Menu
Zoek
Contact

Condoleren: meer dan ‘innige deelneming’

23 juni 2021
Leestijd: 2 min
‘Gecondoleerd.’ ‘Veel sterkte.’ ‘Innige deelneming.’ Mensen vervallen snel in clichés wanneer ze een condoleancekaartje moeten schrijven. Het kan ook anders…

Nochtans putten nabestaanden veel steun en troost uit een handgeschreven kaartje want ze merken dat er dan met hen wordt meegeleefd. Met onderstaande tips helpen we u graag op weg. Zo lukt het zeker om een aantal mooie en troostende woorden op papier te zetten.

Deel concrete herinneringen aan de overledene

Indien u een persoonlijke band had met de overledene is het fijn om uw mooie herinneringen met de nabestaanden te delen. Wat zei de persoon de laatste keer toen u hem/haar zag? Heeft de overledene u recent nog een leuk sms’je gestuurd of hebben jullie misschien samen een onvergetelijke wandeling gemaakt? Vertel een anekdote. De nabestaanden zullen veel troost putten uit heel concrete en warme herinneringen. 

Gebruik een passende quote of liedjestekst

Had de overledene een favoriete auteur of was hij/zij fan van een bepaalde band? Dan kunt ervoor kiezen om een quote of een fragment uit de songtekst op de kaart te schrijven. 

Maak het visueel

Waarom geen mooie foto toevoegen van de overledene of van de plek die jullie laatst samen bezocht hebben? Zo toont u de nabestaanden hoe zeer de overledene van betekenis is geweest in uw leven.

Vul rouw niet zelf in

“Tijd heelt alle wonden”, “Je moet het een plekje geven”… zijn ongetwijfeld met de beste bedoelingen en bemoedigend bedoeld maar zijn voor nabestaanden vaak pijnlijk om te horen. Iedereen rouwt op zijn/haar tempo en ‘snel weer doorgaan met het leven’ is niet aan de orde. Geef dus geen ‘snel advies’. 

Schrijf altijd vanuit het hart

Schrijf op hoe u zich voelt en wat er door u heen gaat. Het is niet nodig om een lange condoleance tekst te schrijven, maar maak hem wel zo persoonlijk mogelijk. Weet u dus echt niet goed wat u op de condoleancekaart moet zetten? Schrijf dit dan gerust neer. Geef aan dat woorden tekortschieten. Het gaat er uiteindelijk niet om uw creativiteit in de verf te zetten, maar wel om de nabestaanden te laten weten dat u aan hen denkt. 

Inspiratie

Op het rouwtekstenplatform van DELA vindt u nog meer inspiratie rond persoonlijke afscheidsteksten en quotes.   
Had u een nauwe band met de overleden dierbare? Dan wilt u wellicht zelf de uitvaartceremonie bijwonen om persoonlijk uw deelneming te kunnen betuigen. Ook hierbij helpen we u graag met enkele concrete tips.  

 

Lees ook onderstaande blogartikels voor meer inspiratie rondom leven en afscheid.