Menu
Zoek
Contact

De voordelen van een testament

Waarom zou je een testament opmaken? Is het echt nuttig en hoe pak je dit best aan? In geval van overlijden kan het opstellen van een testament best handig zijn. De wet voorziet reeds in een aantal zaken, maar in sommige gevallen is een testament zeker interessant:

  • Je hebt geen kinderen, maar je wil dat je nalatenschap toekomt aan je partner: zonder testament kan er alsnog een deel naar de wettelijke bloedverwanten gaan.
  • Je wil één of meerdere doelen begunstigen.
  • Je hebt kinderen, maar je wil elk kind specifiek begunstigen: je zoon krijgt het appartement aan zee en je dochter krijgt de beleggingsportefeuille.

Zelf aan de slag met je testament?

Hoe begin je nu precies aan een testament? Je kan dit laten opmaken bij de notaris, maar je kan dit ook zelf. Via onderstaande link kan je 4 eenvoudige voorbeeldtestamenten ontvangen.

Mijn DELA verzekeringspremie bekijken
Bereken mijn kostprijs
testament tekenen

Er zijn drie verschillende geldige testamentvormen:

  • Het eigenhandige testament: dit schrijf, dateer en onderteken je eigenhandig. Tip: bewaar je zelfgeschreven testament bij de notaris. Zo ben je zeker dat het ook wordt uitgevoerd na je overlijden.
  • Het authentieke testament: wordt opgemaakt door de notaris, volgens jouw wensen en in bijzijn van twee getuigen.
  • Het internationale testament: kan je zelf opmaken en nadien bewaren bij de notaris. Dit type testament is vooral interessant wanneer je goederen bezit in het buitenland.
Partners

Met een testament ben je dus zeker dat bepaalde personen recht hebben op een deel van je nalatenschap en je zo onnodige conflicten kan vermijden. Een overlijden zorgt namelijk voor heel wat emoties en onzekerheden. Hoe meer je vooraf kan regelen, hoe makkelijker voor jezelf en je nabestaanden.

Zo kan DELA je ook helpen met financiële zekerheid rond je uitvaartkosten. Met het Uitvaartzorgplan, de uitvaartverzekering van DELA voorzie jij zelf de planning en kosten van je uitvaart zodat je familie dat later niet hoeft te doen. En dat stelt gerust. Benieuwd wat jouw maandelijkse bijdrage zou zijn? Maak vrijblijvend een simulatie.

Bereken mijn premie