Menu
Zoek
Contact

Een collega in rouw: helpende tips

24 juli 2024
Leestijd: 3 min

Wat zeg je tegen een rouwende collega? En hoe kan je ondersteuning bieden? DELA-collega Anneke, die zelf werd geconfronteerd met verlies, kon ervaren hoe collega’s kunnen helpen in rouw.

Rouwverlof

De uitbreiding van het rouwverlof in 2021 was een stap in de goede richting om mensen in rouw te ondersteunen: bij het overlijden van een echtgenoot, samenwonende partner of kind hebben werknemers voortaan recht op 10 dagen rouwverlof.

Maar er blijkt meer nodig te zijn dan dat. 31% van de Belgen ervaart immers onvoldoende steun op het werk in tijden van rouw, zo blijkt uit een onderzoek van DELA bij 2.000 Belgen.

Eens terug aan het werk kan de werkomgeving nochtans veel betekenen voor een collega in rouw. Dat kon ook Anneke ervaren. Zij is Application officer bij DELA en verloor op korte tijd haar mama en haar schoonbroer Nico, die ook bij DELA werkte.

Erkenning van de rouw

Anneke: ‘Wat mij vooral helpt, is het feit dat collega’s mij rechtstreeks aanspreken en de tijd nemen om te vragen hoe het echt met me gaat. Daardoor voel ik me erkend in mijn rouw. Veel heeft natuurlijk te maken met het feit dat collega’s Nico zelf ook goed kenden en zijn ziekteproces ook hebben gezien. Ze missen hem ook en het is een troost om dat verdriet ook op het werk te kunnen delen.’

Anneke

Collega’s kunnen verder ook helpen door praktische zaken uit handen te nemen. Anneke: ‘Als Application officer is het onder andere mijn taak om de gebruikers van onze systemen te beheren. Wanneer er bijvoorbeeld iemand uit dienst gaat, dan moeten diens gegevens uit het systeem worden verwijderd. Ook bij een overlijden… Een attente collega had daaraan gedacht en nam deze confronterende taak van me over. Dat er oog is voor zo’n zaken, is echt heel waardevol.’

Tips bij rouw op het werk

Kleine attenties maken vaak een groot verschil. Zo kan je er nog zijn voor jouw collega in rouw:

  1. Zorg voor een persoonlijke rouwkaart. Inspiratie nodig voor een condoleancekaart voor jouw collega? Vind de warmste rouwbetuigingen op ons rouwtekstenplatform.
  2. Woon de begrafenis bij als dat kan. De aanwezigheid van collega’s op de uitvaart is iets wat nabestaanden meestal enorm waarderen.
  3. Ga het gesprek niet uit de weg. Verval daarbij niet in clichés als ‘de tijd heelt alle wonden’ of ‘je komt er wel doorheen’. Probeer ook geen adviezen te geven. Luisteren en tonen dat je er bent, is het allerbelangrijkste.
  4. Haal samen herinneringen op of deel anekdotes die de collega jou over de overledene heeft verteld. Dat is ook een eenvoudige manier om het gesprek aan te knopen.
  5. Bied praktische hulp aan. Je kan enorm helpen door dagdagelijkse taken uit handen te nemen of door bijvoorbeeld eens een vergadering over te nemen.

Ook de rol van de werkgever en van de leidinggevende is uiteraard cruciaal in tijden van rouw. Anneke: ‘De manier waarop DELA met haar werknemers omgaat bij een verlies, typeert ons wel als organisatie. De empathie die je dan voelt is hartverwarmend en kan een echte steun betekenen.’