Menu
Zoek
Contact
Je bent steeds deel van een intiem moment, je moet empathisch zijn en het gaat nooit over koetjes en kalfjes.

Het verhaal van Thijs Uitterhoeve

Als begrafenisondernemer van Uitvaartcentrum Timmermans in Mortsel kom ik dagelijks in contact met families die net iemand verloren hebben. Het is elke keer weer een voorrecht om met deze mensen rond de tafel te zitten en samen te zorgen voor een mooi en persoonlijk afscheid. Klassieke katholieke uitvaarten in de kerk zijn aan het vervagen. Vandaag willen de mensen een gepersonaliseerde uitvaart op maat. En daar zorgen wij voor.

Jammer genoeg zijn nog niet veel mensen op voorhand bezig met hun uitvaart...

In de meeste gevallen van overlijden zijn het nog steeds de nabestaanden die moeilijke beslissingen moeten nemen i.v.m. de afscheidsceremonie. Dat is spijtig want het zorgt soms voor strubbelingen binnen de familie die eigenlijk konden vermeden worden. Een goede raad van een begrafenisondernemer: regel je uitvaart nu al!

Vandaag kan je alles personaliseren: rouwbrief, muziek, bloemen, afscheidsteksten, … De kerk is voor sommige mensen nog belangrijk als mooie plaats om een uitvaartplechtigheid te organiseren. Maar minder als ‘symboolplek’ voor de katholieke waarden. De voorkeur begint toch meer en meer uit te gaan naar een persoonlijke afscheidsceremonie in de aula van het uitvaartcentrum of het crematorium.

Voor een ‘basis uitvaart’ betaal je toch al snel 5.000 euro.

Dan heb ik het over de organisatie van de uitvaartceremonie, de kist, het rouwdrukwerk en een ‘kleine’ koffietafel. Verder zijn de Belgen nogal gewoontedieren: de rouwbrief moet meestal nog verstuurd worden met de post en de kist hoeft niet té duur te zijn. De meeste klanten vergeten vaak wel dat het aantal genodigden voor de koffietafel meer doorslaggevend is voor de totaalprijs dan de kist.

Speciale aanvragen zoals livestreaming van de uitvaartplechtigheid, het beschilderen van de kist, het bestellen van een eco-kist of een uitvaartfotograaf zijn toch eerder uitzonderingen. We voelen als begrafenisondernemers wel dat de mensen mondiger zijn geworden dan vroeger, maar van échte trends in de uitvaartsector kunnen we nog niet spreken.

Het sociaal aspect van ons vak vind ik ontzettend boeiend.

Nieuwe en intensieve ontmoetingen met bijzondere mensen. Telkens opnieuw de dunne lijn bewandelen tussen enerzijds professionele afstand bewaren en anderzijds laten voelen dat je er toch bent voor hen. Een lijn die voor iedereen anders is… Als begrafenisondernemer is het belangrijk dat je onder de mensen komt. Ze moeten je kennen en vertrouwen.

Ik hou van diepgang en zaken die er écht toe doen. Daarom was het ook een zeer bewuste keuze om uitvaartondernemer te worden. Je bent steeds deel van een intiem moment, je moet empathisch zijn en het gaat nooit over koetjes en kalfjes. De dankbaarheid van mensen die inzien wat voor een moeilijk beroep dit is, doet het meeste deugd. Wij krijgen telkens maar één kans om een mooi afscheid voor iemand te organiseren en dat op zich brengt toch wel wat stress met zich mee. Als we daarin als team dan slagen, dat zijn voor mij de mooiste momenten...

Het is fijn om deel uit te maken van een coöperatie als DELA.

We kunnen ervaringen en middelen zoals rouwvervoer uitwisselen om onze dienstverlening nog beter te maken. Elke dag leren we van elkaar bij. Vergeet niet, in elk DELA uitvaartcentrum zitten specialisten op diverse vlakken van het uitvaartgebeuren: thanatopraxie (verzorging en opmaak van het overleden lichaam), het mooi opbaren van overleden personen bij ongelukken, … Dat zijn ‘kunstenaars van het laatste beeld’ die ons helpen om onze dienstverlening nog beter te maken. Vind een begrafenisondernemer in uw buurt.