Menu
Zoek
Contact

Bijzondere uitvaartlocaties om afscheid te nemen

21 september 2023
Leestijd: 4 min

De tijd dat een afscheidsceremonie enkel kon plaatsvinden in een kerk of aula is voorbij. De keuze van de locatie is nu één van de manieren om een begrafenis of crematie persoonlijker te maken. Een plaats die voor de overledene speciaal was, ergens waar hij vaak kwam of waar hij een bijzondere herinnering aan heeft… Er zijn tal van mogelijkheden die je kan overwegen. Onze DELA-uitvaartondernemers adviseren en begeleiden jou bij die keuze met inspiratie en ideeën.

Uniek afscheid thuis

Voor een bijzonder afscheid hoef je het niet altijd ver te gaan zoeken. Waarom zou je de uitvaart niet organiseren in het huis of de tuin van de overledene? Te midden van alles wat hij zo koesterde: zijn foto’s, zijn herinneringen… en waarom ook niet zijn huisdieren? Dat zorgt voor een warme en intieme sfeer. Wees er wel zeker van dat de ruimte voldoende groot is door vooraf goed het aantal gasten in kaart te brengen.

MartineDELA-uitvaartondernemer Martine Taelman:

‘Wij organiseren regelmatig een uitvaart in de tuin van de overledene. Een mooi eerbetoon wanneer hij groene vingers had, of gewoon graag tijd doorbracht in zijn tuin. We hebben in ons uitvaartcentrum ook alles in huis – tenten, sokkels, stoelen, aankleding… - om in een mum van tijd een tuin in te richten als stijlvolle uitvaartlocatie.’

Uitvaart in de natuur

Is de eigen tuin nog niet natuurlijk genoeg voor de uitvaart van een echte ‘buitenmens’? Overweeg dan de serene sfeer van een park, bos of strand. En waarom niet bij valavond, omringd door kaarsen en lampionnen. Voor een uitvaart op het publieke domein is er evenwel toestemming nodig van de publieke instanties, iets wat jouw uitvaartondernemer voor jou kan regelen.

De natuur biedt ook veel mogelijkheden na de uitvaart: een wandeling door het bos of samen een strandmandala maken. De nabestaanden zullen uit zo’n gezamenlijke activiteit of ritueel troost putten en het is een bron van nieuwe herinneringen.

Uitvaart in een historisch gebouw

Veel landgoederen of kastelen zijn tegenwoordig ingericht als evenement-locatie waar je ook een uitvaart kan organiseren. De prachtige architectuur en het gevoel van tijdloosheid dat je er kan ervaren, zorgen voor een unieke sfeer op de plechtigheid.

Indien er een plek was waar de overledene een bijzondere band mee had, een museum bijvoorbeeld, dan kan je ook overwegen om daar de uitvaart te organiseren. Uiteraard is ook hiervoor toestemming nodig.

Motoruitvaart of voetbaluitvaart?

In een persoonlijke uitvaart verweven we elementen die typisch waren aan de overledene: verwijzingen naar zijn professionele leven of naar zijn hobby’s of de sport die hij beoefende. Motoruitvaarten zijn bijvoorbeeld populair voor iemand met een passie voor motoren, en de uitvaart van een voetbalfanaat kan je organiseren in het clubhuis van zijn favoriete ploeg, of zelfs in het voetbalstadion.

Samen met KAA Gent biedt DELA zo’n Buffalo-voetbaluitvaart aan, waarbij het afscheid volledig in het teken staat van de supporter en zijn liefde voor de club. De overleden supporter kan geborgen worden in een kist in de clubkleuren en bedrukt met het logo. Elk detail, van rouwkrans tot kaarsen, is aangepast. Ook al het drukwerk kan ontworpen worden in de huisstijl van KAA Gent.

Online uitvaart

Digitale technologieën zijn niet meer weg te denken uit ons leven en doen ook hun intrede in de uitvaartwereld, met de mogelijkheid om uitvaarten online bij te wonen via livestream. Deze technologie werd een must tijdens de COVID-19 pandemie en blijft ook nu een alternatieve manier voor mensen om deel te nemen aan een uitvaartceremonie wanneer ze fysiek niet aanwezig kunnen zijn, doordat ze bijvoorbeeld te ver weg wonen of gezondheidsproblemen hebben.

RienkeDELA-uitvaartondernemer Rienke Van de Voorde maakt gebruik van livestream in woonzorgcentra:

‘Heel vaak zijn de bewoners van een woonzorgcentrum niet meer goed te been en is het voor de verzorgers een hele logistieke organisatie om hen een uitvaart te laten bijwonen. Wanneer iemand wegvalt in een woonzorgcentrum, willen de medebewoners nochtans heel graag de uitvaart bijwonen en het liefst van al samen. Daarom bieden wij nu livestream aan in woonzorgcentra. De reacties van zowel bewoners, familie als verzorgers zijn uiterst positief.’

Heb je nog een ander idee voor een bijzondere locatie om de uitvaart van een dierbare overledene te organiseren? Praat erover met jouw uitvaartondernemer. Hij zal met jou ook graag andere mogelijkheden bekijken om van de begrafenis een mooie herinnering te maken.