Menu
Zoek
Contact

Een rouwboeket, een creatie vol herinneringen

26 oktober 2022
Leestijd: 2 min

Wanneer we iemand verloren zijn, dan kan het ons helpen in ons rouwproces om creatief bezig te zijn. Zo kunnen we een persoonlijk rouwboeket of bloemstuk maken. Specifieke kleuren, geuren en bloemencombinaties kunnen de herinneringen aan een persoon heel tastbaar maken. Met een zelfgemaakt rouwboeket bundel je al die herinneringen in één mooi beeld. Maar hoe begin je eraan? Met deze stappen helpen we je graag op weg.

Rouwverwerking is een proces dat bij iedereen anders verloopt. Wat voor de een goed werkt, heeft voor de ander geen toegevoegde waarde. Veel mensen ervaren het als troostend om creatief bezig te zijn. Het zorgt voor afleiding tijdens het rouwproces, en kan ook voor verbinding zorgen. Het maken van een bloemstuk is een manier om kleur te brengen in donkere dagen.

Inspirerende herinneringen

Met de keuze van je bloemen kan je je herinneringen aan een dierbare overledene op een bijzondere manier weerspiegelen en eren. Misschien had de overledene een favoriete bloem. Denk ook aan het karakter van de persoon die je mist, de kleuren die hij of zij het mooist vond, of de geur van zijn of haar favoriete parfum. Lees ook onze blog over de symbolische betekenis van bloemen, om je te laten inspireren bij de keuze van de bloemen.

Je kan een persoonlijke toets toevoegen door je bloemen op een bijzondere plaats te plukken. Denk hierbij aan de achtertuin van de overledene, of de bloemenwinkel die jullie samen regelmatig bezochten. Of laat je inspireren door een specifieke herinnering aan de persoon die je mist. Een gezamenlijke herfstwandeling bijvoorbeeld, kan inspireren om voor oranjetinten te kiezen. Dankzij de herinnering aan de appeltaart die jullie zo graag samen aten, wil je misschien wat kaneelstokjes in het bloemstuk verwerken.

Hieronder enkele stappen om zelf een mooi bloemstuk te creëren, gebaseerd op het advies van Loes van Look, een expert in bloemstukken:

Stap 1:
Start met een basis korenschoof boeket waarbij je begint met 1 steel gedraaid in je hand en leg er de volgende steel kruislings op.

stap 1

Stap 2:
Leg de volgende steel in dezelfde richting er weer kruislings op. Zo krijg je als het ware een waaier.

stap 2

Stap 3:
Voeg luxebloemen toe aan beiden kanten van het boeket.

stap 3

Stap 4:
Voeg vervolgens langwerpige bloemen toe om zo hoogte te creëren.

stap 4

Stap 5:
Voeg nog een extra persoonlijke toets toe op basis van de mooie herinneringen aan de persoon die je mist.

stap 5

Stap 6:
Vervolgens knip je alle stengels tot ongeveer 1/3 van het totale boeket.

stap 6

Stap 7:
Als laatste bind je het geheel vast met een touwtje of tape en doe je er een elegant lintje omheen.

stap 7 final

Heb je het bloemstuk afgewerkt? Geef het dan een mooie centrale plaats bij jou thuis zodat het elke dag je herinneringen doet herleven. Wellicht zal het ook vragen uitlokken van je gasten; op die manier kunnen jullie samen de herinneringen die erbij horen naar boven halen.