Menu
Zoek
Contact

Hoe steun je een rouwende collega?

01 december 2022
Leestijd: 0 min

Goed begeleid en gesteund worden tijdens het verlies van een dierbare, is essentieel in het rouwproces. Maar de gezondheidscrisis verstoorde dat proces. Veel mensen mochten de uitvaart niet bijwonen om afscheid te nemen van een familielid, vriend of … collega.

Sinds de zomer van 2021 krijgen werknemers tien in plaats van drie dagen rouwverlof bij het verlies van een kind of partner. De verlenging van het klein verlet bij een overlijden geeft al wat meer tijd om het verlies te verwerken.

Weer aan het werk? Dan is het belangrijk dat de werknemer zich gesteund voelt in zijn verdriet. Niet alleen bij het overlijden van een familielid, maar ook bij het verlies van een collega spelen werkgever en collega’s een belangrijke rol in het rouwproces.

Een collega in rouw steunen

Mensen die een dierbare verliezen, omschrijven hun werkgever en collega’s vaak als een belangrijke bron van kracht in hun rouwproces. Kleine attenties maken een groot verschil. Zorg voor een persoonlijke rouwkaart. Bied je hulp aan. En sta open voor een gesprek. Nog een paar tips:

  • Probeer zelf de uitvaart bij te wonen. De aanwezigheid van collega’s is iets wat nabestaanden vaak lang onthouden en als steun waarderen.
  • Negeren en zwijgen is nooit een goede optie. Het blijft natuurlijk een moeilijk onderwerp en de juiste woorden vinden, is zeker niet vanzelfsprekend. Geef op zo’n moment aan dat je niet goed weet wat je moet zeggen.
  • Verval niet in clichés als ‘de tijd heelt alle wonden’ of ‘je komt er wel doorheen’. Probeer in een gesprek ook geen adviezen te geven. Luisteren en tonen dat je er bent, is het allerbelangrijkste.
  • Inspiratie nodig? Op ons rouwtekstenplatform vind je de mooiste woorden of download ons Troostboekje.

Vind mooie woorden van troost

Een collega verliezen

Het verlies van een familielid of vriend heeft onrechtstreeks een invloed op de collega’s van de nabestaanden. Maar die kunnen ook rechtstreeks worden getroffen als een collega komt te overlijden. Sommige bureaustoelen zullen altijd leeg blijven.

Ik zal nooit het telefoontje van mijn baas vergeten die me vertelde dat Eric was overleden. Ik stond vrij dicht bij hem en het was zo moeilijk te geloven”, weet Laurent nog. Hij woonde met het hele team de uitvaart van zijn collega bij. Om de herinnering levendig te houden, kreeg een vergaderzaal zijn naam. “Met dit kleine eerbetoon blijft Eric in onze gedachten, ook op het werk. Ik vind dat een heel mooi gebaar van de directie”, voegt Laurent eraan toe.

Werkgevers en leidinggevenden hebben nog andere mogelijkheden na het overlijden van een collega:

  • Laat iedereen die dat wenst de begrafenis bijwonen.
  • Open een rouwregister of gedenkboek.
  • Organiseer een persoonlijk afscheid en een jaarlijkse herdenking.
  • Laat collega’s hun gevoelens delen en geef hen tijd en ruimte om te rouwen.

Lees hier nog meer tips en advies om met rouw op het werk om te gaan.