Menu
Zoek
Contact

Steun bij rouw

02 maart 2022
Leestijd: 2 min

Rouw en verdriet wegen zwaar. Hoe kunnen we het rouwproces verlichten? Financiële en praktische hulp is belangrijk. Maar uit getuigenissen komt naar voren dat vooral morele en psychologische steun cruciaal is. Dat kan via een levenscoach. Of met een eenvoudige blijk van troost en medeleven.

Professionele hulp van een levenscoach

Toen ze haar man verloor, vond Colette (78 jaar) het heel moeilijk om alleen te zijn. “Een vriendin raadde me aan om naar iemand te gaan die ze kende, een levenscoach of rouwtherapeut. Daar heb ik heel veel aan gehad. De coach heeft me wekenlang gemotiveerd om naar morgen te kijken, en niet naar gisteren. Ze deed me beseffen dat mijn leven nog niet voorbij is. Ik moet vooruit! En ook al denk ik nog elke dag aan mijn man, ik voel dat ik weer op het goede spoor zit. Ik kan nu in betere omstandigheden rouwen, vind ik.”

Troost bieden

Colette had het geluk om door een professionele levenscoach te worden geholpen. Toch benadrukt ze hoe waardevol haar familie en vrienden waren in haar rouwproces. “Gelukkig wonen mijn kinderen bij mij in de buurt. Want ik vond het heel belangrijk om te kunnen blijven praten over mijn man. Ook de brieven en troostende woorden van vrienden en buren waren heel welkom.”

Ben je zelf op zoek naar troostende woorden? Bekijk dan zeker eens ons rouwtekstenplatform. Daar vind je de juiste woorden voor elke rouwsituatie, wanneer je even woordeloos bent of download ons Troostboekje.

Uitvaartverzekering om nabestaanden te ontlasten

Flavie (39 jaar) verloor haar vader en moeder kort na elkaar. Zij beschrijft hoe zij, haar broer en haar zus – alle drie dertigers – zich tijdens het rouwproces “opnieuw 12 jaar voelden”. Ze herinnert zich ook nog de opluchting toen ze de begrafenisverzekering ontdekten. Haar ouders wilden hen niet laten opdraaien voor de uitvaartkosten. “Ik vind het goed dat ouders hun kinderen informeren over de regelingen die zij hebben getroffen. Maar ook het omgekeerde is nodig. Je weet nooit wat het leven zal brengen. Het is beter om voorbereid te zijn.”

Formaliteiten na de begrafenis

Voor de begrafenis is er veel te organiseren. Maar ook daarna zijn er heel wat administratieve en praktische zaken af te handelen. En die kunnen de rouw bemoeilijken.
“Vaak weten de familieleden niet waar te beginnen”, legt Jean-Benoit Wilmotte uit. Hij is een van de consulenten DELA nabestaandenzorg. “We geven gezinnen advies en steun na de uitvaart. Welke abonnementen moet ik opzeggen? Kan ik een erfenis weigeren, bijvoorbeeld als er schulden zijn? Tot wanneer wordt het pensioen van de overledene uitbetaald? Op al die vragen geven wij antwoord. En we proberen ook zoveel mogelijk te luisteren en te troosten.”

Dankzij DELA nabestaandenzorg krijgen families tijd voor wat écht telt: het verlies van hun dierbare een plaats geven.