Menu
Zoek
Contact

Leef voluit, zonder spijt

11 februari 2022
Leestijd: 2 min

Als er iets is wat de coronacrisis ons leerde, dan is het wel dat ons leven – en dat van anderen – in een oogwenk kan omslaan. De pandemie veranderde onze kijk op leven en dood voorgoed. Meer dan ooit beseffen we dat ons bestaan van korte duur is – dat we er maar beter het beste van maken. En dat geldt zeker voor de tijd die we met onze dierbaren spenderen. Laten we voluit leven, vóór elkaar.

DELA deed een enquête in samenwerking met DPG Media. Daarin verklaarde de meerderheid van zowat duizend ondervraagden dat de gezondheidscrisis hen met hun eigen eindigheid confronteerde. En dat ze nu vaker terugdenken aan hun overleden dierbaren. Ruim 80 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze voortaan bewuster willen leven. Méér genieten van de kleine dingen – vooral van momenten met familie of naasten.

Kleine gebaren

Er zijn ontelbaar veel manieren om volop van het leven te genieten zonder je verantwoordelijkheid te schaden. Bijvoorbeeld: stel vandaag niet uit wat je ook morgen kunt doen. Die luchtballonvaart waarvan jij en je geliefde al zo lang dromen, die gezellige familietrip met je kinderen … Of gewoon: ein-de-lijk werk maken van dat telefoontje naar je ouders, of je oude vriend die je uit het oog verloor. Niet meer wachten om eens binnen te wippen bij je grootouders. Kleine woorden en gebaren die ertoe doen. Vandaag én morgen. Want het zijn díe momenten die je dierbaren eeuwig bijblijven.

Deel je gevoelens

Wanneer vertelde je je partner, ouders, kinderen of vrienden voor het laatst dat je van hen houdt? Vier petieterige woordjes, die er soms in één adem uit rollen – en die soms, om de een of andere reden, achteraan in je keel blijven steken. Natuurlijk ben jij ervan overtuigd dat die ene persoon wel weet dat je hem of haar graag ziet. Alleen ligt tussen iets denken én het daadwerkelijk ook uitspreken, een wereld van verschil. Wat je uitspreekt, betekent zoveel meer. Zowel voor wie je lief is als voor jezelf.

Daarom is het o zo belangrijk om je open te stellen en je gevoelens met anderen te delen. Zo versterk je de banden met je naasten én deel je ook de leuke momenten. Maar het állerbelangrijkste? Dat je de mensen van wie je écht houdt in de ogen kunt kijken. Hen kunt vertellen hoeveel ze voor jou betekenen. Als ze er straks misschien niet meer zijn, blijf jij niet achter met wroeging of spijt. Vind je het moeilijk om je gevoelens te verwoorden? Onze tips helpen je op weg!

Koester de tijd die je met je naasten doorbrengt

Dierbaren, vrienden, buren, collega’s … Wat je nog zó graag met hen wilde delen, is niet langer mogelijk. En tijd doorbrengen met je geliefden is toch altijd fijn? Waarom doe je het dan niet regelmatiger? Het geeft hen moed om door te gaan, als jij er straks misschien niet meer bent. Koester hen dus en beleef élk moment bewust. Dat maakt jouw leven zoveel waardevoller.

Lees ook onderstaande blogartikels voor meer inspiratie rondom leven en afscheid.