Menu
Zoek
Contact

Warme ondersteuning in moeilijke feestdagen

14 december 2022
Leestijd: 2 min

Voor mensen die een dierbare verloren zijn – recent of langer geleden - zijn de feestdagen vaak helemaal geen tijd van blijdschap en plezier. Sommigen ervaren tijdens dergelijke ‘bijzondere dagen’, net zoals bijvoorbeeld tijdens een verjaardag, net nog sterker het gemis. Als we er als vrienden of familie niet vanuit gaan dat het verdriet ook in deze periode niet zomaar kan opzij gezet worden, en extra zorgzaam zijn voor mensen in rouw, kunnen we een groot verschil maken. Deze tips kunnen daarbij helpen.

Laat blijken dat je er bent

Mensen in rouw kunnen hun gevoelens van verlies en pijn niet zomaar opzij zetten. Het is daarom belangrijk dat je als omgeving laat merken dat je er voor hen bent, dat je meeleeft en dat je ook aan de dierbare overledene denkt. Aarzel daarom niet om iemand die dagen te bellen of een kaartje te sturen. Niet met klassieke kerst- en nieuwjaarswensen, maar met een heel persoonlijke wens, een gedicht of een herinnering aan de dierbare overledene.

Veel mensen twijfelen om de naam te noemen van de persoon die is overleden. Voor de nabestaanden kan het net fijn zijn om de naam te lezen.

Zorg voor een warm welkom

Bied de nabestaande steun door hem uit te nodigen op jouw kerst- of nieuwjaarsdiner. Wil hij die dagen liever alleen doorbrengen? Respecteer dan die keuze, maar zorg er wel voor dat die keuze er ook is.

Laat tijdens het feest merken dat je ook aan de overledene denkt. Bijvoorbeeld door een plaatsje vrij te houden aan tafel, met een bloemetje, een kaarsje en een foto erbij. Op deze manier worden er ook al snel herinneringen opgehaald. Of richt een specifiek moment in, met een klein ritueel, om de dierbare te herdenken: toasten met zijn favoriete drankje, zijn foto’s integreren in de kerstboomversiering… Meer herdenkingsrituelen die jullie samen kunnen beleven vind je in dit blogartikel.

Laat ruimte voor verdriet

Je vindt het misschien moeilijk om het gesprek aan te gaan met iemand in rouw, weet dat vermijden van het onderwerp nog pijnlijker kan zijn, en dat het ontzettend deugddoend kan zijn voor nabestaanden om over hun verlies te praten. Zorg er uiteraard ook voor dat je niets forceert: geef hem de ruimte om hierin het tempo te bepalen. En weet je niet goed wat te zeggen tegen iemand in rouw? Dat is niet erg: je kan nog altijd goed luisteren en ook dat kan helpen.

Let er wel op dat je, hoe goed je het ook bedoelt, een aantal dingen beter niet kan zeggen tegen iemand die rouwt. Ga er bijvoorbeeld niet vanuit dat je weet hoe de ander zich voelt, en vermijd uitspraken als “het leven gaat door” of “tijd heelt alle wonden”, wat zou kunnen overkomen alsof je geen erkenning geeft aan het verdriet dat er is.