Menu
Zoek
Contact

Openlucht uitvaarten: tips en inspiratie van onze uitvaartadviseurs

14 juli 2022
Leestijd: 2 min

Hoe persoonlijker een uitvaart, hoe mooier de herinnering voor de nabestaanden. De locatie is één van de manieren om een afscheid op maat van de overledene te organiseren. En waarom niet in open lucht, midden in de natuur – voor velen een bron van troost. Onze uitvaartadviseurs delen hun tips.

Volle natuur of eigen tuin

“We zetten ons steeds in om samen met de families elke uitvaart een persoonlijke touch te geven. Via de muziek, de rouwmaaltijd of het drukwerk bijvoorbeeld”, zo zegt DELA-uitvaartadviseur Loïc Franzen. “Maar de locaties blijven vaak dezelfde: aula of kerk. De keuze van een locatie die persoonlijk iets betekende voor de overledene is dé manier bij uitstek om een uitvaart een persoonlijke touch te geven. Als het gaat om iemand die hield van de natuur, dan is de keuze voor de organisatie van de uitvaart in openlucht voordehand liggend.”

Een park met kleurrijke bloemen, een open plek in een bos waar het zonlicht gefilterd door de bomen komt, … Er zijn heel wat plekken in de natuur die zich lenen voor de organisatie van een uitvaart in open lucht waar de natuurelementen, die voor de gewenste symboliek en voor troost kunnen zorgen, centraal staan.

Wettelijk gezien is het organiseren van uitvaarten in open lucht toegelaten, voor zover de eigenaar van de locatie hiermee akkoord gaat. Onze uitvaartadviseurs helpen graag bij het vinden van een geschikte locatie, en stellen ook een alternatief voor waar dat kan: de uitvaart organiseren in de tuin van de overledene.

Ellen Verhaeren, Uitvaartadviseur bij DELA: “We verzorgden onlangs de uitvaart van een dame voor wie haar tuin haar leven was. Haar familie trof haar steeds tussen de bloemen of in haar moestuin aan, of terwijl ze haar geitjes aan het verzorgen was. We hebben de uitvaart georganiseerd in haar eigen tuin. Zo konden vrienden en familie afscheid nemen van hun dierbare in de privésfeer en in een omgeving die haar zo geliefd was.”

Regen of zon

Onze uitvaartadviseurs laten niets aan het toeval over bij de organisatie van een afscheid, maar het weer hebben ze uiteraard niet in de hand. Daarom heeft DELA alles voorzien om een openlucht uitvaart te kunnen organiseren ongeacht de weersomstandigheden.

Loïc Franzen: “De tenten kunnen op elke plek worden opgeslagen op oppervlaktes vanaf zo’n 70 m². Perfect haalbaar dus, ook voor mensen met een kleine tuin of een terras. Daarnaast zijn witte stoelen voorzien, een elegante steun om de kist op te plaatsen, houten sokkels, hoge tafels en een mooie loper voor een stijlvolle aankleding.”

Plant een boom

Steeds vaker gaan mensen ook op zoek naar rituelen om het afscheid nog meer betekenis te geven en om dit samen nog intenser te kunnen beleven. Wanneer de uitvaart in de eigen tuin wordt georganiseerd dan kan je er bijvoorbeeld aan denken om een boom te planten. En waarom niet: met de crematie-as van een overledene als voedingsbodem. Er bestaan ook urnen die biologisch afbreekbaar zijn en ook een zaadje bij zich dragen. Zo groeit er een boom op de plaats waar je de as van je dierbare hebt begraven.

Maar het kan ook eenvoudiger: kies de mooiste boom van de tuin uit en versier die met symbolen zoals hartjes, vlinders of sterretjes. Kies voor duurzame materialen die de weersomstandigheden kunnen doorstaan, zodat je samen met vrienden en familie regelmatig naar de ‘herinneringsboom’ kan terugkeren.

De symbolen kan je ook laten inkleuren door de kinderen of kleinkinderen. De kleine bijdrage die ze zo leveren om de uitvaart mee vorm te geven is ontzettend belangrijk en kan hen helpen in hun rouwproces. Lees hier wat je nog meer kan doen om kinderen te betrekken bij een uitvaart.