Menu
Contact

We rouwen allemaal een beetje anders

Mensen verschillen, vandaar dat we ook op diverse manieren rouwen. Eén ding staat echter vast: verdriet delen, en er dus over praten met familie of vrienden, helpt.

Lees ook onze pagina over rouwen op het werk.

Voor altijd in het hart

Een herinnering aan een dierbare levend houden? Dat kan tijdens een herinneringsbijeenkomst. Via verhalen, muziek, gedichten,... herdenken nabestaanden hun overleden dierbare(n). Interesse? Vraag dan meer informatie aan een DELA begrafenisondernemer in uw buurt.

Een DELA begrafenisondernemer vinden

Rouwverwerking bij kinderen

Het liefst willen we kinderen het verlies van een dierbare zoveel mogelijk besparen. Tegelijk mogen, en kunnen, we ze niet afschermen van de realiteit. Verlies, dood en afscheid zijn nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met het leven. Hoe kunt u kinderen helpen rouwen?

Naar onze kinder app 'Mijn herinnering aan jou'

Een kind verliezen

De dood van een kind is voor ouders één van de de moeilijkste ervaringen om te verwerken. Het verlies van een zoon of dochter voelt immers altijd oneerlijk, onlogisch en onaanvaardbaar.

Lees meer

Rouwjuwelen, zalvende souvenirs

Afscheid genomen van een dierbare en behoefte aan een tastbare herinnering? Dankzij een urne, grafsteen of foto blijft de herinnering aan die bijzondere persoon levendig. Ook een rouwjuweel met as, een haarlok of de vingerafdruk van de overledene blijft een mooi aandenken. Een troostend souvenir dat u nog heel lang kan koesteren.

Onze consulenten nabestaandenzorg staan klaar

Bij een overlijden komen een pak administratieve en praktische regelingen kijken. Ook na de uitvaart zijn er nog heel wat zaken die de nabestaanden in orde moeten brengen. Onze gespecialiseerde consulenten nabestaandenzorg helpen graag bij alle administratieve, financiële en juridische kwesties. Ontdek onze unieke nabestaandenzorg

Uw medeleven betuigen?

Steek de rouwende familie een extra hart onder de riem en betuig ook online uw medeleven. Dat kan makkelijk met een persoonlijke privé condeleance e-card of een openbare rouwbetuiging op ons online rouwplatform ingedachten.be.
Schrijf een mooie boodschap

Enkele rouwgroepen in de kijker

Op zoek naar een online (zelf)hulpgroep? DELA biedt u een aantal organisaties die zich gespecialiseerd hebben in: partnerverlies, verlies voor jongeren, nabestaanden na zelfdoding,... Ontdek het ruime aanbod volgens uiteenlopende thema’s via onderstaande link.

Lees meer

Omgaan met verlies blijft actueel

Een online condoleanceregister, een tattoo met de as van een geliefde, een volledig gepersonaliseerde herdenkingsplechtigeid: omgaan met verlies wordt tegenwoordig op allerlei manieren ingevuld. Ook op vlak van rouwverwerking duiken regelmatig nieuwe trends op.

Ontdek meer over rouwen

Het laatste moment, de weerspiegeling van een leven

Mensen willen vandaag hun eigen einde zo persoonlijk mogelijk regisseren. Het orgelpunt? Een toepasselijke afscheidsviering, die voor een laatste keer ode brengt aan hun identiteit of persoonlijkheid. En die tegelijk het moeilijke afscheid voor de nabestaanden dragelijk maakt.

Leg nu al uw uitvaartwensen vast

Een persoonlijk afscheidsmoment

Uit onderzoek is gebleken dat iedereen een persoonlijk afscheidsmoment nodig heeft met de overleden dierbare. Even een moment van bezinning, een 'persoonlijke afspraak' met de persoon die er niet meer is. Dit om op een intieme manier afscheid te nemen van elkaar. Het tijdstip en de locatie zijn daarbij voor iedereen verschillend.

Ontdek meer rouwtips

Zo zet u uw leven terug op de rails

Rouwende nabestaanden zitten vast in een dagelijkse routine. Ze piekeren, maken zich zorgen, worstelen met verdriet, zijn vermoeid... Hoe moeilijk ook: afleiding kan voor welgekomen rust en verlichting zorgen. Help hen en neem ze mee naar de bioscoop of een concert. Ga samen winkelen, sporten of tafelen. Maak tijd voor een gezellige babbel.

Ontdek nog meer rouwtips

Interview met Manu Keirse

Hoe gaat u best om met mensen in rouw? Bekijk het filmpje en ontdek de tips van Manu Keirse, hoogleraar verliesverwerking aan de Faculteit Geneeskunde van de KUL (Leuven).

Recht op 3 vrije dagen

Een werknemer die een nabij familielid verliest, heeft momenteel recht op drie vrije dagen. Weliswaar op te nemen tussen de dag van het overlijden en de dag van de begrafenis. Aangezien levenskwaliteit een steeds belangrijkere rol vervult, is voldoende tijd voor een normaal rouwproces raadzaam. Daarom werkt de politiek aan een nieuw wetsvoorstel dat 'rouwverlof' uitbreidt naar tien dagen.
Wat werkgevers en collega's vaak vergeten is dat rouwen energie kost. Je wordt er fysiek moe van en komt soms moeilijk vooruit.
Manu Keirse
Hoogleraar verliesverwerking