Menu
Zoek
Contact

Originele en natuurlijke manieren om afscheid te nemen

30 december 2022
Leestijd: 2 min

Hoe geef je een persoonlijke uitvaart een groene toets? Het kan met deze duurzame en originele uitvaartrituelen die nabestaanden dichterbij de troostende kracht van de natuur brengen.

De evolutie van de traditionele uitvaart naar persoonlijke afscheidsvieringen is niet nieuw. Het is al een tijdje dat uitvaarten steeds meer in het teken staan van de persoonlijkheid van de overledene, als laatste eerbetoon. Dat uit zich onder andere in de muziekkeuze, afscheidsrede of keuze van de bloemen. Er is ook steeds meer ruimte voor een creatieve invulling, bijvoorbeeld door een afscheidsritueel in de dienst te verwerken.

Een andere opkomende trend is die van de duurzame uitvaart, met een minimale ecologische voetafdruk: gerecycleerd papier voor het drukwerk, bio-producten voor de catering, samen met de bus naar de aula... Maar je hoeft daarom niet voor een 100% ecologische uitvaart te kiezen om aan een afscheidsdienst een ‘groene’ toets te geven. Met deze originele rituelen kom je op een eenvoudige manier al wat dichter bij de natuur.

Afscheid met bellenblaas

De glazige zeepbellen. Ze zorgen altijd voor dat vleugje magie en zowel kinderen als volwassenen zijn er fan van. Het is een mooie manier om kinderen te betrekken bij een uitvaart en hen op een symbolische wijze afscheid te laten nemen. Door bellen in de lucht te blazen, stuur je als het ware kusjes naar de overledene. Je kan dit ritueel integreren tijdens je uitvaart, bijvoorbeeld bij het voorlezen van een persoonlijke tekst of op het einde als een afsluitmoment.

Dit ritueel is trouwens een mooi ecologisch alternatief voor het oplaten van ballonnen. Wil je het volledig milieuvriendelijk, dan kan je een eigen sopje maken van water en afbreekbare zeep.

Plan(t) je afscheidswensen

Een kaartje dat uitgroeit tot een plantje en dat bestaat uit gerecycleerd materiaal en zaadjes. Deel het uit tijdens of na de uitvaart. Thuis kan iedereen het kaartje in de tuin of balkonbak planten. Na enkele weken groeit dit uit tot een plantje en heb je een mooie en blijvende herinnering aan de overledene.

Assen uitstrooien

Al langer gekend, maar een blijvende favoriet om afscheid te nemen van een naaste. Meestal vindt dit ritueel plaats op een ander gekozen moment, na de eigenlijke uitvaart. Het is een intieme gebeurtenis waarbij men de overleden nogmaals kan herdenken.

Het uitstrooien van assen kan een verbindend moment creëren tussen mens en natuur. Dit kan bijvoorbeeld in een bos of op het water, maar belangrijk is dat je dit vooraf checkt met je gemeente. Je mag namelijk niet zomaar overal assen uitstrooien.

Een nog originelere benadering om assen te verwerken in je afscheidsmoment, is door ze te planten. De assen van de overledene worden in bewaard in een bio afbreekbare urne, samen met een zaadje naar keuze. Dit kan van een boom zijn of een plant. Op deze manier krijgt je dierbare een tweede leven en herleeft zij of hij in de natuur.

Strand mandala

Voor wie een diepere connectie heeft met de zee en het strand, kan een strand mandala een mooie toevoeging geven aan een uitvaart. Wat is het precies? Een mandala is een geometrische tekening en betekent letterlijk ‘magische cirkel’. Voor sommige mensen werken mandala’s innerlijk verrijkend en inspirerend; het helpt hen om zich bewust te worden van de oneindigheid van het bestaan.

Wil je een ode brengen aan die persoon of zoek je inspiratie voor een uitvaart, dan kan je hier meer tips vinden.