolische waarde en staat voor trouw en oneindige liefde. Net daarom is het uitermate geschikt om in een potje bij het graf te plaatsen. In diezelfde bloeiperiode vind je ook de veelkleurige primula terug, die voor hoop staat. Ook de primula verdient een mooi plekje bij het graf van de overledene.

Van april tot en met mei staat de calla (of aronskelk) in bloei. Deze bloem symboliseert zuiverheid en kwetsbaarheid en is daarom geschikt om te verwerken in een rouwboeket.

Voor de zomer, met een bloeiperiode van mei tot juli, is er de anemoon. Dit tere plantje staat voor zorgzaamheid, een mooie eigenschap om te koesteren. Een steunboeket met anemonen is dan ook een mooi gebaar naar de familie toe. Hiermee laat je hen weten dat zij er niet alleen voor staan in deze moeilijke periode van rouw en verdriet.

In de winter zijn er naast de chrysant nog twee bijzondere bloemen met een boodschap: jasmijn en mimosa. Jasmijn is een winterbloem die bloeit van november tot maart en die in het bijzonder bekendstaat voor haar bloemige, fruitige geur. Daarnaast symboliseert de bloem ook naastenliefde. Met haar betekenissen en heerlijke geur is de jasmijn een mooie meerwaarde in een steunboeket voor de familie van de overledene.

De geelkleurige mimosa is dan weer hét symbool voor kwetsbaarheid, een gevoel dat we allemaal ervaren in periodes van rouw. Daarom is de mimosa ook een mooie toevoeging aan een rouw- of steunboeket, en in het bijzonder aan boeketten die opgedragen zijn aan vrouwen die gemist worden. De mimosa is immers het symbool voor vrouwendag.

De klassiekers

Kies je toch liever voor een meer traditionele bloem? Kies dan voor deze klassiekers:

  • De chrysant
  • De roos, als teken van eeuwige liefde. De roos is beschikbaar in heel veel kleuren en is als sterke bloem zeer geschikt voor bloemstukken
  • De lelie, als symbool voor vergankelijkheid, om onze rouw mee uit te drukken
  • De Alstroemeria of Incalelie, als symbool voor langdurige vriendschap
  • De Dahlia, die met haar boodschap ‘voor altijd de jouwe’ zeer geschikt is bij het afscheid van een partner

Welke bloemsoort je ook kiest bij een afscheid of om een geliefde te herdenken, elke bloem is een mooi gebaar waar we nood aan hebben tijdens momenten van rouw. Bloemen ontroeren ons. Bloemen kunnen ons helpen om gemis uit te drukken en symboliseren de steun en troost die we toewensen aan nabestaanden.