Menu
Zoek
Contact

Je lichaam aan de wetenschap schenken

22 november 2023
Leestijd: 2 min

Er zijn steeds meer lichaamsdonoren in ons land. Zo ontvingen de Belgische universiteiten vorig jaar maar liefst 728 lichamen, met 134 schenkingen aan KULeuven (bron: Belga). Je lichaam afstaan aan de wetenschap helpt (toekomstige) medici om nieuwe technieken aan te leren en meteen toe te passen op een menselijk lichaam. Bovendien bevordert het wetenschappelijk onderzoek. Welke stappen moeten ondernomen worden voor ter beschikking stellen van een lichaam aan de wetenschap zijn echter nog weinig gekend. We vatten ze samen in deze blog.

Procedure

Ben je ouder dan 18 jaar? Dan kan je ervoor kiezen om je lichaam na overlijden te schenken aan de wetenschap. Daartoe dien je contact op te nemen met een medische faculteit naar keuze. Die zal jou een voorbeelddocument toesturen (testament) waarin je deze keuze vastlegt en dat je aan de faculteit bezorgt. Samen met een kopie van het testament bezorgt de universiteit jou vervolgens een kaartje dat je kan toevoegen aan je identiteitskaart.

De voorwaarden en documenten kunnen dus verschillen naargelang van de universiteit. Wil je weten welke universiteiten in België een lichaam aanvaarden? Download hier een overzicht.

Overzicht van universiteiten

Belangrijk om te weten, is dat universiteiten een lichaam kunnen weigeren. Onder welke voorwaarden dat soms gebeurt, vind je op onze website.

Je kan je keuze om je lichaam later aan de wetenschap te schenken nu ook opnemen in de laatste wilsbeschikking die je bij je gemeente kan registreren.

Kosten

Lichaamsafstand is, in tegenstelling tot wat velen denken, niet gratis. Bij een overlijden wordt het lichaam opgehaald door de begrafenisondernemer die het vervolgens vervoert en bezorgt aan de universiteit van jouw keuze. Deze kosten worden aangerekend aan de nabestaanden. Bovendien zullen zij geen geld ontvangen van de universiteit voor het lichaam van hun overleden dierbare.

Begrafenis of crematie

Van zodra het wetenschappelijk onderzoek door de universiteit is afgerond, wordt het lichaam vrijgegeven aan de familie, rekening houdend met de wilsbeschikking van de overledene. Dit kan al na 2 of 4 weken zijn, maar het kan ook 2 jaar duren. Om definitief afscheid te nemen, kan dan alsnog een uitvaart georganiseerd worden.

Weet jij nu al hoe jouw ceremonie eruit moet zien? Begraven of cremeren, kerk of aula, koffietafel of rouwmaaltijd? Leg dit vast in een DELA wilsbeschikking.

Mijn uitvaartwensen vastleggen