Menu
Zoek
Contact
herinneringsbos header

DELA plant een herinneringsbos

Bij DELA zien wij elke dag opnieuw het belang van mooie herinneringen. Daarom willen we mensen graag aanzetten om bewuster om te gaan met het maken van herinneringen, herinneringen tastbaar maken en ze doorgeven. Zo houden we de herinnering aan een overleden dierbare levend.

Je hoort wel eens zeggen “je bent pas echt dood als je vergeten bent”. Vandaar het initiatief voor de aanplanting van een “herinneringsbos” waarin men uitgenodigd wordt om in alle rust in de volle natuur tijdens een wandeling of tijdens een rustmomentje op onze herinneringsbank even stil te staan bij de mooie herinneringen aan een dierbare om hem of haar nooit te vergeten. Op elke zitbank die we in verschillende bossen in Vlaanderen plaatsten vind je dan ook de toepasselijke zin ‘Voor altijd in mijn herinnering’ .

De DELA herinneringsbossen werd aangeplant op 13 november in Putte, Zwevegem en Ninove. Zo creëert DELA plekken om tot rust te komen en ruimte te laten voor wat is geweest.

Herdenken in de natuur is sinds de coronaperiode trouwens meer ingeburgerd geraakt. Toen mensen geen koffietafels mochten organiseren, werd er al wel eens geopteerd voor een wandeling in de buitenlucht. Bovendien schuilt er ook een symbolische waarde achter de herinneringsbossen. “De bomen die we straks aanplanten, zullen generaties overleven. Net zoals herinneringen over generaties heen doorleven.”

Saartje Vandendriessche plantte mee op 13 november bij het eerste herinneringsbos in Putte, onder begeleiding van bebossingsbedrijf Forest Fwd en Natuurpunt.

"We weten allemaal hoe het voelt om een dierbaar iemand te verliezen. En dan is er verdriet, maar blijven er ook de mooie herinneringen achter die troost kunnen bieden. Wanneer ik me niet goed in mijn vel voel, trek ik de natuur in. Dan laat ik mijn verdriet de vrije loop en ervaar ik de helende werking. De natuur helpt vaak om door te gaan en nieuwe energie te vinden. Het initiatief van DELA is op dat vlak absoluut een duurzame meerwaarde”, aldus Saartje.

Het DELA herinneringsbos zal sowieso tijd nodig hebben om te groeien. Dat gaat immers zo in de natuur. Binnen vijf jaar zal er een mooi resultaat staan, maar een gemiddeld bos groeit traag en gestaag. Zeker in de eerste jaren gaat het niet zo supersnel, maar juist dat maakt het misschien ook mooi: dat we stilstaan bij de dingen des levens.

Het DELA herinneringsbos is een bio divers bos, dat vooral bestaat uit inheemse bomen. Dat zijn bomen die typisch Belgisch zijn. Zeg maar “Made in Belgium”. Daar wordt bewust voor gekozen! Inheemse bomen huisvesten gigantisch veel insecten. Een inheemse boom is een soort natuurgebied in het klein: goed voor paddenstoelen, vogels en zoogdieren zoals eekhoorns.

aanplant

Zoek je nog inspiratie om jouw geliefde op een mooie manier te herdenken, bekijk de tips en lees inspirerende verhalen.

Meer informatie