Menu
Zoek
Contact

Lees hier alles over het premievrij maken of reduceren van je verzekering

Kies je ervoor om te stoppen met premies te betalen voor het einde van de premieduurtijd? En wil je dus je verzekering premievrij maken?

Dan betaal je geen premies meer. Toch blijf je levenslang verzekerd, weliswaar voor een verminderd kapitaal. Dat is de premievrije waarde.

Einddatum verzekering 

De einddatum van de verzekering komt overeen met het overlijden van de verzekerde. Je kunt de premiebetalingen natuurlijk eerder stopzetten, indien je dat wilt. Maar hou er rekening mee dat dit altijd financieel nadelig is.

Je wilt je verzekering premievrij maken

Kies je ervoor om te stoppen met premies te betalen voor het einde van de premieduurtijd? En je dus je verzekering premievrij wil maken? Dan betaal je geen premies meer. Toch blijf je levenslang verzekerd, weliswaar voor een verminderd kapitaal. Dat is de premievrije waarde.

Onvoldoende opgebouwde waarde

DELA berekent de premievrije waarde van je verzekering. Als er geen of te weinig premievrije waarde bestaat, bijvoorbeeld als er onvoldoende reserves zijn opgebouwd, zetten we dan je polis volledig stop en betalen de eventuele afkoopwaarde uit.

Voldoende opgebouwde waarde (reserve)

Heb je wel voldoende waarde opgebouwd? Dan maken we je verzekering premievrij. Je bent dan verzekerd aan een lager kapitaal, maar jij of je nabestaanden genieten wél nog altijd van de voordelen en de waarborgen van je verzekering. Je betaalt vanaf dan geen premies meer.

Werkwijze

We sommen hieronder de verschillende stappen op. 

Bezorg ons je ondertekende aanvraag tot premievrijmaking, samen met je:

 • polisnummer
 • naam en voornaam
 • adres
 • e-mail
 • telefoonnummer
 • recto verso kopie van je identiteitskaart

Klik hier als je een voorbeeld van een aanvraag wilt zien.

DELA berekent de premievrije waarde. Daarna zijn er drie mogelijkheden:

 1. Er is geen premievrije waarde
 2. Er is voldoende premievrije waarde
 3. Er is onvoldoende premievrije waarde

1. Er is geen premievrije waarde

Je ontvangt een polisbijvoegsel dat bevestigt dat er geen premievrije waarde beschikbaar is. De premies vallen op nul. De polis wordt beëindigd en jij of jouw nabestaanden zullen voortaan de kosten van een uitvaart moeten betalen. 

2. Er is voldoende premievrije waarde

Je ontvangt een polisbijvoegsel dat de premievrije waarde bevestigt. De premies vallen op nul. Heb je een domiciliëring? Dan zet DELA de afhoudingen stop. Je hoeft zelf niets meer te doen. Betaal je op een andere manier je premies? Dan kan het zijn dat je de opdracht bij je bank moet stopzetten.

3. Er is onvoldoende premievrije waarde

Er is een premievrije waarde, maar ze is te laag om een minimale dienstverlening te garanderen. DELA gaat noodgedwongen over tot de afkoopprocedure van de polis.

Afkoopprocedure

We sommen hieronder de belangrijkste stappen op. Wil je meer details? Hier vind je het volledige verloop van de afkoopprocedure.

 • DELA verzendt aangetekend een afkoopkwitantie waarop de afkoopwaarde staat naar jou. De afkoopwaarde is het bedrag dat we aan je kunnen terugstorten.
 • Bezorg ons de volledig ingevulde en ondertekende afkoopkwitantie, samen met een recto verso kopie van je identiteitskaart. Noteer op de afkoopkwitantie je rekeningnummer. Scan de documenten en mail het naar annulatie@dela.be. Of stuur het ons via de post naar ons kantoor op de Noorderplaats 5, bus 2, 2000 Antwerpen.
 • DELA schrijft de afkoopwaarde over op je rekeningnummer. Na de uitbetaling ontvang je een polisbijvoegsel dat de stopzetting van de dekking bevestigt.
 • Heb je een domiciliëring? Dan zet DELA de afhoudingen stop. Je hoeft zelf niets meer te doen. Betaal je op een andere manier je premies? Dan kan het zijn dat je de opdracht bij je bank moet stopzetten.

Geen premievrije waarde of afkoopwaarde : oorzaken

Een verzekering is wat men noemt een 'kanscontract'. Niemand weet op voorhand wanneer het overlijden van de verzekerde zich zal voordoen. Toch moeten we dit risico vanaf dag één dekken, ongeacht de premies die je op dat ogenblik al betaald hebt. Want met het DELA Uitvaartzorgplan ben je vanaf je eerst je premiebetaling verzekerd voor het volledige kapitaal.

Als je je premiebetalingen vroegtijdig stop zet, kan het zijn dat de premievrije waarde zo laag is, dat we de afkoop opstarten.  En dan kan het  zijn dat de afkoopwaarde zo laag is, dat na aftrek van de afkoopvergoeding, er niets kan worden uitgekeerd.  

In het slechtste geval kan DELA niets terugstorten. We hebben immers jouw verzekerde kapitaal de hele periode gedekt. Bij een overlijden tussen de betaling van je eerste premie en nu hadden we het totale verzekerde kapitaal uitbetaald. Het dekken van dit risico heeft een grote impact op de berekening van de afkoopwaarde.

Je las het algemene antwoord op deze vraag. Zoek je het antwoord specifiek voor jouw verzekering ?

Vind de antwoorden die je zoekt specifiek voor jouw verzekering hier:

Weet je niet welke verzekering je hebt ? We helpen je graag.

Geef hier je polisnummer in

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden?

Wij helpen je graag.

Neem contact op