Menu
Zoek
Contact

5 troostende podcasts rond afscheid

06 oktober 2023
Leestijd: 2 min

Wie rouwt kan praten met lotgenoten, een troostwandeling maken of... een podcast beluisteren. De podcasts in dit blogartikel zijn geschikt voor mensen die rechtstreeks of onrechtstreeks met een verlies geconfronteerd werden. De steunvertellingen helpen je om een beter inzicht te krijgen in hoe rouw werkt. Beluister onze top 5 al wandelend of vanuit je knusse zetel. Veel luisterplezier!

 1. De lege stoel aan tafel
  Kerst is een tijd van warmte, gezelligheid en feest. Maar ook een periode waarin we onze geliefden die er niet meer zijn extra hard missen. In deze podcastreeks die DELA samen met Libelle maakte, getuigen twee vrouwen over wat ‘de lege stoel’ aan de feesttafel met hen doet en putten ze troost uit de liefdevolle herinneringen.
  Beluister

 2. Dag voor Dag
  Dag voor Dag is een podcast met gewone gesprekken over rouwen en de dood. Liesbeth gaat er in gesprek met mensen die net als zij iemand verloren hebben. Gewoon aan de keukentafel met een tas thee of een fles wijn. Ze hebben het onder meer over verlies, verdriet, huilen, pijn en doorleven.
  Beluister

 3. Afscheidstournee van mijn moeder
  Toen Evi Hansen vernam dat haar mama Arlette niet meer zou genezen van kanker, besloot ze een podcast te maken. Samen met Nieuwsblad-journaliste Annelies Rutten voeren Evi en Arlette de gesprekken die ze nog willen voeren, voor ze definitief afscheid van elkaar moeten nemen. Een podcast over ziekte en over doodgaan, maar vooral: over het leven.
  Beluister

 4. Weg
  ‘Weg’ is een verzameling van verliesverhalen die steun en troost bieden om jezelf en de anderen beter te begrijpen in het rouwproces. Voormalig radiomaakster Sofie Verschueren startte ermee nadat ze in 2018 op een jaar tijd haar kind, job én broer verloor. ‘Ik wil proberen om rouw weer een plek te geven in onze maatschappij. Afscheid en rouw horen nu eenmaal bij het leven, maar het lijkt alsof we het collectief een beetje verleerd zijn. We gaan het nog te vaak uit de ‘Weg’.’
  Beluister

 5. Rouwe vrouwen
  Een podcastreeks met verhalen over licht, liefde en troost. Karlijne Moons en Alexandra Hustinx startten met ‘Rouwe vrouwen’, omdat ze vinden dat er nog altijd te weinig gesproken wordt over gemis en verdriet. Alexandra: ‘We hopen dat onze podcast ertoe bijdraagt dat mensen meer met elkaar in gesprek gaan. De reacties op de eerste reeks waren alvast heel warm en liefdevol. Al onze gasten hebben ervaren hoe helend het is om je verhaal te doen.’ Karlijne en Alexandra hopen dat luisteraars zich ervan bewust worden dat afscheid nemen hoort bij het leven.
  Beluister

Ga je liever echt in gesprek? Weet dan dat er verschillende rouw- en (zelf)hulpgroepen bestaan waarin je kan praten met mensen die iets soortgelijk hebben meegemaakt.