Menu
Zoek
Contact
begrafenis

Uitvaartrituelen voor een bijzonder afscheid

Wil je graag een persoonlijke uitvaart organiseren voor je overleden dierbare? Dan kan je er een mooi uitvaartritueel in verwerken dat passend is bij zijn of haar leven. Het kan voor troost zorgen onder de nabestaanden, verbindend werken en extra betekenis toevoegen aan het afscheid. Laat je inspireren door de voorbeelden van onze uitvaartondernemers.

Een bijzonder moment bij de kist

  • Het dragen van de kist is een plechtig moment tijdens de uitvaartceremonie. De nabestaanden kunnen dit zelf doen, wat het heel speciaal en persoonlijk maakt. Iedereen zal het natuurlijk begrijpen als ze het omwille van de emoties niet kunnen opbrengen om dit zelf te doen. De dragers van de uitvaartondernemer nemen dit daarom meestal op zich.

  • Beschilder samen de kist, laat de kinderen of kleinkinderen er tekeningen op maken of schrijf er elk met viltstift een mooie boodschap op. Er bestaan kisten, vaak van onbehandeld hout, die zich makkelijk lenen tot een creatieve invulling.

  • Laat alle aanwezigen een losse bloem op de kist plaatsen die de familie daartoe had voorzien, of bloemblaadjes. Rienke Van de Voorde, Uitvaartondernemer bij één van de DELA-uitvaartcentra aan de kust: ‘Hier aan zee worden die bloemblaadjes vaak vervangen door schelpjes die door vrienden en familie op of naast de kist of urne worden gelegd. Voor de uitvaart van vissers kunnen we ook een mooi zandkleurig visnet voorzien dat we voor de kist of urne kunnen draperen. Dat maakt het net iets anders.’

Samen in verdriet

  • Zing tijdens de uitvaartceremonie samen het lievelingslied van de overledene. Weinig dingen werken zo verbindend als samen zingen.

  • Houd je het liever stil en sereen? Kies dan voor een kaarsenritueel en laat alle genodigden een kaarsje aansteken en rond de kist plaatsen. Of vorm met alle aanwezigen een grote kring rond de kist, houd elkaars hand vast en voel je verbonden in mooie herinneringen.

  • Denk aan een ritueel dat gelinkt is aan het leven of de persoonlijkheid van de overledene. Voor de overleden mama die haar kindertijd aan de kust doorbracht en daar talloze keren papieren strandbloemen maakte, zou je door elke aanwezige bijvoorbeeld een strandbloem bij de kist kunnen laten leggen.

  • ‘Bij de begrafenis van een motorliefhebber kunnen zijn of haar motorvrienden zich voor de uitvaartlocatie verzamelen en hun motoren laten ronken terwijl de kist wordt buitengedragen, als teken van vriendschap en respect.’ Het voorbeeld komt van Eric Pirard, uitvaartondernemer bij DELA die al verschillende motoruitvaarten heeft georganiseerd. Eric: ‘Er zijn verschillende opties om de uitvaartceremonie van een motorrijder aan te kleden in het thema van diens passie, met de motorclub of in intieme kring.’

Een laatste groet

  • Vraag de aanwezigen hun wensen en liefdevolle woorden op kleine briefjes te schrijven en verzamel die in een mooie doos die je bij de uitgang plaatst. Deze 'laatste-woorden-doos' kan je later op een speciale plek thuis bewaren. Of, zoals Eric suggereert: ‘Zorg voor post-it briefjes in verschillende kleuren en nodig familieleden en bezoekers uit om er een korte boodschap op te schrijven en de post-its op de kist te plakken. Het resultaat is een bijzonder kleurrijke kist.

  • Maak van het moment dat de kist de uitvaartlocatie verlaat iets bijzonders. Bijvoorbeeld door te applaudisseren wanneer de kist langs de stoelenrijen voorbijkomt, of door allen samen recht te staan en de overledene uit te zwaaien. Geef iedereen daarvoor een mooie zakdoek in de favoriete kleur van de overledene. Heel vaak wordt er ook een erehaag gevormd aan de uitgang van de kerk of aula.

  • Voor veel mensen is hun gsm onafscheidelijk. Duizenden keren hebben ze hem gebruikt om vrienden en familie mooie woorden toe te spreken. Je kan de telefoon van de overledene op zijn of haar kist leggen aan het einde van de dienst, en alle aanwezigen vragen om een laatste sms of whatsapp te sturen. De bliepjes die elkaar dan opvolgen, zorgen ongetwijfeld voor een hartverwarmend moment.

De uitvaartondernemers van DELA zijn er om jou te begeleiden bij de organisatie van een persoonlijk afscheid, en om rituelen te creëren op maat van jouw wensen.

Vind een begrafenisondernemer