Menu
Zoek
Contact

Tips om jouw dierbaren te herdenken met kerstmis en nieuwjaar

14 december 2022
Leestijd: 2 min

De feestdagen komen eraan. Tijd om samen te zijn met onze dierbaren, mooie herinneringen op te halen, en nieuwe herinneringen te creëren. Maar misschien voelt jullie familie of vriendengroep niet compleet aan en missen jullie iemand die jullie recent of langer geleden is ontvallen. Soms vinden genodigden het moeilijk om over de overledene te praten. Omdat ze niet de juiste woorden vinden of omdat ze je niet verdrietig willen maken. Terwijl jij daar misschien net heel veel behoefte aan hebt. Dan kunnen deze tips helpen om - samen of in alle beslotenheid - de overleden dierbare te herdenken .

Herinneringskerstboom

In de meeste hobbyzaken kan je ze wel vinden: doorzichtige kerstballen die je kan open en dicht doen, om er allerhanden decoratie in te stoppen. Waarom geen tastbare herinnering van jullie dierbare? Zijn lievelingssnoepjes, haar haarspeldjes… of een mooie foto.

Je kan natuurlijk de versiering ook helemaal zelf maken. Knip bijvoorbeeld sterren uit mooi gekleurd papier, hang er touwtjes aan en verdeel ze onder de gasten. Vraag hen om er een mooie boodschap aan de overledene op te schrijven: wat je het meest van hem of haar mist, wat je hem nog had willen zeggen. Hang allemaal samen de sterren in de boom. Een leuke, verbindende activiteit waarmee je ook makkelijk kinderen kan betrekken.

Helemaal bijzonder wordt het wanneer je, net als Natasja (28 jaar) je boom versiert met een paar unieke kerstballen: deze die je van je dierbaren hebt geërfd. Natasja: “Ik was 12 jaar toen ik mijn mama verloor en 14 jaar toen papa stierf. Samen met mijn broer kon ik terugvallen op een groot en warm netwerk van vrienden van onze ouders – onze ‘nonkels en tantes’. Daardoor kan ik elk jaar tot 4 keer toe kerst vieren. Maar het mooiste moment van de feestperiode is dat waarin ik in alle intimiteit mijn kerstboom versier. Door meerdere verhuizen zijn veel van de kleinere spullen van mijn ouders zoek geraakt. De 5 kerstballen die als bij wonder hun weg terug naar mij vonden zijn mij dan ook heel erg dierbaar. Het moment waarop ik ze in mijn boom hang is ondertussen een ritueel geworden, een moment om meer dan elk ander moment in het jaar heel bewust stil te staan bij de warme herinneringen aan mijn ouders.”

Herinneringen in een potje

Leg pen en papiertjes klaar aan de feesttafel en vraag aan elke gast om de mooiste herinnering aan de dierbare op te schrijven. Verzamel alle papiertjes in een mooi versierde bokaal, die je samen met een kaars centraal zet op de tafel.

Versier de feesttafel met een persoonlijk bloemstuk

Ben je creatief aangelegd? Maak dan een kerststukje voor de feesttafel waarin je de spullen van de overleden dierbare verwerkt. De dasspeld van je overleden man bijvoorbeeld, of de broche die je moeder altijd droeg. Of verwerk kerstdecoratie – kerstballen, kaarsjes en lichtjes – in zijn of haar favoriete kleur.

Herinneringen op ons bord

Klink aan het begin van de avond met een glaasje op de overledene – kies voor zijn lievelingsdrank - haal samen mooie herinneringen op en vertel de gekste anekdotes. Ook de rest van de avond staat culinair in zijn of haar teken, door zijn of haar favoriete gerechten op het menu te zetten.

Herdenkingsmuziek

Kerstliedjes zijn mooi en stemmig, maar niets kan tippen aan de favoriete muziek van jullie overleden dierbare om de herinnering aan hem of haar compleet te maken. Stel een playlist samen met zijn of haar favoriete nummers. Bij het beluisteren ervan zullen ongetwijfeld tranen worden weggepinkt, omdat mooie muziek vaak een gevoelige snaar raakt. Maar door die muziek voel je je ook net verbonden met de overledene en kan je mogelijk ook troost putten uit de muziek waar jullie samen naar luisterden of waarop jullie dansten.