Menu
Zoek
Contact

Hoe een persoonlijk afscheid organiseren? Inspiratie voor de uitvaart

24 oktober 2023
Leestijd: 2 min

Wanneer we na het overlijden van een geliefde de uitvaart moeten organiseren, dan willen we dat graag zo persoonlijk mogelijk maken. Op die manier wordt de begrafenis een eerbetoon aan diens leven en hebben we er als nabestaanden mooie nieuwe herinneringen bij. Op welke manieren kan je een persoonlijk afscheid organiseren, vanaf de eerste momenten dat je samen met de begrafenisondernemer de eerste keuzes moet maken? Je vindt hieronder een aantal bijzondere uitvaartideeën.

Rouwdrukwerk

Eén van de eerste zaken die je samen met de begrafenisondernemer zal moeten regelen, is de rouwbrief, en die kan je al heel persoonlijk maken. Denk maar aan een mooie foto van de overledene, een collage van familiefoto’s of de afbeelding van het favoriete kunstwerk – misschien wel een eigen creatie van de dierbare? Zorg ook voor een persoonlijke tekst of een mooi gedicht. Voor een natuurliefhebber kan je kiezen voor papier met bloemzaadjes of gerecycleerd papier. De omslag kan je personaliseren via een zelfontworpen postzegel of lakzegel.

Keuze kist of urne

Als nabestaande vinden we het belangrijk om bij een persoonlijk afscheid een kist of urne te kiezen die bij de overledene past. Dat kan heel subtiel - ruwe eik bijvoorbeeld voor een stoere vader, of een designkist voor de immer stijlvolle oma – maar je kan via de kist of urne ook een specifiek element van de persoonlijkheid tot uitdrukking brengen. Stond het leven van de overledene in het teken van de motor? Weet dan dat de uitvaartcentra van DELA een motoruitvaart kunnen organiseren, inclusief bijpassende kist of urne die via een motor kan vervoerd worden. Voor een natuurbewuste persoon zal je dan weer wellicht kiezen voor een kist in duurzame materialen, of voor een bio-afbreekbare urne. Kisten kunnen ook volledig bedrukt worden met een afbeelding naar keuze, of je kan ze laten beschilderen door de kleinkinderen.

DELA ontwikkelde ook de bijzondere kist ‘Corazon’, waarbij uitneembare houten hartjes kunnen gepersonaliseerd worden. En dat gebeurt soms op een wel heel bijzondere manier.

‘Vaak vragen nabestaanden ons om de huisdieren van de overledene een rol te laten spelen bij het afscheid. Onlangs mocht ons uitvaartcentrum een uitvaart verzorgen van een echte dierenvriend. Bij de opsomming van de namen op de rouwbrief stonden alle trouwe viervoeters vermeld en de echtgenote kwam met de hondjes afscheid nemen in ons funerarium, met de vraag hun pootafdrukken op de hartjes van de kist te plaatsen. Een hele uitdaging, maar het lukte en de familie was ontroerd door de wel zeer persoonlijke touch.’

Groetmoment

Ook DELA-uitvaartondernemer Christophe De Lahaye van Uitvaartzorg Georis organiseerde een persoonlijke uitvaart, waarbij huisdieren een centrale rol speelden.

‘De overledene was een vogelliefhebber en had verschillende volières. Die hebben we overgebracht naar de groetkamer in ons funerarium, zodat de laatste groet onder begeleiding van zijn geliefde vogelgezang kon plaatsvinden.’

De groetkamers van de DELA-funeraria worden regelmatig persoonlijk ingericht: foto’s of kindertekeningen worden opgehangen, het favoriete knusse deken van oma wordt op de kist gelegd… En soms worden zelfs stukken meubilair van thuis overgebracht om de sfeer zo huiselijk mogelijk te maken.

Die intieme sfeer is vaak het decor voor familierituelen. De keuze van de kleren die de overledene in de kist zal dragen, bijvoorbeeld. Komt de familie nog een laatste keer samen in de groetkamer om het glas te heffen op de overledene? Ook bij het sluiten van de kist komt vaak een ritueel kijken: een laatste aanraking, het dichtdraaien van de knoppen van het deksel van de kist of het plaatsen van voorwerpen die je wil meegeven in de kist: foto’s, een brief, de knuffel of favoriete sjaal… ‘We drukken families wel altijd op het hart om goed na te denken of ze die spullen echt wil meegeven, of ze misschien willen bijhouden als troostend aandenken’, geeft Koen De Swerdt nog mee. Check ook steeds met de uitvaartondernemer of het voorwerp wel degelijk meegegeven mag worden in de kist. Brandbare zaken zijn bijvoorbeeld niet toegelaten.

Ben je op zoek naar een uitvaartondernemer die een persoonlijk afscheid kan organiseren? Je vindt hier de uitvaartcentra van DELA die dag en nacht voor jou klaar staan.