Menu
Zoek
Contact

Wat draag je op een begrafenis?

30 december 2022
Leestijd: 3 min

Tot het einde van vorige eeuw stelde de vraag zich niet: op een begrafenis droeg je zonder uitzondering zwarte kledij. Maar nu uitvaarten vaker een viering van het leven van de overledene worden, eerder dan een droevig afscheid, is misschien ook de kleding-etiquette geëvolueerd. Maar is dat echt zo, en wat kan je dan dragen op een begrafenis? Met deze kledingtips val je zeker niet uit de toon.

Kledij kan tijdens een uitvaart voor een verbindend element zorgen onder de aanwezigen, of ze kan worden ingezet als een vorm van eerbetoon aan de overledene. Voor de begrafenis van oma die zo graag breide, kan je als nabestaande aan de genodigden bijvoorbeeld vragen dat iedereen een wollen sjaal draagt. Of misschien kies je voor een specifieke kleur en dragen alle aanwezigen groene kledij als uitdrukking van hoop. Wanneer het om een uitvaart van een kind gaat, dan vragen de ouders soms dat iedereen lichte kleuren draagt bij het afscheid.

Indien er een specifieke dress- of kleurcode geldt, dan staat dat genoteerd op de rouwbrief. Doorgaans is dat echter niet het geval, en vallen we terug op ons gezond verstand – en op onderstaande tips – om aangepast gekleed naar een uitvaart te komen.

Sober en bescheiden

Samen met de andere genodigden kom je naar de uitvaart om de nabestaanden te steunen en om een eerbetoon brengen aan de persoon die er niet meer is. Je komt dus zeker niet om zelf in het middelpunt te staan. Kies daarom voor kleding die niet te veel opvalt en waarmee je kan blenden in het geheel. Vermijd opvallende prints – een eenvoudig motief kan wel – glinsterende stoffen en grote accessoires. Ga voor ingetogen, sobere stukken. Draag tops met mouwen en rokken op of onder de knie – voor mannen kunnen shorts echt niet. Een mooie sjaal is altijd een goed idee.

Voor de familie kan een uitvaart een gelegenheid zijn om een aantal kwaliteitsvolle basis-stuks aan te schaffen: een lange wollen jas, een cashmere rolkraagtrui, de handtas die je al zo lang wilde kopen… Het zijn tijdloze stukken die je decennialang kan dragen. Zo houd je een bijkomende blijvende herinnering over aan het afscheid, en denk je extra aan de betreurde geliefde telkens je het kledingstuk draagt.

Donkere tinten

Volgens eeuwenoude traditie dragen we zwarte kleding voor een begrafenis of crematie. Dat werd steeds gezien als een teken van respect voor de familie, en staat symbool voor rouw. De traditie om uitsluitend zwart te dragen op een begrafenis vervaagt steeds meer. We blijven wel best kiezen voor donkere kleuren - donkergrijs of donkerblauw zijn zeker een optie – maar die kunnen gerust gecombineerd worden met lichtere tinten.

Netjes verzorgd

Uiteraard is het ook belangrijk om netjes voor de dag te komen. Denk hierbij aan geknipte en schone nagels, verzorgd haar en (voor heren) netjes geschoren. Is het erg zonnig buiten of vind je het fijn om een zonnebril te dragen om je emoties te verbergen? Dan kan je zeker een zonnebril meenemen. Zet hem binnen wel af om te voorkomen dat je afstandelijk overkomt. Het is ook verstandig om zakdoekjes mee te nemen voor als je emotioneel wordt.

Hoewel je waarschijnlijk verschillende soorten kledij zal aantreffen op de begrafenis, is het altijd beter om overdressed te gaan in plaats van underdressed. In geval van twijfel : ga voor iets nettere of zakelijke kleding. Kies bijvoorbeeld voor dichte schoenen die passen bij het geheel en die netjes gepoetst zijn; je afgedragen sneakers laat je thuis.

Voor heren is een maatpak met hemd al lang geen must meer en kan zelfs en donkere jeansbroek; kies dan wel voor een exemplaar zonder gaten. Dames hebben meer keuze: een donker mantelpakje met een lichte bloes eronder, een jurk met sobere print en een donkere panty – in de zomer kunnen blote benen gerust – en nette damesschoenen, een broekpak met laarsjes of een jumpsuit.

Blijf jezelf

Bij de keuze van je kledij, zal je je uiteraard ook aanpassen aan de locatie van de uitvaart: op een openluchtuitvaart zal het er wellicht meer casual aan toe gaan dan in een kerk. Ook het seizoen en het weer zijn bepalend.

Wanneer de overledene dichtbij je staat dan kleed je je zoals je denkt dat die persoon je het liefst had gezien, met inachtneming van bovenstaande tips en van waar je je zelf goed bij voelt. Het gaat er uiteindelijk om dat jij je comfortabel kan voelen op een moment dat ook voor jou heel emotioneel kan zijn.